Inspelen op de huidige lage volatiliteit

Inspelen op de huidige lage volatiliteitDe VIX, die de impliciete volatiliteit van de S&P500-aandelenopties meet, staat rond een vijfjaars low. Stilte voor de storm? De beweeglijkheid van de aandelenkoersen, zoals de marketmakers die in de opties inprijzen, ook wel gemeten met een indicator als de VIX (zie onderstaand plaatje), staat rond het laagste niveau van… Inspelen op de huidige lage volatiliteit De VIX, die de impliciete volatiliteit van de S&P500-aandelenopties meet, staat rond een vijfjaars low. Stilte voor de storm? De beweeglijkheid van de aandelenkoersen, zoals de marketmakers die in de opties inprijzen, ook wel gemeten met een indicator als de VIX (zie onderstaand plaatje), staat rond het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar. Alleen begin 2007, vlak voor de perfect storm’ (lees kredietcrisis) stond hij lager. (Bron: Stockcube Research)
 
Als de VIX zo laag staat, komt dat omdat de wereld zich in schijnbare rust bevindt. De VIX beweegt echter altijd van laag naar hoog en weer omgekeerd, de tweelingemoties van de belegger hebzucht en angst weerspiegelend. Sommige analisten spreken bij een lage stand van de VIX altijd van de bekende stilte voor de storm.

Een lage stand van de VIX duidt erop dat opties goedkoop zijn. De volatiliteit is namelijk een van de belangrijke prijsbepalende factoren van de optie. Wie zijn portefeuille wil beschermen, bijvoorbeeld met putopties, kan dat beter nu doen, en niet als het huis in brand staat, want dan schiet de volatiliteit omhoog en wordt de verzekering middels putopties onbetaalbaar.

Er is nog een andere (meer indirecte) manier om de portefeuille te beschermen, namelijk door de VIX zelf te kopen. Dat kan middels futures of ETF’s op de VIX. Als de beweeglijkheid weer in de koers schiet (en koersen van aandelen meestal dalen), worden futures en (long) ETF’s op de VIX meer waard. Men kan dit net als bij putopties beter doen als de VIX laag staat.

Zoals gezegd, staat de VIX nu rond een vijfjaarsdieptepunt. De dalende VIX zien we vooral als de aandelenkoersen stijgen. De VIX daalt sinds medio oktober vorig jaar, niet toevallig het begin van de laatste stijging van de aandelenmarkten. Niet alle beleggers zijn blij met een lage volatiliteit.

Ten eerste de daytraders, die gebruikmaken van korte trends in de koers. Bij een lage volatiliteit zijn er doorgaans weinig korte trends. Een van de fondsen die wij beheren, de Alpha Global Index Trader die vooral intraday in futures handelt, had na een mooi 2011 (+20,3%) een slechte start in de eerste drie maanden van dit jaar (-6,5%), zoals gezegd door gebrek aan volatiliteit.

Maar ook niet alle aandelenbeleggers juichen dit jaar. Aandelen met een lage bèta of lage volatiliteit profiteren ook niet. De laatste jaren is er in toenemende mate interesse ontstaan (vooral van institutionele beleggers) in het beleggen in zogenaamde Minimun Variance Portfolios (MVP’s), ofwel portefeuilles bestaande uit aandelen met een lage bèta of lage volatiliteit. Zie ook een artikel dat ik recent voor Beleggers Belangen schreef.http://www.inmaxxa.nl/Bibliotheek/quant-beleggen.aspx

Over de lange termijn scoren MVP’s beter dan de standaardbenchmarks. Ook de terugval in de portefeuille in slechte tijden is doorgaans beperkter. In onderstaande grafiek zien we echter dat dit jaar vooral de hoge bèta aandelen het goed hebben gedaan en dat MVP’s nog amper rendement hebben gemaakt. Beleggers hebben zich dus blijkbaar vooral op risicovolle aandelen, en dus niet op de kwaliteitsaandelen, gestort. We spreken ook wel van een junk rally’.

Tot besluit geloof ik dat financiële markten altijd van het ene extreem naar het andere gaan. Nu doen daytraders en bepaalde quantstrategieën als MVP het niet goed. Maar zodra de volatiliteit weer in de koersen schiet, kan het plaatje weer anders worden. Blijf daarom spreiden en wellicht is het nu de tijd (uit contrair oogpunt) juist de achterblijvende strategieën in portefeuille te nemen, voor het geval u dat nog niet gedaan heeft. (Bron: Falkenblog)

Harry Geels
Inmaxxa

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

Voor de grafiek(en) verwijzen wij u naar het weekblad.