Mijn 2014 voorspellingen

{jcomments off}Laat me beginnen met toe te geven dat mijn 2013 voorspellingen er op sommige punten volledig naast zaten. Om te beginnen een AEX van 400 punten zag ik helemaal niet zitten. Maar naar goede traditie: Hier gaan we weer… Laat ons eerst naar Amerika kijken. Die krijgen een nieuwe FED voorzitter. Helicopter Ben Benanke wordt vervangen door een vrouw: Janet Yellen. Zij steunt het beleid van Bernanke volledig wat betreft de verruiming van de geldmarkt. (Quantative Easing)

Die geldverruiming zouden ze gaan inkrimpen, maar in funktie van de werklooshiedcijfers. In beeldspraak: Er wordt 85 miljard per maand bijgestoken in de BV Amerika om sluiting der deuren te voorkomen. Alle arbeiders en leveranciers van de BV Amerika worden zo betaald met vers gedrukt geld, om de boel draaiende te houden. Wat blijkt: dat de BV Amerika blijkbaar aan een doorstart bezig is! De handelsbalans verbeterd, er worden minder schulden gemaakt, en indien nu de werkloosheidcijfers nog dalen, tesamen met een afbouw van de geldverruiming, dan is de eerste kiem van herstel in Amerika ingezet! Europa worstelt nog steeds om zijn “to big to fail” banken overeind te houden. Draghi heeft daarvoor twee weken geleden de kapitaalsnormen voor de banken versoepeld! Die ziet de bui uiteraard al hangen met een Europese bankenunie die opnieuw een stresstest gaan uitvoeren. Veel van de off-balance activiteiten van de banken hebben nog steeds geen daglicht gezien, maar ook daar zal er moeten worden opgeschoond. Europa gaat dat nu oplossen, waardoor nationale politici een zucht van verlichting slagen nu ze die giftige beker mogen doorgeven aan de Europese bankenunie. Of dit het collectieve Europa gevoel zal versterken, betwijfel ik sterk. Mocht er nu een zuidelijke bank omvallen (Spanje , Portugal , Griekenland) dan zal die gered worden volgens de blauwdruk van Dijsselbloem. Eerst de aandeelhouders, obligatiehouders, spaarboekjes +100.000€ en dan…. de bankenunie. En… in een eengemaakt (Bank) Europa … bent u dat!

Dit brengt ons bij de Europese verkiezingen in mei. Net zoals met andere verkiezingen is de periode daarvoor, een periode van pappen en nathouden, om geen steken te laten vallen die de verkiezingsuitslag nadelig kunnen beinvloeden. De eerste helft van 2014 zal er dus niet veel te beleven zijn. De eerste week van de beurs blijkt al jaren een “betrouwbare” voorspeller te zijn, voor de rest van het beursjaar. Dit blijkt te kloppen in 9 van de 10 jaren. Deze indicator was begin januari wat gestegen, om dan terug te zakken, te stijgen etc… deze indicator voorspelt dus een vlakke kabbelende markt. Indien Amerika zijn doorstart kan maken, zal dat een sterkere dollar geven en een relatief zwakkere Euro/dollarverhouding. Hierdoor zou de Europese export wel eens kunnen aantrekken. Hou dus uw portefuille in de gaten met Dollargevoelige aandelen. Mocht blijken dat de Euro-sceptici een (te) grote aanhang hebben bij de Europese verkiezingen in mei, zou dit ook de vorming van een sterk beslissend Europa verhinderen. Euroceptici, zouden dan net zoals de Tea-party in de US, wel eens op de wip gaan zitten en hun doorslaggevende stem duur verkopen.

Grote vraag, blijft voor mij, wat gaat de rente doen? Indien we de formule nemen Rente = economische groei + inflatie, en we zien Amerika “groeien”, dan zou de rente wel eens kunnen gaan stijgen in Amerika. Indien Europa dan niet volgt, gaan er bakken geld naar de (stijgende) Dollar toe. Mocht echter Europa ook een hogere intrest geven, betekent dit ook een hogere financieringsschuld voor de staatskas. Die schuld kan dan maar op twee manieren verminderen: of weginflateren of wegbelasten. Het zal koorddansen zijn voor Europa en Amerika om, én de groei te stimuleren, de inflatie buiten te houden én de rente laag te houden. Wat valuta betreft zie ik dus een stijgende dollar en op beursgebied voor de AEX een vlakke beurs tot mei. Na mei kan het alle richtingen uit als de Europese verkiezingen gekend zijn en de bankenunie kan beginnen met puinruimen. Het vastgoed  heeft stillaan zijn bodem bereikt en cashkopers kunnen nu hun slag slaan voor een mooi huurrendement te ontvangen op hun aankoop. Het ene hangt uiteraard samen met het andere.