Nieuwe Dag dinsdag 21 oktober 2008

De meeste Aziatische markten stegen onder aanvoering van grondstof gerelateerde aandelen als Rio Tinto. In Hong Kong implodeerde het aandeel… De meeste Aziatische markten stegen onder aanvoering van grondstof gerelateerde aandelen als Rio Tinto. In Hong Kong implodeerde het aandeel Citic Pacific 45% nadat het moest melden $ 2 mld verloren te hebben op valutahandel. De Nikkei steeg tussentijds 2%.
Meevallende bedrijfsresultaten van Halliburton en hoop op een tweede stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid trokken de koersen over een breed front hoger.
Energiefondsen stonden maandag in de belangstelling van beleggers. De olieprijs klom stevig tot boven de $ 74 per vat, vooruitlopend op een OPEC meeting later deze week en Halliburton, toeleverancier van de olie-industrie, kwam met meevallende derdekwartaalcijfers. Het fonds werd de afgelopen weken systematisch gesloopt. Half september kostte een aandeel Halliburton nog $ 36. Afgelopen vrijdag was daar nog amper de helft van over. Maandag behoorde het aandeel echter tot de winnaars met een plus van 14%.
Andere oliewaarden wisten profijt te trekken van een flink hogere olieprijs. Zo won Exxon Mobil 10% en Chevron ruim 11,5%. De energiesector wist verder nog te profiteren van een overnamebod op NRG Energy door concurrent Exelon. NRG Energy won op het nieuws 29%.
De Dow Jones won ruim 400 punten (plus 4,6%) en de S&P 500 4,8%. De Nasdaq kon al dit bullish geweld niet helemaal bijbenen en sloot 3,4% hoger.

kop_left2

TRE Investments is een Nederlandse projectontwikkelaar die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en verkoop van vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Ter financiering van haar projecten geeft de onderneming kortlopende obligaties uit met een vast rendement van 9,6% per jaar en een korte looptijd van drie jaar.

