Nieuwe Dag donderdag 9 oktober 2008

De meeste markten in Azië wisten wat te herstellen van de forse dalingen eerder deze week. De Nikkei en Hang Seng stegen tussentijds… De meeste markten in Azië wisten wat te herstellen van de forse dalingen eerder deze week. De Nikkei en Hang Seng stegen tussentijds respectievelijk bijna 2 en 3%.
Wall Street kreeg, net als de Europese beurzen, kortstondig een impuls van de gecoördineerde renteverlaging van een aantal centrale banken. Na een half uur handelen doken de koersen echter opnieuw omlaag.
De Dow Jones dook van plus honderd (9550) naar min tweehonderdvijftig, herstelde weer, maar in het laatste half uur van de handel werden longposities massaal gesloten. De angst regeert, overnight posities wil niemand innemen. Daarvoor is de onzekerheid te groot.
Aluminiumconcern Alcoa (AA) werd zwaar gestraft voor eergisteren nabeurs bekendgemaakte derdekwartaalcijfers. Het fonds sloot ruim 12,5% lager. Verder waren vooral financials en autoproducenten uit de gratie, terwijl in de techhoek toch wat koopjesjagers werden gesignaleerd.
Het slot van de Dow Jones oogde weinig hoopvol. De index sloot vrijwel op het laagste punt van de dag op 9256 wat een verlies inhoudt van 2%. De Dow Jones werd gedrukt door Dow componenten Alcoa, Bank of America (min 7,6%) en General Motors (min 7,3%). Zowel de S&P 500 (min 1,2%) als de Nasdaq (min 0,8%) deed het aanmerkelijk beter.