Met Trump richting een handelsoorlog (2) (Jack Hoogland)

Vrijdag vertelde ik u in dit artikel over de maatregelen die Trump gaat nemen om de door de globalisering verloren gegane banen terug naar de VS te halen. Hoewel mijn mening er niet toe doet, is mijn oordeel dat de VS en Europa de afgelopen twintig jaar veel te gemakzuchtig met die globalisering zijn omgegaan. Dat had véél langzamer moeten gaan.

Alleen is het terugdraaien ervan niet zo simpel. Sterker nog, dat gaat gegarandeerd ellende opleveren.  Gisteren vertelde ik u al dat het heffen van importbelasting gegarandeerd stijgende inflatie gaat opleveren. Alle uit China (en andere landen) geïmporteerde producten worden direct duurder.
Daarnaast is een logisch gevolg dat China terug zal slaan. China heeft al gewaarschuwd dat ze als reactie direct (hogere) importbelasting gaat heffen. Waardoor export richting China fors zal dalen. Met als gevolg dat niet alleen inflatie (fors) stijgt, maar dat tegelijk de economie stagneert, of in recessie gaat. Stagflatie.
Stagflatie betekent stijgende inflatie, stijgende rente, krimpende economie, stijgende werkloosheid, dalende beurzen. Het is het ergste wat een economie kan overkomen. Stagflatie in onze huidige, met schulden doordrenkte economie is een dubbele ramp. In de reguliere media wordt hier nauwelijks over geschreven of gesproken. De krantenkop hieronder laat echter zien dat Goldman Sachs half november al voor mogelijke stagflatie waarschuwde.
Alles wat sinds half november is gebeurd, bevestigt deze waarschuwing. Zie mijn artikel van gisteren.
Klik hier om verder te lezen