Is de goudprijs een zeepbel? (Jack Hoogland)

Deze week ontvingen we diverse mails van lezers die in een grote Nederlandse krant een artikel hadden gelezen met onderstaande titel. Blijkt dat een Rabobank-analist heeft geschreven dat de goudprijs een zeepbel is. En omdat mijn visie en die van Rabobank mijlenver uiteen liggen, wilden deze lezers weten wat ik hiervan vond.

Normaal reageer ik niet op dit soort zaken. Over ieder onderwerp bestaan verschillende meningen. Als belegger is het aan ú om eenieders argumenten te beoordelen en om te bepalen met wiens visie u het eens bent. Dat er verschillende visies zijn is ook goed. Want als iedereen dezelfde mening over iets heeft, gebeurt altijd het omgekeerde. Als over een paar jaar dus iedereen positief is over goud en zilver, wordt het tijd om te beginnen verkopen.
Als burger/belegger moet je echter wél altijd eerst kijken van wie een mening komt. En voor jezelf bepalen of de schrijver een écht onafhankelijke mening geeft. Een bank zal haar klanten nooit adviseren om goud te kopen. En dat mag je ze niet kwalijk nemen. Want die bank zou haar spaarders verliezen, en zichzelf dus gigantisch in de vingers snijden.
Een bank die haar klanten adviseert om goud en zilver te kopen, is als een McDonalds die klanten adviseert om thuis hamburgers en frieten te gaan bakken.