Bernanke vraagt om stimuleringspakket
De VS gaan economisch door een diep dal. Crisis bij banken, crisis op de huizenmarkten crisis op de beurs. Fed voorzitter Bernanke acht de tijd rijp voor een stimuleringspakket. ook meevallende leading indicators (plus 0,3%) droegen een steentje bij aan het bullish sentiment.
Politiek aan zet
Krediet is in de VS nog altijd maar mondjesmaat beschikbaar. Dat heeft in het land waar vrijwel alles op krediet wordt aangeschaft grote gevolgen. Om de economische malaise het hoofd te bieden riep Bernanke de politiek op om met fiscale stimulansen te komen en om maatregelen te nemen waarmee krediet voor consumenten en het bedrijfsleven weer gemakkelijker verkrijgbaar is.
Effect eerste pakket uitgewerkt
Een eerdere fiscale stimulans ter grootte van $ 168 miljard is inmiddels uitgewerkt. Hoewel het overheidstekort al de spuigaten dreigt uit te lopen en er volgens Bernanke gewaakt moet worden voor een al te grote belasting voor toekomstige generaties, lijkt de Fed topman een willig oor te vinden bij het Witte Huis. Bernanke liet zich overigens niet uit over de gewenste grootte van een tweede stimuleringspakket, maar stelde wel dat de economie waarschijnlijk de komende maanden verder zal verslechteren en dat de huizenbouwsector ook in 2009 een verdere krimp zal laten zien.
Geldmarkt ontspant
Het heeft even geduurd, maar het overheidsingrijpen in een groot aantal landen in de bankensector lijkt effect te sorteren. De Libor rentes dalen gestaag.
Libor rates omlaag
Vorige week was al een eerste afname te zien van de Libor rates: London InterBank Offered Rate. Dat zijn de rentes die banken elkaar onderling berekenen. Door de kredietcrisis en een groot aantal met omvallen bedreigde banken, durfden banken elkaar geen geld meer te lenen. Doordat overheden in een groot aantal landen garant staan voor de geldstromen tussen banken onderling, durven banken het voorzichtig weer aan geld aan elkaar uit te lenen.
Beleid werpt vruchten af
De driemaands Libor rate in dollars daalde maandag tot 4,06%. Dat is een afname met 36 basispunten en de sterkste daling in negen maanden tijd. Libor in dollars voor een dag (overnight) zakte met 16 basispunten tot 1,51%. Een dergelijk laag niveau werd vier jaar geleden voor het laatst waargenomen. De garantstelling van overheden, samen met het wijd open zetten van de geldkraan door de centrale banken, werpt nu duidelijk zijn vruchten af.
De daling van de interbancaire rentetarieven blijft niet beperkt tot de dollar. Ook rentetarieven luidend in onder andere euro’s en HK dollars (Hong Kong) laten een duidelijke daling zien. In Hong Kong was zelfs sprake van de grootste daling in tien jaar tijd (53 basispunten).
Nieuw beursschandaal in de maak?
Dat aandelen de afgelopen tijd sterk volatiel zal, moge duidelijk zijn. Dat hoort bij de huidige grote onzekerheid. Echter, toezichthouders in de VS zetten zo hun vraagtekens bij de handel in Dow Jones fondsen in de allerlaatste minuut voor sluiting van de markt.
Gaming
De laatste minuut van de handel geldt, na de openingsminuten, doorgaans als drukste handelsmoment. Het is de toezichthouder, in dit geval de FINRA, opgevallen dat de laatste twee weken er sprake is van een veel grotere volatiliteit bij de totstandkoming van slotkoersen van De Dow Jones dan normaliter het geval is. In cijfers: de Dow Jones schommelde gemiddeld in de laatste handelsminuut met 104 punten. Dat is acht maal zo hoog als het driemaands gemiddelde. De toezichthouder ziet hierin signalen dat brokers mogelijk koersen van de slotveiling proberen te beïnvloeden, in de VS ook wel gaming genoemd. Wordt vervolgd.
Koopjesjagen in sunny California
De huizenmarkt in de VS staat er slecht voor, maar inmiddels vallen zelfs daar al de eerste lichtpuntjes te bespeuren.
Plus 65%
Uit gegevens van MDA DataQuick zou blijken dat in Zuid-Californië maar liefst 65% meer huizen van eigenaar verwisselden in september ten opzichte van september 2007. Een dergelijke stijging heeft zich al zeker twintig jaar niet meer voorgedaan. Huizenkopers profiteerden volop van het extra aanbod van door banken in de verkoop gegooide in beslag genomen woningen. Het prijsmechanisme doet zijn werk: het vele aanbod drukte de gemiddelde prijs van een woning en appartement met 33%.

IJs- en ijskoud
IJsland, een miniland met circa 300.000 inwoners, is feitelijk bankroet. De uit zijn krachten gegroeide bankensector staat onder curatele, geld om schuldeisers te betalen is er niet.
De IJslandse autoriteiten hebben inmiddels een beroep gedaan op onder andere het IMF. Het land is op zoek naar circa $ 6 miljard om de economie overeind te houden.
Obligaties waardeloos
De drie grote banken in IJsland, Landsbanki, Glitnir Banki en Kaupthing Bank, hebben forse obligaties uitstaan die volgens de markt vrijwel waardeloos zijn. Zo heeft Glitnir circa $ 19,4 miljard aan uitstaande obligaties en Kaupthing zelfs $ 27,6 miljard. Wie nu voor nominaal een dollar aan obligaties aanschaft, betaalt daar effectief slechts $ 0, 03 voor. Dat is extreem laag: zelfs obligaties van het failliet gegane Enron en Parmalat deden nog $ 0,10 op de dollar.
Fire sale
De IJslandse toezichthouder heeft alle bezittingen van de kapot gegane IJslandse banken overgeheveld naar nieuwe entiteiten en schijnt naar verluidt de assets zo snel mogelijk van de hand te doen tegen afbraakprijzen. Voor obligatiehouders dreigt daardoor letterlijk geen cent over te blijven, temeer daar de nieuwe entiteiten geen enkele verplichting hebben ten opzichte van de lege hulzen die Landsbanki, Glitnir en Kaupting nu zijn geworden.

