Is de top van golf 2 gezet?

Na weken van een soort “kruip door, sluip door”-gedrag, waarbij overigens niets de onverstoorbare stijgingen op Wall Street in de weg kon staan, ging het dan deze week ineens mis. Wat heel de markt al… Na weken van een soort “kruip door, sluip door”-gedrag, waarbij overigens niets de onverstoorbare stijgingen op Wall Street in de weg kon staan, ging het dan deze week ineens mis. Wat heel de markt al wist, maar volkomen negeerde, werd nu via een officieel ‘statementÂ’ van Standard & PoorÂ’s naar buiten gebracht: Griekenland, Portugal en ook Spanje staan er slecht voor. Deze landen kregen te maken met aanpassingen van de ‘credit ratingsÂ’. Een flinke ‘sell-offÂ’ was het gevolg en nu zitten we met de vraag of de top voor 2010 er nu staat. Het hoogste punt voor de AEX is dan op maandag 26 april 2010 op 358,23 punten gevormd.
Voorkeursscenario
De beweging vanaf 195 punten verloopt/verliep via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem), maar correctief (tussentijdse bodem). De A- en B-golf van dit patroon zijn inmiddels geplaatst en de C-golf is nog altijd actueel (zie de grafiek).
In het grotere plaatje krijgen we nu bij een AEX-stand onder 311 punten een serieus signaal dat de top definitief geplaatst zal zijn. De ultieme bevestiging dat de index op weg is naar 195 punten en lager, is er echter (voorlopig) niet: hiervoor zou de index onder 296,50 punten moeten sluiten in het grotere plaatje. In dat geval krijgen we een serieuze overlapping voor de lange termijn.
 
Samenvattend
• De tussentijdse bodem is geplaatst op 194,99 punten.
• Golf A en B zijn geplaatst.
• Golf C is nog actueel. Onder 296,50 punten (op slotbasis) krijgen we een bevestiging van een negatief lange termijn scenario.
Korte termijn
De stevige correctie, die in de vorige update werd aangegeven, is gekomen. Het is echter nog te vroeg om al uit te gaan van een definitief geplaatste top voor golf C. Een slot onder 342 punten is nu een eerste schot voor de boeg dat het weleens gedaan kan zijn met het herstel vanaf 195 punten. Deze markt is hardnekkig en Europa blijft voor Wall Street toch “de ver van mijn bed show.”
Conclusie
De AEX heeft in 2009 koersoverlappingen laten zien welke niet meer behoren bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. De C-golf bleek in de afgelopen weken nog niet compleet. De top van januari op 345,56 punten was nog niet de top van golf 2 vanuit de 195 punten bodem en we zullen moeten afwachten of het recente hoogtepunt op 358,23 punten dan wel dé top zal blijken te zijn.
De ultieme ‘trigger’ voor een trendwijziging van de markt ligt daarbij nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, met grote waarschijnlijkheid begonnen voor de komende maanden/jaren. Een eerste schot voor de boeg krijgen we bij een slotstand voor de index onder 342 punten.
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de grafiek verwijzen wij u naar ons weekblad.