Met Trump richting een handelsoorlog (Jack Hoogland)

Een groot voordeel aan Trump’s presidentschap is dat er genoeg te beleven valt en dat zijn persconferenties allesbehalve saai zijn. In zijn persconferentie van gisteren benadrukte hij nog eens wat hij vorige week in deze tweet ook al duidelijk maakte. Trump gaat banen terug naar de VS halen. Hij gaat importbelasting heffen op producten uit Mexico en vooral China. De kans is zelfs groot dat hij China officieel als “currency-manipulator” zal bestempelen.

Dat hij het serieus meent, zien we aan de mensen die hij in zijn regering opneemt. Zie onderstaande krantenkop. De nieuwe US Trade Representative is Peter Navarro. Zijn visie is dat China al jarenlang een economische oorlog met de VS (en anderen) aan het voeren is door haar export te subsidiëren.
Hij schreef er zelfs een boek over. Met als veelzeggende titel Death by China. Hieronder ziet u Navarro. Achter hem de kaft van zijn boek. De afbeelding op die kaft laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Een dolk die in het hart van de VS wordt gestoken. Die het bloed van de VS doet opspatten. One lost job at a time.
Wat de VS vanaf 21 januari gaat doen is dus duidelijk. Maar ook in Europa wordt de globalisering van de afgelopen twintig jaar steeds meer in twijfel getrokken.