Nieuwe Dag donderdag 30 oktober 2008

De Aziatische beurzen noteerden fors hoger dankzij renteverlagingen en stijgende grondstofprijzen. In Tokio liepen beleggers al wat vooruit op een mogelijke renteverlaging morgen en een nieuw stimulusplan… De Aziatische beurzen noteerden fors hoger dankzij renteverlagingen en stijgende grondstofprijzen. In Tokio liepen beleggers al wat vooruit op een mogelijke renteverlaging morgen en een nieuw stimulusplan van $ 51 mld. De Nikkei steeg tussentijds 8%.
De, alom al verwachte, renteverlaging van de Fed met 0.5% kon Wall Street niet inspireren. Tot een half uur voor sluiting stond de Dow Jones nog circa 250 punten in de plus.
Net als enkele dagen geleden kregen beleggers echter koudwatervrees en dumpten op de valreep hun aandelen. Als een duveltje uit een doosje dook het spook van de recessievrees weer op. De S&P 500 schoot in de laatste vijftien minuten van de handel van plus 2% naar min 1%.
Veel toonaangevende fondsen, van Intel (- 6%) tot Dell (- 8%) en van Citigroup (- 4%) tot Bank of America (- 3%) doken in de min. Beleggers toonden zich echter wel selectief in hun verkopen. Fondsen als Apple (+ 4,7%), Nvidia (+ 3,2%) en Sun Microsystems (+ 3,2%) sloten wel hoger. Ook Boeing (+ 1,8%) e Alcoa (+3,4%) konden de eergisteren behaalde winsten vasthouden en zelfs nog licht uitbouwen.
Kijkend naar de wat bredere marktontwikkeling: tegenover elke twee dalers stonden drie stijgers. Van een breed gedragen verkoopgolf was dan ook geen sprake. Oliefondsen lagen dankzij een stevig klimmende olieprijs (+ 9%) weer gevraagd: Schlumberger won 6% en Chevron steeg 1,4%.

De Dow Jones leverde na een absurde laatste vijftien minuten 0,8% in. De S&P 500 kende een dito koersverloop en verloor aan het slot 1,1%. De Nasdaq schoot ook hard omlaag het laatste kwartier (45 punten) maar sloot wel nipt in de plus met een winstje van 0,5%.
Het bizarre koersverloop in het laatste kwartier van de handel maakt duidelijk dat er van normale marktomstandigheden nog lang geen sprake is.

TRE Investments is een Nederlandse projectontwikkelaar die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en verkoop van vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Ter financiering van haar projecten geeft de onderneming kortlopende obligaties uit met een vast rendement van 9,6% per jaar en een korte looptijd van drie jaar.

Fed verlaagt rente
Een echte verrassing was het niet. De Amerikaanse Fed besloot gisteravond de rente conform verwachting met 0,5% te verlagen.
Rente op dieptepunt
Het belangrijkste rentetarief van de Fed staat na de jongste verlaging met 0,5% tot 1% op een historisch dieptepunt. Een dergelijk lage rente is in vijftig jaar niet meer voorgekomen, hetgeen nog eens de ernst van de huidige crisis onderstreept. De Fed toonde zich in zijn begeleidend commentaar tamelijk somber over de economische vooruitzichten voor de komende tijd. Expliciet werd de bemoeilijkte toegang benoemd voor bedrijfsleven en consument als bedreiging voor de economische groei. Daarnaast stelde de Amerikaanse centrale bank vast dat de economische activiteit recentelijk aanmerkelijk leek te zijn afgezwakt.
Speculant keert terug
Schoorvoetend keren speculanten weer terug naar de markt. Er lijkt zowaar weer enige risk appetite te ontstaan. Die kentering is het best zichtbaar op de oliemarkt.
Olie loopt op
Speculatie leek een stille dood te zijn gestorven op de financiële markten na maandenlange koersdalingen. Beleggers tonen zich echter veerkrachtig en lijken weer een gokje te durven wagen. Zo steeg de oliefuture in de VS gisteren met afgerond 9%. Dat werd deels in de hand gewerkt door een minder sterke wekelijkse stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Geen verwachte toename met 1,6 miljoen vaten, maar slechts met 0,5 miljoen vaten.
Gokken op aantrekkende vraag
Handelaren signaleerden echter ook beleggers die wilden speculeren op een verwachte toename van de vraag naar olie door het stimulerende rentebeleid van de Fed. Waar beleggers in aandelen vooral vreesden voor een te laag effect van de renteverlaging door de Fed, namen oliespeculanten een tegenovergestelde positie in.

