Nieuwe Dag donderdag 23 oktober 2008

De Aziatische markten moesten opnieuw flinke verliezen incasseren. De Nikkei daalde tussentijds 7% tot het laagste niveau in 5,5 jaar… De Aziatische markten moesten opnieuw flinke verliezen incasseren. De Nikkei daalde tussentijds 7% tot het laagste niveau in 5,5 jaar tijd.
Wall Street ging woensdag negatief van start en verloor gaandeweg de handelssessie steeds meer terrein. Recessievrees blijft de boventoon voeren. Daarnaast vallen de meeste bedrijfscijfers tot nu toe tegen. Bank Wachovia spant in dat verband de kroon met een kwartaalverlies van $ 23,9 miljard, maar ook Merck & Co en Boeing stelden teleur.
Na een recordpiek in juli zijn commodities volledig uit de gratie bij beleggers. De economie in zowel de VS, Europa, Zuid-Amerika als delen van Azië koelt sterk af. Dat betekent minder vraag naar zaken als olie (min 7%), koper en goud (min 6%). Fondsen als oliereus Exxon Mobil (min 10%) en koper- en goudproducent Freeport-McMoRan (min 18%) daalden mee.
Beleggers lijken geen oog meer te hebben voor de verdere verbetering van de Libor rentes. “Its all about het economy stupid.” De bankencrisis is volledig naar de achtergrond verdwenen. Opvallend: ondanks de grote problemen in de VS laat de US dollar een sterke rally zien tegenover onder andere de euro en het Britse pond. Marktwaarnemers houden het op speculatie over een renteverlaging door de ECB (later vandaag), maar daarover zijn de meningen verdeeld.
Amazon.com, ’s werelds grootste online retailer, kwam nabeurs met weinig opwekkend nieuws. Het concern stelde zowel de omzet- als winstverwachting voor het lopende jaar neerwaarts bij. In de nabeurshandel reageerden beleggers not amused en zetten het fonds ruim 14% lager op de omzet- en winstwaarschuwing. Een andere forse daler was Sandisk (min 32%). Samsung trekt zijn bod op het concern in. Ook Microsoft, vandaag nabeurs eerstekwartaalcijfers, verloor fors met een daling van ruim 7%.
Winnaars waren er ondanks de slechte handelsdag wel te vinden. Vliegtuigmaatschappij UAL (plus 6%) bijvoorbeeld die profiteert van de alsmaar verder afkalvende olieprijs. Ook Apple werd beloond voor meevallende resultaten. Het fonds won afgerond 6%.

De Dow Jones verloor meer dan 500 punten (min 5,7%). De S&P 500 deed het nog wat slechter met een verlies van 6%. Daarmee is de S&P weer terug naar niveau’s van 2003. De Nasdaq tot slot moest 4,8% inleveren. 

kop_left2

TRE Investments is een Nederlandse projectontwikkelaar die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en verkoop van vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Ter financiering van haar projecten geeft de onderneming kortlopende obligaties uit met een vast rendement van 9,6% per jaar en een korte looptijd van drie jaar.