Financieel nieuws:
Laatste nieuws:
* Winst National Australia 24% lager (Bloomberg)
* Frankrijk injecteert € 10,5 mld in zes grootste banken (FT)
* Financiële hulp beschikbaar voor Europese autofabrikanten (FT)
* Pakistan overweegt reddingsplan $ 15 mld (FT)
* Chrysler overweegt alliantie met Renault-Nissan (WSJE)
* Finmeccania haalt $ 1,6 mld nieuw kapitaal op (WSJE)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* Meer bedrijven krijgen garanties van overheid voor bankkredieten
* Nederlandse garantie voor € 62 mrd van ING
* Beloning bestuur Océ onder vuur
* ING overweegt aanvraag banklicentie in China
* AFM bekijkt handel in aandeel ING
* Philips verkoopt jonge spin-offs
* Shell Pernis moet uitstoot beperken
* Afstraffing Veolia op Parijse beurs
* Bartjens: Direct steun
* Boven de markt: Veilig of riskant
StockPicks Inveztor-universum

fondscode
fondsnaam
20-Oct
17-Oct

verschil

topstijgers
 
 
 
 

ROA.V
Roadrunner
0,20
0,12
73,91%

SKN.V
Skana Capital
0,24
0,20
17,50%

HAT.V
Hathor Expl
1,76
1,50
17,33%

RYD.V
Ryland Oil
0,42
0,37
13,51%

ATPG
ATP Oil & Gas
11,68
10,39
12,42%

topdalers
 
 
 
 

VIT.V
Victoria Res
0,15
0,15
-3,33%

COP.OL
Copeinca
19,50
20,50
-4,88%

RR.V
Rainy River
0,95
1,00
-5,00%

NIC.TO
Pure Nickel
0,05
0,06
-9,09%

DOO.L
D1 Oils
0,11
0,13
-14,00%

Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
10:30 Océ BAvA
Bedrijfsnieuws buitenland:
07:00 Roche Holdings (Zwi.) omzetcijfers 3e kwartaal
07:30 Norsk Hydro (Noo.) derdekwartaalcijfers
08:00 NXP Semiconductors derdekwartaalcijfers
08:00 Prudential Corp (VK) derdekwartaalcijfers
12:00 Fifth Third Bancorp (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Schering-Plough derdekwartaalcijfers
13:00 3M (VS) derdekwartaalcijfers
13:30 Caterpillar Tractor (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 DuPont de Nemours (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Kelly Services (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Pfizer (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Biogen Idec (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 United Airlines (UAL) (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Manpower (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 KeyCorp (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 Apple (VS) jaarcijfers 2007-2008
22:00 E Trade Group (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 Yahoo! (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 Broadcom (VS) derdekwartaalcijfers
Macronieuws:
04:00 China economische groei (bbp) 3e kwart
08:00 DE bouwproductie aug
09:30 NL prijsontwikkeling bestaande koopwoningen sept
15:00 CAN monetaire vergadering, rentebesluit
(bron: FD.nl)
Markten:

 
20-Oct
20-Oct

t.o.v.

21-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
252,26
269,41
6,8%
 
 

AMX
369,83
383,77
3,8%
 
 

AScX
371,95
381,70
2,6%
 
 

DJ Stoxx 50
2.266
2.369
4,5%
 
 

3-mnd EU
5,08
5,08
0,0%
 
 

10-jr Bund
3,97
3,97
0,0%
 
 

Dow Jones
8.852
8.942
1,0%
9.265
3,6%

Nasdaq
1.711
1.711
0,0%
1.770
3,4%

S&P 500
941
952
1,2%
985
3,5%

10-jr US
3,93
3,90
-0,8%
3,84
-1,5%

euro/dollar
1,3409
1,3314
-0,7%
1,3322
0,1%

olie (US)
71,85
73,06
1,7%
74,38
1,8%

Goud
787,70
789,10
0,2%
795,30
0,8%

Nikkei

8.903

9.006

1,2%

 9.179

 1.9%

Disclaimer: niet van toepassing.