Nieuwe Dag maandag 15 december 2008

De Aziatische beurzen wisten te stijgen dankzij optimisme over de bailout van autoproducenten in de VS. De Nikkei steeg tussentijds ruim 5%.
Wall Street toonde zich afgelopen vrijdag veerkrachtig…. De Aziatische beurzen wisten te stijgen dankzij optimisme over de bailout van autoproducenten in de VS. De Nikkei steeg tussentijds ruim 5%.
Wall Street toonde zich afgelopen vrijdag veerkrachtig. Hoewel het voorlopige afwijzen van steun voor de drie grote Amerikaanse automakers tot de nodige zorg onder beleggers leidde, wisten de financiële markten na een negatieve start gaandeweg de handel om te buigen.
De Amerikaanse Senaat voelt vooralsnog weinig voor een steunpakket van $ 14 miljard aan General Motors, Ford en Chrysler. Donderdagavond werd het reddingsplan afgewezen. Vrijdag liet het Witte Huis weten dat het overweegt een deel van de gelden van het reddingspakket voor de financiële sector, groot $ 700 miljard, mogelijk in te zullen zetten als noodkrediet om de Big Three overeind te houden. GM daalde desondanks vrijdag met ruim 4%, Ford wist wel een kleine 5% te stijgen op die geluiden uit het Witte Huis.
Het gesprek van de dag vormde de Ponzi-scheme van de in professionele kringen zeer bekende Bernard Madoff. Met de fraude is mogelijk $ 50 miljard gemoeid. Lees hier het overzichtsartikel van de grootste hedge fund fraude ooit. Bloomberg heeft al een voorlopig lijstje met slachtoffers gepubliceerd. Klanten van Banco Santander blijken via een hedge fund van de Spaanse bank ruim $ 3 miljard bij Madoff te hebben geïnvesteerd.
De financiële markten in de VS wisten ondanks zorgen over de Big Three en een nieuw fraudeschandaal hoger te sluiten. Meevallende macrocijfers stutten het sentiment. Het was vooral de techsector die flinke winsten kon boeken. Zo steeg Intel met ruim 5%, Apple met 3,5%, Oracle 2,3% en Yahoo met 3,3%. Ook de financials behoorden tot de grotere dagwinnaars vrijdag, met uitzondering van internetbroker E*Trade. De internetbroker heeft een verzoek uitstaan van $ 800 miljoen bij de commissie die beslist over toekenning van de zogeheten TARP funds. Beleggers maken zich zorgen over al dan niet toekenning en zetten E*Trade vrijdag ruim 9% lager.

De Dow Jones zakte bij opening even honderd punten weg, maar wist gaandeweg de handelsdag het verlies weer in te lopen en sloot driekwart procent hoger. De S&P 500 wist eenzelfde winst te boeken terwijl de Nasdaq vrijdag ruim 2% kon bijschrijven. 

logo_links01

Today’s Brokers : Beste internetbroker van Nederland 2008!

Today’s Brokers is onlangs door de Consumentenbond uitgeroepen tot de goedkoopste broker van Nederland.
Maar dat niet alleen! Beursplaza.com heeft ons uitgeroepen tot de beste broker van Nederland. Een gouden combinatie van prijs-kwaliteit waar u, de belegger, als grote winnaar uit de bus komt

Open nu gratis een rekening

Top VS bedrijfsleven over crisis
De Amerikaanse economie worstelt met een groot aantal uitdagingen tegelijk. Zorgelijk, maar toch lijken diverse ceo’s van grote bedrijven voorzichtig optimistisch.
Wal-Mart, Google, HP
Volgens de topman van retailer Wal-Mart verandert het koopgedrag van de meeste Amerikaanse consumenten onder invloed van de recessie. Er worden tegenwoordig meer diepvriesmaaltijden gekocht en ook gewone voedingsmiddelen om thuis te koken. Dit om kosten te besparen door minder vaak buiten de deur te eten. De grootste zorg volgens Wal-Mart baas H. Lee Scott Jr van veel Amerikanen betreft hun baan. Tegelijk signaleert de topman een groot vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse overheid om de problemen adequaat op te lossen.
Volgens topman Schmidt van internetgigant Google draait het vooral om de beschikbaarheid van krediet. Als consumenten toegang hebben tot krediet, laten zij hun geld wel rollen. Een economisch herstel kan zich snel voltrekken, zodra de miljarden van de Amerikaanse overheid hun weg weten te vinden naar de consument.
De voormalige ceo van pc-fabrikant Hewlett-Packard, Fiorina, denkt dat het tijd wordt dat banken verplicht worden gesteld geld uit te lenen om de recessie te lijf te gaan. Het verplichten kan volgens Fiorina omdat er al honderden miljarden overheidsgeld richting banken zijn gevloeid.

Obama overweegt hulp huiseigenaren
Eén van de grootste zorgen van de Amerikaanse economie is de aanhoudende druk op de huizenmarkt. Obama overweegt steunmaatregelen voor klemzittende hypotheekbezitters.
Rentesubsidie
Er bestaan plannen op het Amerikaanse ministerie van financiën om de in zwaar weer verkerende huizenmarkt uit het slop te trekken. Het idee is om de hypotheekrente omlaag te drijven waardoor het aantrekkelijk wordt om een huis te kopen en huiseigenaren met een bestaande hypotheek te hulp te schieten. Door gebruik te maken van Fannie Mae en Freddie Mac, met steun van het Amerikaanse ministerie van financiën, zou de hypotheekrente omlaag kunnen worden gebracht van de huidige 5,5% tot het gewenste niveau van 4,5%. Fannie en Freddie zouden dergelijke hypotheekrentes in de markt moeten aanbieden, de Amerikaanse overheid financiert mee door de aandelen die Fannie en Freddie hierop zouden moeten uitgeven op te nemen. Het wachten is op het toetreden van Obama in het Witte Huis per 20 januari.

