Never fight the Fed

Het bloedbad van vanochtend schreeuwde om een vervolgstap van de autoriteiten. Die is gekomen ook.
De Fed heeft zojuist laten weten dat in een gecoördineerde actie de centrale banken van…

Het bloedbad van vanochtend schreeuwde om een vervolgstap van de autoriteiten. Die is gekomen ook.
De Fed heeft zojuist laten weten dat in een gecoördineerde actie de centrale banken van de VS, het VK, de ECB, Canada, Zweden en Zwitserland de rente wordt verlaagd. De Fed verlaagt de rente met nog eens 0,5% tot 1,5%.
Nationalisatie Britse bankensector
Iets eerder al werd bekend dat de Britten hun bankensector deels nationaliseren in een poging het vertrouwen van de markten te herstellen. Historische tijden, dat zeker. Wat niet zeker is of de gezamenlijke rentestap voldoende zal zijn de op hol geslagen financiële markten tot rust te krijgen. Vermoedelijk is dat niet het geval: er is meer nodig. Het zal wel bijdragen aan het normaliseren van de markten, maar de grote hick up in het financiële systeem wordt hiermee niet weggehaald.
ING: business as usual
Bankverzekeraar ING zal volgens Bloomberg een aantal deposito’s over overnemen in het VK van de twee in zwaar weer verkerende IJslandse banken. Verkopende partijen: Landsbanki en Kaupthing. ING krijgt daarmee meer dan £ 3 miljard aangelden op deposito binnen. Een gedurfde stap in de huidige turmoil op de financiële markten.
Rente-impuls van korte duur
De markten schoten even omhoog op het nieuws van de gecoördineerde renteverlaging, maar lijken inmiddels wederom richting het zuiden te koersen. Een renteverlaging alleen is niet genoeg. Het wachten is op het volgende konijn wat uit de hoge hoed kan worden getoverd: de strijd is nog niet beslist.
Martin Crum

Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.