Je ziet het van kilometers ver aankomen… (Jack Hoogland)

Als je massaal leningen verstrekt aan mensen die financieel te zwak zijn om geld te lenen, dan ontstaan er vanzelf problemen. Grote problemen. De cijfers over 2015 zijn duidelijk. Er werden in de VS maar liefst 18 miljoen auto’s verkocht. Ongeveer 5,5 miljoen daarvan aan mensen die helemaal geen auto kunnen betalen. Aan al die mensen zijn leningen verstrekt, terwijl ze daar financieel veel te zwak voor zijn.

Je kunt van kilometers ver zien aankomen dat mensen uit de subprime categorie op betalingsachterstand gaan komen. En dat dit vervolgens tot kredietverliezen en fors dalende autoverkopen leidt. Is onvermijdelijk. En je weet vooraf dat aandelen van autoverkopers en kredietverstrekkers met 90% tot 100% in koers gaan dalen. Daarom selecteerden we voor u 7 aandelen in ons rapport “De Nieuwe Subprime Crisis”.
Eergisteravond kwamen de grote financiële kranten met het nieuws dat het aantal mensen met betalingsachterstand nu inderdaad fors aan het oplopen is. Onderstaande krantenkop uit de Financial Times zegt genoeg. Het aantal mensen dat meer dan twee maanden achterloopt met hun leningen, loopt fors op.
Iedereen die ooit op een financiële- of kredietafdeling bij een bank heeft gewerkt, weet precies wat er gebeurt als mensen met een te laag inkomen op meer dan één maand betalingsachterstand komen. Dat halen ze nooit meer in. Over de oorzaak is kredietbureau Fitch zeer duidelijk. Zie onderstaande quote.