Mogelijke bodem voor AEX?

Afgelopen maandag en dinsdag zagen we bewegingen die we (hopelijk) niet al teveel zien in een beleggersleven. De AEX brak maandag 28 september direct bij opening door de bodem op 349,76 punten, die op… Afgelopen maandag en dinsdag zagen we bewegingen die we (hopelijk) niet al teveel zien in een beleggersleven. De AEX brak maandag 28 september direct bij opening door de bodem op 349,76 punten, die op geen enkele manier als steun dienst bleek te doen.
Vanuit de Elliott Wave-theorie was dit het signaal dat er nog meer zwakte te verwachten was. Echter, dat het vervolgens in zo’n kort tijdsbestek zo hard naar beneden zou gaan, was niet te voorzien. De AEX zette het grootste dagverlies van de laatste 20 jaar neer en dat terwijl in het voorafgaande weekend Fortis werd gered door de overheden van de Benelux en het Amerikaanse reddingsplan op dat moment nog niet was afgewezen. Dat gebeurde immers pas later die avond.
Afgelopen dinsdag kwam er nog een felle reactie op de afwijzing van het reddingsplan door het Huis van Afgevaardigden en dit was voor dat moment de totale capitulatie. Kort na de opening kwamen er grote kopers in de markt, die de AEX op dat moment blijkbaar als koopwaardig beschouwden. Momenteel kijken we naar een herstel in afwachting van de tweede poging om het reddingsplan door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. De grote vraag die eenieder momenteel bezighoudt is natuurlijk: was 310,67 punten nu dé bodem van de AEX? Ik zou graag volmondig ‘ja’ willen zeggen, maar het patroon blijft nog één laatste dalingsgolf als mogelijkheid houden voor de korte termijn.
Voorkeursscenario
De top werd geplaatst op 496,12 punten.
• Golf 1 neerwaarts werd vervolgens geplaatst op 473,02 punten.
• Golf 2 (herstel) kwam ten einde op 487,86 punten (precies rond het 61,8% Fibonacci retracement niveau bij 487,50 punten).
• Golf 3 werd geplaatst op 452,48 punten.
• Golf 4 werd vervolgens geplaatst op 464,32 punten (tussentijds herstel).
• Golf 5: geplaatst op 374,09 punten?
De bovenstaande golven label ik nu als een golf 3.
• Golf 4 liep vervolgens in een A,B,C patroon van 374,09 punten naar een hoogste stand van 417,42 punten.
• Golf 5: is actueel vanaf 417,42 punten. De bodem werd geplaatst op 310,67 punten.
Vorige week lagen de grenzen voor het vervolg tussen 417/418 punten en 350 punten. Zoals eerder gemeld, brak de AEX de 350-puntengrens maandagochtend direct bij de opening, waarbij een enorme knal naar beneden het gevolg was. Ik ga hier uit van de afsluitende golf ‘5 van 5’. Dit wil zeggen dat de totale daling vanaf 473,02 punten er nu bijna op zou zitten. Er is daarbij een kans dat 310,67 punten de definitieve bodem is, maar voor die conclusie is het nog te vroeg.
Er is namelijk nog een scenario mogelijk waarbij we 310,67 punten als de bodem van ‘3 van 5’ kunnen aanmerken. Dit zou betekenen dat we het huidige herstel als golf 4 (4 van 5) kunnen zien, waarna we nog een laatste dalingsgolf mogen verwachten ter afsluiting van het totale dalingspatroon.
Conclusie week 40
De AEX doorbrak de 350-puntengrens en daarmee verviel, zoals aangegeven, direct het scenario van een mogelijk eerste opwaartse impulsgolf. De markt heeft vervolgens gekozen voor een negatief vervolg dat zich razendsnel voltrok, met een (voorlopige) bodem op 310,67 punten. Er bestaat nu ook een kans dat deze 310,67 punten niet de definitieve bodem zal blijken te zijn. Ik houd de mogelijkheid van een laatste en afsluitende golf richting de 307/296-punten zone op dit moment nog open. Samenvattend: oppassen, want er kan nog een trein vol beren langskomen, maar die gaat dan wel naar het eindstation!
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de bijbehorende grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.