Mammoetrally op komst? (Jack Hoogland)

Afgelopen dinsdag vertelde ik onze lezers nog over het bericht dat de US Mint een 40% hogere vraag naar zilveren munten had. Terwijl de zilverprijs fors daalde. Donderdag werd het nog gekker. Ik zag dit bericht waaruit blijkt de US Mint de vraag niet meer aankan, en tijdelijk geen bestellingen voor zilveren American Eagle munten meer kan accepteren.

Ik ben gelijk even gaan kijken op de website van onze favoriete Nederlandse goud- en zilveraanbieder Silver Mountain. En prompt zie ik daar dat de levertijd voor diverse zilveren munten 4 tot 6 weken is. Nooit eerder zulke lange levertijden gezien! Hoort het niet zo te zijn dat als iedereen iets wil hebben, er schaarste ontstaat, waardoor de prijs juist omhoog gaat? Inderdaad. Maar hoe kan de prijs dan zo omlaag gaan?
In een normale wereld hoort de fysieke handel in een grondstof de boventoon te voeren, en is er daarnaast een veel kleinere handel in futures en opties. Waardoor vraag en aanbod niet alleen op de lange, maar ook op de korte termijn de prijs bepalen. De werkelijkheid is echter dat de handel in futures en opties vele malen groter is dan al het zilver dat op de wereld aanwezig is. Het volume van papieren handel is door een flagrant gebrek aan toezicht volledig uit de hand gelopen. Waardoor je koersbewegingen ziet, die niets met vraag en aanbod te maken hebben.

Zoals ik al eerder heb geschreven, kan dit onmogelijk blijven voortduren en gaat de boel op een dag ploffen. Maar daar wil ik het vandaag niet met u over hebben. Want ik ontdekte deze week een totaal andere reden waarom de zilverprijs reeds op korte termijn enorm kan stijgen. Lees hier verder