Negeer deze signalen op eigen risico! (Jack Hoogland)

Vorige week zien we duidelijk dat de eerste scheuren in het wankele fundament van de aandelenmarkt aan het ontstaan zijn. De eerste zorgwekkende ontwikkeling zien we in junk-obligaties. Op deze koersgrafiek zien we dat de koersen daarvan zijn beginnen te dalen.

Dat betekent dat de rente op junk-obligaties stijgt, waardoor het voor financieel zwakkere bedrijven duurder en/of moeilijker wordt om geld te lenen.

Vooral in de tech-sector zijn er nogal wat bedrijven (Tesla voorop) die er financieel niet bepaald florissant voor staan. De peperdure tech-aandelen die wij voor ons rapport “De Nieuwe Internet Hype” selecteerden, lijden veelal verlies en zijn grotendeels afhankelijk van leningen. Stijgende rentekosten en/of moeilijker geld kunnen lenen, heeft voor veel van deze bedrijven op den duur fatale gevolgen.

De tweede zorgwekkende ontwikkeling voor de beurs is dat de beursstijging van dit jaar vooral is gedragen door de grote tech-aandelen, afgekort als FANG-aandelen. Juist die grote tech-bedrijven (Facebook voorop) komen in de publieke opinie steeds meer onder druk te staan. Steeds vaker lezen we in publicaties over de negatieve invloed van social media op de samenleving. De weerzin groeit met de dag.

Mensen die er werken, durven daar zelfs niet meer voor uit te komen. Dat gaat impact hebben op de resultaten van die tech-bedrijven én op het sentiment van beleggers.

Directieleden zien de bui duidelijk hangen.
Klik hier om verder te lezen