Kijk even naar deze twee bekende aandelen (Jack Hoogland)

Deze week zag ik op mijn twitter account tweets binnenkomen over twee aandelen van bedrijven die iedereen kent. Over deze twee aandelen moet ik u absoluut vertellen. Want als je de situatie van deze twee aandelen begrijpt, dan weet je precies hoe de vlag er nu voor de beurs als geheel voor hangt. Lees daarom even met me mee!

We kijken eerst even naar Netflix. Iedereen zal het met me eens zijn dat Netflix een fantastisch product biedt. Maar het aandeel is op basis van de gerapporteerde winstcijfers peperduur. Als je het aandeel nu wilt kopen, dan betaal je maar liefst 158 keer de voor 2017 verwachte winst.

Kijken we echter iets dieper dan alleen naar de winstcijfers, dan is er veel meer aan de hand. Op het plaatje hierboven zien we dat de laatste paar jaar het geld bij Netflix met bakken tegelijk de deur uitvliegt. Honderden miljoen per kwartaal. Allemaal uitgaven die je niet in de V&W-rekening ziet omdat de kosten over langere tijd worden uitgesmeerd.

De omzet van Netflix stijgt fors, maar de kosten + investeringen stijgen nog veel harder. Daarmee is NFLX een ongelofelijk duur aandeel van een bedrijf waar het geld letterlijk de deur uit vliegt. Zodra de stemming op de beurs draait, zal de koers met minimaal 80% dalen. Mocht de kredietmarkt tijdens een crisis opdrogen, dan kan het zélfs helemaal fout aflopen met Netflix.

Dat het bij lange na niet alleen tech-aandelen zijn waar je belachelijke taferelen ziet, bewijst McDonalds.
Klik hier om verder te lezen