Nieuwe Android malware (Tom Lassing)

Een team van het Chinese bedrijf Yingmob heeft een stuk malware geschreven en uitgebracht. Er zijn ondertussen wereldwijd al meer dan 10 miljoen Android apparaten besmet.
De malware zorgt er voor dat cybercriminelen toegang krijgen tot het apparaat en er reclame naar toe kunnen sturen. Die reclame wordt dan zonder tussenkomst van de gebruiker getoond en telt als aangeklikt.

Wat heb je daar dan aan?
Veel reclame wordt betaald vanuit pay per view. Dus hoe meer mensen de reclame hebben gezien, des te meer leverde deze reclame de reclameman op. Het bedrijf dat haar advertentie getoond wilde hebben weet niet dat de vertoningen niet vrijwillig waren.
De meeste besmettingen zijn in China en India, maar ook in de VS zijn al meer dan 280.000 apparaten besmet.
Het opmerkelijke is dat de uitbrenger van deze malware een legaal advertentiebedrijf is. Hoe die er dan toe komen deze stap te zetten valt in de categorie sjoemelsoftware.
Blijkbaar waren de resultaten van gewoon zakendoen te slecht en moest er snel een oplossing gevonden worden. Het uitbrengen van malware lijkt dan ineens een goede greep te zijn.
Het sterkt mij in het vertrouwen dat je bedrijven niet kan vertrouwen. Logisch zou namelijk zijn dat een bedrijf de goede naam niet te grabbel zou gooien. Maar in de praktijk blijkt dat argument niet te werken.
Het is overigens geen verrassing dat een team uit Israƫl wist uit de zoeken waar de software vandaan kwam. Ze wisten het tot de individuele ontwikkelteams van Yingmob te traceren.
Zo ver bekend is er nog geen juridische actie tegen Yingmob ingezet. Als dat ook niet gaat gebeuren, dan voorzie ik dat ook andere bedrijven nu zulke software gaan uitbrengen. Ze moeten immers concurrerend blijven met dit bedrijf dat haar winst met 300.000 dollar per maand zag toenemen dankzij de inzet van deze software. (Bron: CNET)