Canada kwetsbaar
De Canadese economie is nauw verweven met die van de Amerikaanse economie. De recessie in de VS heeft aanzienlijke gevolgen voor die van buurland Canada.
Steunpakket in de maak
De Canadese overheid overweegt een aantal sectoren te hulp te schieten die zwaar zijn getroffen door de huidige economische recessie. Daarbij wordt eerst gedacht aan sectoren als bosbouw, mijnbouw en de retail. Daarnaast is Canada bereid de Amerikaanse automakers voor zijn deel (20%) van funding te voorzien, mits de Amerikaanse overheid de resterende 80% ophoest. Volgende maand zal beslist worden welke sectoren steun zullen ontvangen van de Canadese overheid.

JPMorgan Chase somber
De topman van één van de grootste financiële instellingen in de VS, Jamie Dimon van JPMorgan Chase, toonde zich onlangs tamelijk somber over de vooruitzichten van ’s werelds grootste economie.
Verschrikkelijk slotkwartaal
Volgens Dimon dreigt het vierde kwartaal ‘verschrikkelijk’ te worden voor JPMorgan Chase. De stijgende werkloosheid in de VS zal de komende kwartalen tot verdere verliezen leiden bij zaken als onroerend goed, retail sales en in het bedrijfsleven. Met een beetje geluk zal er na nog twee slechte kwartalen in de eerste helft van 2009 enig herstel optreden volgens de topman. Als het tegenzit, zal het volgens hem echter eerst nog aanzienlijk slechter moeten gaan voor er überhaupt van enig herstel sprake zal zijn. Ook brachegenoot Bank of America rekent op aanhoudend slecht weer: na de overname van Merrill Lynch is BoA van plan 35.000 banen te schrappen, verspreid over de komende drie jaar.

logoffreturns 
Wat doen de meest succesvolle beleggers veel beter dan de rest? Lees het in ons gratis rapport!

FF returns geeft gratis 250 exemplaren van het rapport ‘Voorkom Dure Beleggingsfouten, Ga Voor Maximaal Rendement’ weg. Lees over:

–          De drie grootste valkuilen voor beleggers
–          Maximaal potentieel mét maximale bescherming
–          Beleggingsstrategieën met bewezen succes
Vraag het rapport direct aan. Klik hier.
logoffreturns2

Financieel nieuws:

Laatste nieuws:
* Groei industriële output China terug op niveau 1999 (Bloomberg)
* Grote daling Japans producentenvertrouwen (Bloomberg)
* OPEC overweegt grootste productieverlaging decennium (Bloomberg)
* Trichet hamert op fiscale discipline (FT)
* HSBC heeft $ 1 mld potentiële exposure Madoff fraude (FT)
* Overname Dillinger door Mittal mislukt (FT)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* Aandeelhouders vechten verkoop Fortis Nederland en ABN Amro aan
* ‘Ik denk niet dat de bodem al bereikt is’
* Europese bedrijfsleningen raken in trek
* Vastgoedcrisis in Rusland
* ‘Siemens schikt corruptiezaak’
* Bartjens: Uit balans
Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:

Bedrijfsnieuws buitenland:
08:00 Hennes and Mauritz (Zwe.) winkelverkopen nov
14:00 Honeywell (VS) analistenbijeenkomst verwachtingen 2009
Macronieuws:
00:50 Japan Tankan-rapport 4e kwartaal
09:30 NL economie en koopkracht 2008
09:30 NL industriemonitor okt
10:00 Italië inflatie (cpi) nov (def.)
14:30 VS New York Empire Manufacturing Index dec
15:00 VS beleggingen buitenlanders in Amerikaanse effecten okt
15:15 VS capaciteitsbezetting, industriële productie nov
19:00 VS NAHB-index huizenmarkt dec
(bron: FD.nl)
Markten:

 
11-Dec
11-Dec

t.o.v.

12-Dec

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
254,77
247,75
-2,8%
 
 

AMX
313,16
308,14
-1,6%
 
 

AScX
317,56
309,82
-2,4%
 
 

DJ Stoxx 50
2.142
2.080
-2,9%
 
 

3-mnd EU
3,33
3,33
0,0%
 
 

10-jr Bund
3,18
3,18
0,0%
 
 

Dow Jones
8.565
8.478
-1,0%
8.630
1,8%

Nasdaq
1.508
1.513
0,3%
1.541
1,9%

S&P 500
874
867
-0,8%
880
1,5%

10-jr US
2,62
2,71
3,4%
2,57
-5,2%

euro/dollar
1,3351
1,3334
-0,1%
1,3370
0,3%

olie (US)
47,42
45,19
-4,7%
46,28
2,4%

Goud
820,90
828,70
1,0%
820,50
-1,0%

Nikkei

8.243

8.236

-0,1%

 8.687

 5,5%

wijnvoordeel_december 2008Grand Cru wijnen met 50% korting
Wij hebben voor u een wijnpakket gevonden met 6 verschillende Grand Cru’s uit 6 opeenvolgende jaren (2001 t/m 2006). Een zeer zeldzame verrijking van uw wijncollectie. U kunt als lezer van de Inveztor nieuwsbrief dit unieke pakket bestellen van € 119,70 voor slechts € 59,95.

Disclaimer: niet van toepassing.