GM nog niet afgeschreven
General Motors (GM)stond gisteren in de picture op Wall Street. Geruchten dat een aantal belangrijke hordes voor een fusie met Chrysler waren genomen prikkelden de fantasie van beleggers.
Hand ophouden bij Bush
General Motors is op sterven na dood. De autofabrikant ondervindt sterke hinder van de slechte economische omstandigheden, zoals wel meer autofabrikanten, maar zit daarnaast met een foute productmix. Pick-up trucks en SUV’s gelden als brandstofslurpers en daar zit de gemiddelde Amerikaanse consument niet meer op te wachten. Hoewel de olieprijs fors is gedaald, blijven dat soort auto’s uit de gratie. Daarnaast heeft GM een balans om te huilen. Niet vreemd gezien de bijna $ 70 miljard aan gerealiseerde verliezen sinds 2004. Het bedrijf is dan ook naarstig op zoek naar cash om de business door te kunnen laten draaien. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de Amerikaanse overheid voor steun.
Fusie met Chrysler
GM wil graag fuseren met het niet-beursgenoteerde Chrysler (eigenaar Cerberus Capital Management) om forse schaalvoordelen te kunnen realiseren, kostenbesparingen door te kunnen voeren en weer iets gemakkelijker aan funding te kunnen komen. Hoewel een fusie tussen de twee automakers zeker zinvol oogt, is het maar de vraag of de combinatie we huidige economische dip wel kan doorstaan. GM boekte dit jaar alleen al een kleine $ 19 miljard verlies en Chrysler naar verluidt (bron: Bloomberg) ruim $ 1 miljard.
Chrysler kampt ook met foute productmix
Naast verliezen kampt ook Chrysler met een foute productmix. Het bedrijf komt een paar jaar te laat met een hybride auto’s op de markt en heeft alweer besloten de productie wegens tegenvallende verkopen te staken. Een fusie tussen GM en Chrysler lijkt dan ook vooral een kwestie van twee kneuzen die samen een iets grotere kneus willen vormen. Beleggers stelden zich opportunistisch op en zetten GM op een goedgemutste beurs 8% hoger.
Risicomijdende banken
Banken staat erom bekend een paraplu uit te lenen bij fraai zonnig weer en bij het eerste regenbuitje de paraplu terug te eisen. Iets soortgelijks valt nu waar te nemen voor bedrijven die een bankkrediet willen.
Loterij zonder nieten
De huidige financiële crisis zonder weerga heeft diepe wonden geslagen in het tot voor kort zo solide ogende bastion van de banken. Risico is een vies woord geworden en de slimme jongetjes die voorheen de spankracht van de balans van het bankwezen tot in het extreme oprekten, zijn niet ontslagen maar hebben de opdracht gekregen slimme manieren te bedenken om de risico’s van banken sterk terug te laten lopen. En met succes: na een aantal crisisvergaderingen hebben diverse grootbanken besloten de risico’s simpelweg te verplaatsen naar de uiteindelijke afnemers, het lenende bedrijfsleven.
CDS nieuwe stijl
Een groot aantal banken is bijna kapot gegaan aan de credit default swaps (CDS). De banken hebben nu bedacht om de rentepercentages die het bedrijfsleven moet betalen te linken aan de CDS. Het model waarbij de credit rating van het bedrijf in kwestie, in combinatie met de Libor rate plus opslag, de hoogte van het kredietpercentage bepaalde, wordt daarmee losgelaten. Dat impliceert dus dat als de markt een hogere kans op een default inprijst, de cds stijgt en dus ook het rentepercentage voor het bedrijf in kwestie. Dat levert voor het bedrijfsleven ongewenste fluctuerende rentepercentages op. Bedrijven die niets voelen voor het nieuwe kredietstelsel hebben pech: dan wordt er dus niet uitgeleend. Wordt vervolgd.

