Nee bedankt

De overheid stelt een flink potje geld beschikbaar voor de financiële sector: € 20 miljard. De sector is erg happy met dit gebaar van de Nederlandse regering, maar zegt vervolgens wel massaal…

De overheid stelt een flink potje geld beschikbaar voor de financiële sector: € 20 miljard. De sector is erg happy met dit gebaar van de Nederlandse regering, maar zegt vervolgens wel massaal ‘nee bedankt.’
Althans, de wat kleinere financials lijken er geen behoefte aan te hebben. Achtereenvolgens SNS Reaal, Kas Bank, Delta Lloyd, BinckBank en Van Lanschot stellen geen gebruik te hoeven maken van de faciliteit omdat de solvabiliteit en liquiditeit uitstekend zijn. Gezien de ernst van de situatie een duidelijk signaal van kracht: blufpoker spelen kan niemand zich op dit moment veroorloven.
Opvallend: de twee grote spelers (dus exclusief Fortis) Aegon en ING ‘verwelkomen het plan en zullen het nader bestuderen.’ Dat is dus geen keiharde nee. Logisch is dat overigens wel: juist Aegon en ING zijn relatief kwetsbaar voor ontwikkelingen in het buitenland en hebben het meest te lijden van de stokkende geldstromen.
Ondertussen kijkt de markt met argusogen naar een veiling van schuldpapier van Lehman Brothers. Die was toch failliet? Klopt, maar de leningen van Lehman Brothers zijn nog wel verzekerd middels credit default swaps (CDS). Dat wordt dus uitbetalen voor de verkopers van die CDS. Hoeveel is nog niet geheel duidelijk: er zou voor circa $ 128 miljard uitstaan aan Lehman leningen, leningen die op dit moment circa $ 0,13 op de $ 1 doen (bron: Bloomberg). Dat impliceert dus een theoretische  schadepost van $ 111 miljard.
Wie gaat dat betalen? Ja, de verkopers van de CDS, maar wie zijn dat? En, verzekeren was easy, beetje premie vangen, easy money, maar is er genoeg geld om die verzekering nu ook daadwerkelijk uit te betalen? Juist omdat dit soort hoofdpijndossiers als een soort Zwaard van Damocles boven de markten hangen en niemand exact weet wie het haasje zal worden bij het uitbetalen van de verzekering op Lehman leningen, doen banken liever maar met niemand zaken.
Eén ding staat vast: de problemen zijn dusdanig geëscaleerd dat de financiële markten dit zelf absoluut niet kunnen oplossen. De oplossing van de Britten, geld in ruil voor preferente aandelen, zal vermoedelijk dan ook massaal navolging krijgen. Dit dan hopelijk in internationaal verband, zodat er een duidelijk signaal naar de markt wordt gegeven dat alle overheidsneuzen ook daadwerkelijk dezelfde kant op staan. Wellicht met uitzondering van IJsland, maar dat land wordt dan ook gladjes geconfisqueerd door Rusland.
Martin Crum

Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.