Forse cashburn bij Boeing
Vliegtuigbouwer Boeing raakt in snel tempo door zijn cash heen. Een al 47 dagen durende staking van een deel van de werknemers van het concern doet financieel flink pijn.
Nettowinst onder druk (min 38%)
Werknemers van een drietal fabrieken waar Boeing vliegtuigen produceert, het concern heeft ook een grote defensiepoot, zijn ontevreden over de arbeidsvoorwaarden en hebben hun werk 47 dagen geleden gestaakt. Dat zet druk op de winst van Boeing, de winst per aandeel in het derde kwartaal bedroeg $ 0,96 (Q 3 2007: $ 1,44). De beschikbare cash nam af van ruim $ 10 miljard per eind juni tot $ 7,2 miljard aan het eind van het derde kwartaal. In een toelichting stelde het vliegtuigconcern dat ‘iets minder dan de helft van de cashburn te wijten was aan de voortslepende staking.’ De staking kost niet alleen veel geld, maar zorgt ook voor verdere vertraging bij de geplande productie van Boeing’s 787 Dreamliner.
Verdeeldheid over herstel huizenmarkt
De NAHB voorspelde gisteren een gedeeltelijk herstel van de huizenmarkt volgend jaar. In 2009 zullen er 6% meer nieuwbouw eengezinswoningen worden verkocht dan dit jaar. Een mening die niet door iedereen wordt gedeeld.
Dip tot 2010
De Mortgage Bankers Association is veel somberder in zijn visie. Die organisatie verwacht dat het aantal nieuwbouw eengezinswoningen in de VS volgend jaar nog eens met 12% zal dalen. Een visie die wordt onderschreven door de topeconoom van Moody’s, die uitgaat van een herstel pas in 2010. De NAHB lijkt vooral te gokken op de overheid met zijn voorspelling van herstel komend jaar. De topeconoom van de NAHB (National Home Builders Association) stelde in een toelichting hoopvol dat er ‘misschien wel een stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid te verwachten is.’
Olieprijs door het putje
De OPEC komt 24 oktober bijeen om te praten over een productiebeperking van olie. Naar verluidt overweegt de organisatie de oliekraan met ten minste één miljoen vaten per dag te beperken.
Zorgen economie overheersen
De OPEC dreigt met een eventuele verlaging achter de feiten aan te lopen. De markt focust op de financiële crisis en de wereldwijde recessiedreiging. Gisteren kon er nog eens $ 5 per vat af (min 7%) van het zwarte goud. Daarmee noteert de olieprijs op een zestienmaands dieptepunt. Naast aanhoudende zorgen over de sterk afkoelende economie droeg ook een gisteren uitgekomen rapport van het Amerikaanse Energy Department (EIA) bij aan de bearish stemming rond olie. Uit dat rapport blijkt dat de vraag naar brandstof de afgelopen vier weken met 8,5% is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met een dergelijk sterke afname van de vraag is een verlaging van de productie door de OPEC, goed voor circa 40% van de totale wereldproductie, van één miljoen vaten een druppel op de gloeiende plaat.
Staying alive
De grootste autoproducent van de VS, General Motors (GM), verkeert al geruime tijd in zwaar weer. Het bedrijf zoekt naarstig een uitweg uit de liquiditeitsproblemen die het concern volledig boven het hoofd lijken te groeien.
Chapter eleven
GM zit aan diverse kanten klemvast. De autoverkopen in zowel de VS als Europa dalen harder dan eerder was voorzien. Daarmee lijken de op 15 juli door GM onthulde plannen om $ 15 miljard aan liquiditeiten vrij te maken alweer achterhaald. Het autoconcern is naar verluidt in gesprek met Chrysler over een mogelijke fusie, maar overweegt tevens nog een ronde kostenbesparingen. GM stelt dat het ‘geen bankroet overweegt’ maar een analist van Standard & Poors denkt dat de autoproducent mogelijk door de marktomstandigheden daartoe wel gedwongen wordt. Wie een korte blik op de balans van de autoproducent werpt, ziet al snel dat een faillissement van GM verre van denkbeeldig is. Het aandeel sloot in een negatief gestemde markt ruim 5% lager.

Graaien uit de pensioenpot
Wie hard werkt en netjes spaart voor zijn welverdiende oude dag bij een pensioenfonds kan maar beter niet in Argentinië wonen. De Argentijnse regering komt geld te kort en denkt dit op te kunnen lossen door een graai uit de pensioenpotten te doen.
Diefstal van $ 29 miljard
Argentinië ondervindt sterke hinder van dalende commoditieprijzen. Lenen op de internationale kapitaalmarkt is er meer niet bij sinds het Zuid-Amerikaanse land in 2001 niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. Presidente Fernandez van Argentinië denkt het funding probleem op creatieve wijze op te kunnen lossen door tien privé pensioenfondsen te nationaliseren. Van graaien uit de pensioenpot is volgens mevrouw Fernandez geen sprake: de nationalisering van de pensioenfondsen zou nodig zijn om ‘de gepensioneerden te beschermen tegen de kredietcrisis.’ De belangrijkste graadmeter van de Argentijnse beurs, de Merval, reageerde sterk negatief op de plannen en daalde intraday tot 18%.

