Klimaatakkoord van Parijs een garantie voor corruptie (Lodewijk Hof)

Ik ben een criticaster van het klimaatverdrag van Parijs. Niet omdat ik niet in klimaatverandering geloof. Wel omdat ik denk dat we verstandige dingen moeten doen. We kunnen ons geld maar een keer uitgeven. Laten we dat dan slim en verstandig doen. Zodat de volgende generaties er ook nog wat aan hebben.
Het klimaatakkoord betekend een aanzienlijke betaling van het relatief rijke westen naar de armere landen. Precair detail is dat deze betaling vrijwel geheel ten lasten van de Amerikaanse belastingbetaler komt. Verklaart waarom Donald J. Trump als President uit het klimaatverdrag stapt.
Bij het Klimaatakkoord is afgesproken dat er een UN Green Climate Fund opgericht gaat worden. Niemand was hier tegen. Immers betalen de Amerikanen vrijwel al het geld dat erin moet. Maar de boeiende vraag is: waar moet het geld vandaan komen? De Amerikaanse overheid is failliet. Een schuld van 200 miljard aan toekomstige verplichtingen (vooral pensioen) staat aan de deur te rammelen. Dit bedrag is niet te financieren, hoe dan nieuwe verplichtingen als aan het UN Green Climate Fund?

We mogen nooit uit het oog verliezen dat iedere cent die aan belasting afgedragen moet worden een cent is die uit de leefbaarheid van de samenleving en economie onttrokken worden. Geld dat ingezet zou kunnen worden om in te zetten op een efficiƫnte en winstgevende methode die bijdraagt aan de oplossing van klimaatverandering.

Het is een spijtige conclusie. Het klimaatverdrag van Parijs zal verstikkend werken. Ik heb niets tegen duurzame energie oplossingen. Ik heb niets tegen wat voor oplossing dan ook die door consumenten gedreven wordt. Laten we inzetten op dingen die verstandig zijn. Deze staan, onder andere, in het innovatieve energie rapport. Met coupon oplossing krijgt u ook nog een korting. Wel zo praktisch en daarmee kan u zo’n prachtkans toch niet laten lopen?