Nederland loopt de winstgevende Brexit mis (Lodewijk Hof)

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Iets wat zeer democratisch is gebeurd. Er is een referendum geweest. Zoals we allemaal weten is er een stevige financiële sector in het Verenigd Koninkrijk. Die bedrijven hebben vergunningen nodig. Door het vrij verkeer van goederen, diensten en mensen mag je op een vergunning in een Europees land activiteiten ontplooien in heel Europa. Dat noemt men het financiële paspoort.
Iedereen met zo’n financieel paspoort uit het Verenigd Koninkrijk moet nu dus een vergunning in Europa aanvragen. Dat betekend dat er vele kansen op banen zijn. Zoals dat in Europa met alles gaat is het ieder voor zich en God voor zichzelf. Waarom samenwerken? Als twee honden vecht iedereen om een stukje van het been dat we banen noemen.
In Nederland is De Nederlandse Bank een belangrijke financiële regelgever. Voor de verzekeringswereld is dit simpelweg de verzekeraar. De Nederlandse Bank is in handen van iedereen die in Nederland woont of een Nederlander is. De staat. De staat is van iedereen.
Helaas mist Nederland de boot als het over de Brexit gevolgen gaat. Men heeft het over de kansen die het oplevert. Maar Nederland komt gewoon niet voor. Dankzij DNB, dankzij het bonusverbod. DNB zorgt ervoor dat ongetwijfeld iedereen snel in de ww kan. Immers: extra banen wat heb je daaraan? Wat heb je eraan als verzekeraars haar kantoren openen? Wat zou het voor verschil maken als de ZuidAs niet vol staat met kantoren die een kamerplant hebben maar dat er mensen komen te werken? Mensen die uit heel Europa klanten hebben en bedienen. Maar goed, dat is natuurlijk niet wat DNB wil.