Financieel nieuws:
Laatste nieuws:
* Bod BHP op Rio mogelijk in strijd met mededingingsregels EU (Bloomberg)
* Stimulusplan Zuid-Korea overtuigt beleggers niet (Bloomberg)
* Geldmarkt Azië dreigt verder te verkrappen (Bloomberg)
* Export Japan stijgt minder dan verwacht (Bloomberg)
* Ook Wit-Rusland klopt aan bij het IMF (Bloomberg)
* Mittal herziet groeiplan $ 35 mld (FT)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* ING opnieuw onder druk
* Subtop Fortis krijgt toch bonus
* Zwaar weer voor Aziatische valuta’s
* ING krijgt nóg een voormalig FNV-leider in de top
* TomTom zoekt in Rusland expansie
* ‘Functie hedgefondsen blijft’
* KPN heeft crisisplan paraat
* ‘Aegon zal beroep doen op steunpot Staat’
* Bartjens: In de Groep gooien
* Boven de markt: Lijstjes
StockPicks Inveztor-universum

fondscode
fondsnaam
21-Oct
20-Oct

verschil

topstijgers
 
 
 
 

VARY.ST
Varyag Res
20,70
20,20
2,48%

0585.HK
Imagi
0,27
0,27
1,89%

SORL
SORL Auto
2,88
2,85
1,05%

EAD.PA
EADS
10,40
10,30
1,02%

KTC.AS
Ten Cate
20,44
20,24
0,99%

topdalers
 
 
 
 

ATPG
ATP Oil & Gas
9,79
11,06
-11,48%

NOT.V
Noront Res
0,94
1,08
-12,96%

RI.PA
Pernod Ricard
42,26
48,93
-13,63%

DPTR
Delta Petroleum
8,60
9,97
-13,74%

HAT.V
Hathor Expl
1,40
1,75
-20,00%

Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
08:00 Qurius derdekwartaalcijfers
08:00 LBI International derdekwartaalcijfers
Bedrijfsnieuws buitenland:
07:00 Credit Suisse Group (Zwi.) derdekwartaalcijfers
08:00 Stora Enso (Fin.) derdekwartaalcijfers
13:00 Altria Group (VS) derdekwartaalcijfers
13:45 UPS (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 US Airways (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Xerox (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Bristol Myers Squibb (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 TD Ameritrade (VS) jaarcijfers 2007-2008
14:00 Lilly,Eli (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Dow Chemical (VS) halfjaarcijfers
14:00 Prologis (VS) derdekwartaalcijfers
16:00 Tetragon Fin. Group conference call
22:00 Qualcomm (VS) jaarcijfers 2007-2008
22:00 Microsoft (VS) eerstekwartaalcijfers
22:00 Compania Vale do Rio Doce (Braz.)Vale halfjaarcijfers
Pernod-Ricard (Fr.) omzetcijfers 1e kwartaal
ABB (Zwe.) derdekwartaalcijfers
Daimler (Dui.) derdekwartaalcijfers
Pinault Printemps (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaal
Nestlé (Zwi.) omzetcijfers 3e kwartaal
Carrefour (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaal
PEPR derdekwartaalcijfers
Macronieuws:
11:00 EU fabrieksorders aug
14:30 VS wekelijkse werkloosheidsaanvragen
14:30 ECB monetaire vergadering
16:00 VS index huizenprijzen aug
(bron: FD.nl)
Markten:

 
22-Oct
22-Oct

t.o.v.

23-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
269,36
255,08
-5,3%
 
 

AMX
395,45
379,20
-4,1%
 
 

AScX
384,86
372,76
-3,1%
 
 

DJ Stoxx 50
2.344
2.227
-5,0%
 
 

3-mnd EU
5,02
4,99
-0,6%
 
 

10-jr Bund
4,00
3,95
-1,3%
 
 

Dow Jones
9.034
8.751
-3,1%
8.519
-2,7%

Nasdaq
1.697
1.666
-1,8%
1.616
-3,0%

S&P 500
955
925
-3,1%
897
-3,0%

10-jr US
3,73
3,64
-2,4%
3,59
-1,4%

euro/dollar
1,3056
1,2902
-1,2%
1,2866
-0,3%

olie (US)
70,89
68,56
-3,3%
66,54
-2,9%

Goud
773,00
754,40
-2,4%
720,50
-4,5%

Nikkei

8.824

8.675

-1,7%

 8.066

 -7,0%

Disclaimer: niet van toepassing.