Financieel nieuws:
Laatste nieuws:
* Renteverlaging Japan lijkt onvermijdelijk (Bloomberg)
* Hyundai claimt markt outperformance in China (Bloomberg)
* Aziatische geldmarkt tarieven dalen weer (Bloomberg)
* Lufthansa neemt controle BMI over (FT)
* Bailout plan VK mogelijk prijziger dan eerst aangenomen (WSJE)
* Overheid Italië bereid banken te hulp te schieten (WSJE)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* Shell benoemt Voser als nieuwe topman
* Renteverlaging stokt bij geldmarkt
* AkzoNobel handhaaft winstverwachting
* ASMI herziet strategisch plan en wacht op bod Applied Materials
* Ahold zoekt meer variatie in winkels VS
* Handel in Volkswagen onderzocht
* Hypo RE eerste commerciële bank die aanklopt bij Duitse overheid
* ING’s antwoord op ‘turbo’ is ‘sprinter’
* Bartjens: Ruim bij kas
* Boven de markt: Dividend telt
Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
08:00 Schuitema derdekwartaalcijfers
08:00 Unilever derdekwartaalcijfers
08:00 Cate, Ten derdekwartaalcijfers
08:00 Holland Colours halfjaarcijfers
Royal Dutch Shell derdekwartaalcijfers
Akzo Nobel ex-interimdividend notering
Bedrijfsnieuws buitenland:
05:00 TSMC (Tai.) derdekwartaalcijfers
06:30 Mitsubishi Motors (Jap.) halfjaarcijfers
07:30 Solvay (Bel.) derdekwartaalcijfers
08:00 AstraZeneca (VK) derdekwartaalcijfers
08:00 MAN (Dui.) derdekwartaalcijfers
08:00 Agfa-Gevaert (Bel.) derdekwartaalcijfers
08:00 Alcatel-Lucent (Fr.) derdekwartaalcijfers
08:00 Sony (Jap.) halfjaarcijfers
12:00 Motorola (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Colgate-Palmolive (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Exxon Mobil (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Eastman Kodak (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 International Paper (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Unisys (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Waste Management (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Staples (VS) jaarlijkse analistenbijeenkomst
21:00 M/I Homes (VS) derdekwartaalcijfers
21:00 Sun Microsystems (VS) eerstekwartaalcijfers
Kaupthing Bank (IJs.) derdekwartaalcijfers
Agfa Gevaert (Bel.) derdekwartaalcijfers
L’Oréal (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaal
Lagardère (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaal
Pernod-Ricard (Fr.) omzetcijfers 1e kwartaal
WPP Group (VK) derdekwartaalcijfers
Basf (Dui.) derdekwartaalcijfers
France Telecom (Fr.) derdekwartaalcijfers
Deutsche Bank (Dui.) derdekwartaalcijfers
Volkswagen (Dui.) derdekwartaalcijfers
Macronieuws:
08:45 FR producentenprijzen sept
09:30 NL conjunctuurklok okt
09:55 DE werkloosheid, banengroei okt
11:00 EU producenten- en consumentenvertrouwen okt
11:00 EU ondernemersklimaat eurogebied okt
11:00 EU key indicators eurogebied okt
(bron: FD.nl)
Markten:

 
29-Oct
29-Oct

t.o.v.

30-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
237,96
259,58
9,1%
 
 

AMX
334,95
353,06
5,4%
 
 

AScX
346,26
357,12
3,1%
 
 

DJ Stoxx 50
2.062
2.266
9,9%
 
 

3-mnd EU
4,91
4,90
-0,2%
 
 

10-jr Bund
3,75
3,74
-0,3%
 
 

Dow Jones
9.065
9.071
0,1%
8.991
-0,9%

Nasdaq
1.649
1.650
0,1%
1.657
0,4%

S&P 500
941
941
0,0%
930
-1,1%

10-jr US
3,85
3,84
-0,3%
3,84
0,0%

euro/dollar
1,2735
1,2872
1,1%
1,2945
0,6%

olie (US)
64,43
68,71
6,6%
68,96
0,4%

Goud
749,00
765,60
2,2%
760,00
-0,7%

Nikkei

7.910

8.212

3,8%

 8.879

 8,1%

Disclaimer: niet van toepassing.