Mario geeft ons een duidelijke boodschap (Jack Hoogland)

Afgelopen weken vertelde ik u hoe het economisch steeds slechter gaat in landen als China, Japan, Zuid-Korea en Australië. Allemaal landen die zowat aan de andere kant van de wereld liggen. Toch is de impact van vooral China, Japan en Zuid-Korea op de economie van de eurozone zeer groot. Want die landen concurreren met eurolanden (en met elkaar) op de wereldmarkt. Als zij in actie komen om hun munt goedkoper te maken, dan maken ze daarmee ook kunstmatig hun producten goedkoper, waardoor Europese producten relatief duurder worden.

En daarmee komen we bij onze grote vriend Draghi. Die ziet al die Aziatische cijfers ook voorbij komen, en is als de dood zo bang voor een stijgende euro. Want een stijgende euro betekent dat de huidige 0,2% inflatie zal omslaan in deflatie. Dat het beetje economische groei dat de Eurozone nu heeft, direct zal omslaan in krimp. En dus zagen we onderstaande krantenkop in de Daily Telegraph als resultaat van Draghi’s persconferentie van vorige week. Draghi gaf ons een duidelijke boodschap.
Hij zal er alles aan doen om de euro zwakker te maken. Inflatie moet tegen iedere prijs omhoog. En de beurzen moeten absoluut weer omhoog, want anders komen bijvoorbeeld pensioenfondsen in nog grotere problemen dan ze nu al zitten. Nóg meer geld printen dan de huidige €60 miljard per maand. Misschien zelfs negatieve spaarrente? Alle middelen zijn geoorloofd, want het is oorlog. Valuta-oorlog.
currency war
Van dat alles is maar één iemand de klos. Klik hier om verder te lezen