Medische zorg vooral financiële zorg (Tom Lassing)

Follow The Money heeft keurig aangetoond dat het handeltje van de partner van een Nederlandse minister op zijn zachts gezegd discutabel is. Hij is namelijk zorgcowboy en geeft ziekenhuizen, artsen en specialisten advies in ‘slim declareren’.

Zo is in sommige ziekenhuizen een behandeling een kwestie van overdag komen en ’s avonds naar huis, terwijl bij klanten van de zorgcowboys de behandeling ineens een nachtje overblijven vergt.
Het verschil is enorm en heeft alles te maken met de te declareren som en NIETS met de medische noodzaak.
De Nederlandse medici worden steeds meer financieel geprikkeld om zo te behandelen dat de winst maximaal is.
En dat maakt de zorg onnodig duur en uiteindelijk betalen we dat allemaal.
De vraag is dus of er niet meer onderzoek moet komen naar de manier waarop medische behandelingen tot stand komen. Immers, waarom moet het ineens een overnachting worden als in andere ziekenhuizen dat medisch gezien totaal overbodig is?
Ondertussen wil premier Rutte niet ingrijpen. Hij ziet slechts twee manieren van declareren. Namelijk goed of fout. Het feit dat je dus je medische ingreep gaat afstemmen op de financiële vergoeding die er aan hangt is in die optiek onmogelijk terug te vinden. Immers is de declaratie juist, alleen de behandeling is financieel gezien veel duurder uitgevallen dan medisch gezien noodzakelijk was.
En dat stukje creativiteit komt de man van minister Schippers bijzonder goed uit. Zijn grijze handeltje floreert omdat de politiek alleen zwart of wit wil zien.
Maar er komt een moment dat de zaak uit komt. Dat we dit soort financiële afwegingen gaan sorteren onder de noemer ‘fraude’. Want uiteindelijk is het fraude. Alleen hoopt premier Rutte dat dat moment nog ver in de toekomst ligt, zo ver, dat hij er niet meer over aangesproken kan worden.

Hier het artikel van FTM