Koopjesjacht AEX kan beginnen

De wereld is binnen 24 uur drastisch gewijzigd. Eergisteren ontbrak het de optimistische Amerikaan aan zelfvertrouwen. Aandelen werden in het laatste half uur schielijk van de hand gedaan.
Gisteren… De wereld is binnen 24 uur drastisch gewijzigd. Eergisteren ontbrak het de optimistische Amerikaan aan zelfvertrouwen. Aandelen werden in het laatste half uur schielijk van de hand gedaan.
Gisteren was daar geen sprake van. In de laatste twee uur van de handel joegen koopjesjagende beleggers de Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq aan forse winsten.
Bullrun
Was tot voor kort het motto dringen bij de nooduitgang, gisteren leek er sprake van taferelen die een keer per jaar op het Damrak te zien zijn wanneer de Bijenkorf zijn drie dolle dwaze dagen houdt. Wie zich afvraagt waarom de markt gisteren zo sterk steeg; daar zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen. Al is het een illusie om te denken dat elke koersbeweging tot op het bot kan worden ontleed en verklaard.
Marktpsychologie
Na een lange periode van koersdalingen ontstond ‘ineens’ het besef dat aandelen in meer dan twintig jaar niet meer zo goedkoop waren. Dat inzicht verspreidt zich via internet razendsnel en nadat het eerste schaap over de dam is, volgt al snel de grote kudde en slaat de goudkoorts toe. Er staat heel veel geld langs de zijlijn en de eerste durfals meldden zich gisteren, met een extreme stijging tot gevolg. Daarnaast was er sprake van enige verbetering op de Amerikaanse markt voor commercial paper, hoofdzakelijk dankzij de Fed, die voor enig terugkerend optimisme zorgde. Ook rentespeculatie, de markt verwacht een verlaging van de Fed van 0,5% en ook de BoJ zou een renteverlaging van 0,25% overwegen, droeg bij aan het bullish sentiment.
Macronieuws blijft slecht
Daar tegenover was het jongste nieuws van de Amerikaanse huizenmarkt, een daling op jaarbasis van de waarde van een gemiddelde woning met 16,6%, weinig vrolijk stemmend. Ook het consumentenvertrouwen bevindt zich op een historisch dieptepunt. Veel slechter kan het niet, een inzicht wat mogelijk ook heeft bijgedragen aan de krachtige koersrally op Wall Street.
Kou uit de lucht?
Is de omslag van gisteren op Wall Street, en vanochtend bij de AEX, voldoende om van een keerpunt te spreken? Heeft de AEX dan toch rond de 230 zijn bodem bereikt? Dat zal de komende dagen duidelijk worden. De AEX zal fors hoger openen, vermoedelijk de winsten gaandeweg de handelsdag uitbouwen en dan is het afwachten of de financiële markten de winsten na vandaag zal weten vast te houden.
Akzo meldt winstdaling
Interessant om te zien zal zijn hoe de markt zal reageren op de nu naar buiten komende winst- en omzetwaarschuwingen. Bedrijven die dat de afgelopen dagen deden, werden genadeloos afgestraft zoals onder andere DSM mocht ondervinden. Vanochtend kwam AkzoNobel met een voor bijzondere posten aangepaste winstdaling met 15% op de proppen (bron: Het Financieele Dagblad). Niet echt schokkend noch nieuw, de vraag is hoe de markt in bullmode dit oppakt.
Het is nog te vroeg om van een definitieve kentering te spreken. De verwachte koersrally vandaag kan wel een eerste aanzet vormen tot terug naar normaal. Let hierbij vooral op de koers van gesloopte financials zoals ING en Aegon.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.