Junior mijnbedrijven verspillen aandeelhoudersgeld

{jcomments off}Ondanks alle fundamentele redenen voor een stijging van de edelmetalen, blijft de sector in de lappenmand. Het hardst geraakt zijn de junior mijnbedrijven. Dit biedt natuurlijk koopkansen, maar dan willen we wel aandelen kopen van bedrijven die het geld van de aandeelhouders gebruiken om waarde te creëren.

Visual Capitalist heeft hierover een interessant artikel gepubliceerd. Zij stellen dat investeerders moeten kijken naar de naar de “Algemene en Administratie” (A&A) uitgaven ratio. Nu kapitaal moeilijk te verkrijgen is, kunnen we aan de A&A ratio zien in hoeverre het management van een bedrijf zich toelegt op het uitwerken van hun projecten. Managers kunnen wel zeggen dat het geld de grond in gaat, maar een blik op de A&A ratio vertelt investeerders dadelijk hoeveel geld er gaat naar exploratie in vergelijking met het uitbetalen van management salarissen, huur, reiskosten en andere administratieve kosten.

 

A&A uitgaven ratio = A&A uitgaven : Totale uitgaven

Visual Capitalist heeft de berekening gemaakt voor 300 junior bedrijven. De laagste verhouding die ze vonden lag rond de 10%, er waren 22 bedrijven met een verhouding van boven de 90%. Het grote verschil toont aan dat er ook grote verschillen zijn in de kwaliteit van bedrijven actief in deze sector.

Uit verdere analyse bleek ook dat de hoeveelheid cash, die een bedrijf in huis heeft, en de “burn ratio” (maandelijkse uitgaven) geen directe relatie hebben met de A&A ratio. Met andere woorden, hoeveel geld een bedrijf op de bank heeft en hoe snel ze het erdoor jagen, zijn geen aanwijzing voor de efficiëntie van het gebruik van dat geld. Als investeerder doe je er dus goed aan de A&A ratio te controleren onafhankelijk van andere informatie voor je beslist te investeren.

Er bleken ook grote verschillen te zijn tussen geografische locaties en tussen exploratie en ontwikkelingsbedrijven. Visual Capitalist gelooft dat op lange termijn het de bedrijven zijn die gedisciplineerd met aandeelhoudersgeld omspringen, die een hogere kans hebben op ontdekking van grondstoffen of het verhogen van gemeten reserves.

Een voorbeeld van een echt bedrijf, laten we het ABC Resources Corp. noemen:

Zij hebben slechts 15.000 $ uitgegeven en niets daarvan aan exploratie. De A&A ratio is 93%.

Een ander voorbeeld van een echt bedrijf, laten we het XYZ Mining Corp noemen:

Alhoewel hun project potentieel lijkt te hebben, toont de A&A ratio hun ware aard. 89% van hun uitgaven gaan naar dingen die niet gerelateerd zijn aan exploratie of hun eigendom. Bovendien bezitten insiders slechts 0,8% van de aandelen, wat aangeeft dat ze zelf geen interesse of geloof hebben in hun project.

Kijk dus uit naar bedrijven met een management, dat het geld geïnvesteerd door aandeelhouders, respecteert. Blijf weg van bedrijven die in hibernatie gaan, waarbij ze zo weinig mogelijk uitgeven aan exploratie om de salarissen van management zo lang mogelijk te blijven betalen.

Op lange termijn zijn het gedisciplineerde management teams met geld op de bank en lage A&A uitgaven die het meeste kans hebben om ontdekkingen te doen of hun reserves in de grond te vergroten.

Grondstoffen worden door US Option Trader gevolgd vanuit de US Commodity Portfolio. Als abonnee van US Option Trader ontvang je toegang tot deze portefeuille.