Nieuwe Dag maandag 27 oktober 2008

De Aziatische markten gingen opnieuw fors onderuit. De Nikkei gleed aan het einde van de handel fors weg tot ruim 6%.
De neerwaartse spiraal… De Aziatische markten gingen opnieuw fors onderuit. De Nikkei gleed aan het einde van de handel fors weg tot ruim 6%.
De neerwaartse spiraal waarin Wall Street zich al geruime tijd bevindt, houdt onverminderd aan. Het beeld is daarbij telkens gelijk: markten openen scherp lager en gaandeweg de handelssessie wordt een voorzichtige poging tot herstel gedaan.
Het waren wederom vooral sterk-cyclische aandelen die het moesten ontgelden vrijdag. Fondsen als Alcoa (min 6%) moesten diep door de knieën. Ook aandelen van bedrijven die het moeten hebben van consumentenbestedingen werden hard afgeserveerd: Nike verloor 6% en Whirpool 4%. Financials waren wederom uit de gratie. Hoewel de sector al geruime tijd tot de slechtst presterende aandelen behoort, lijkt nog altijd niet alle ellende ingeprijsd. Citigroup verloor 7,5%, Bank of America 8,4%, Fifth Third Bancorp 29% en JPMorgan Chase 6,4%.
Staatsobligaties blijven een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op beleggers. De dertigjaarsrente rendeert inmiddels minder dan 3,9%. Dat is in meer dan dertig jaar niet meer voorgekomen. De onrustgraadmeter, de VIX, steeg tot 80 deze week, en noteerde daar zelfs even boven: een nieuw record.
De Dow Jones sloot na een bearish handelssessie 3,6% lager. De S&P 500 deed het nipt beter met een verlies van 3,45%. De Nasdaq tot slot verloor ruim 3,2%.

TRE Investments is een Nederlandse projectontwikkelaar die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en verkoop van vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Ter financiering van haar projecten geeft de onderneming kortlopende obligaties uit met een vast rendement van 9,6% per jaar en een korte looptijd van drie jaar.

Terug naar de jaren dertig
Het zal niemand ontgaan zijn dat de huidige crisis op de financiële markten niet zomaar een periode betreft van dalende koersen onder invloed van een wereldwijd afkoelende economie. Er is wel wat meer aan de hand
Historische tijden
Voor liefhebbers van statistieken: wie op zoek is naar een overeenkomstige periode qua koersdalingen, dient terug te gaan tot de gevreesde jaren dertig. Zo stevent de breed samengestelde S&P 500 af op zijn sterkste maandverlies sinds…1938. Het verlies deze maand bedraagt een extreme 25%.
Dalingen wereldwijd
De globalisering van de economie kent duidelijk ook zijn schaduwzijden. De koersdalingen op de effectenbeurzen zijn wereldwijd zichtbaar. Alle 48 door de MSCI gevolgde beurzen, zowel van volwassen als opkomende economieën laten een verval zien. Van deze groep van 48 beurzen hebben er 22 een verlies laten zien van 50% of meer. Beleggers waren dit jaar nog het beste af in Marokko (min 6,4% ytd). De Russische Micec index leverde tot dusver het meest in met een ytd verlies van 73%, maar ook landen als Ierland, Griekenland, Australië en China doen het dramatisch slecht met verliezen van meer dan 60%. De AEX is year to date met ruim 52% terug.

Grote valutaverschuivingen
De meeste aandacht van beleggers gaat uit naar de aanhoudende dalingen op de beurzen. Op valutagebied vinden er echter ook majeure verschuivingen plaats.
Flight to quality
De meest opvallende koersbeweging is die van de dollar. Hoewel de oorzaak van de huidige crisis toch echt in de VS moet worden gezocht, is de greenback bezig aan een opmerkelijke opmars. Althans, ten opzichte van de meeste grote andere valuta.
Er gaat inmiddels nog $ 1,26 in € 1. Daarmee is de dollar in een week ruim 6% opgewaardeerd ten opzichte van de euro. Ook ten opzichte van het Britse pond wint de dollar flink terrein. Uitzondering betreft de dollar/yen verhouding. De yen steeg fors (8%) ten opzichte van de dollar. Die stijging staat niet op zichzelf: de Japanse munt won ook fors ten opzichte van onder andere de euro en het Britse pond. Voor een land dat zeer zwaar leunt op export een negatieve ontwikkeling, hetgeen duidelijk tot uiting komt in de stand van de Nikkei.
Oorzaken divers
Er vallen een aantal oorzaken aan te wijzen voor de toch opmerkelijke opmars van de greenback. Zo blijkt de dollar nog altijd te fungeren als safe haven in woelige tijden. Dat geldt overigens ook voor de Japanse yen. Daarnaast repatriëren veel Amerikanen hun dollars door beleggingen in het buitenland te liquideren. Dat raakt vooral emerging markets als Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland en delen van Azië. Juist deze munten hebben de afgelopen tijd dan ook veel terrein verloren ten opzichte van de dollar.
Carry trades gesloten
Ook niet onvermeld mag blijven de terugdraaiing van de carry trades: professionele partijen die geld lenen in landen waar de rente extreem laag staat (Japan) en dit uitzetten in landen met een hogere rente. De grafiek van de ICE Futures Dollar Index, een mandje valuta’s zoals de euro, Zwitserse frank, Britse pond en Japanse yen, laat de krachtige rally van de US dollar duidelijk zien.

Hedge funds in de tang
Wereldwijd zijn er circa duizend hedge funds actief. Nog wel: de sector ziet zich geconfronteerd met de grootste sell off in vijftig jaar.
Van alle kanten belaagd
Alle asset classes hebben het op dit moment zwaar: staat geld niet geparkeerd in cash of veilig geachte staatsobligaties, dan wordt het dus verkocht. Zelfs traditionele safe havens als goud en onroerend goed vinden op dit moment geen genade in de ogen van murw gebeukte beleggers.
Redemptions
Hedge funds zien allereerst de waarde van de beleggingen dagelijks verder achteruit kachelen. Daar bovenop onttrekken (redemptions) steeds meer beleggers hun geïnvesteerde geld aan de funds, wat dwingt tot verdere verkopen van gestreste hedge fund managers. Hedge funds die deels beleggen met geleend geld krijgen ook nog eens te maken met banken die de eisen voor de leningen opschroeven: er worden hogere rentes in rekening gebracht, hogere eisen gesteld aan het onderpand en in een aantal gevallen wordt de kredietlijn simpelweg gesloten.
Hedge funds presteren relatief goed
Hoewel beleggers massaal hun geld opvragen bij de hedge funds, presteert de sector niet eens slecht. De absolute return is weliswaar een zachte dood gestorven, maar de sector doet het met een year to date negatief rendement van 18% in relatie tot de markt een stuk beter. Vorige maand onttrokken beleggers voor een recordbedrag van $ 43 miljard aan de gehavende hedge funds. De verwachting is dat uiteindelijk 30% van de hedge funds de huidige shake out niet zal overleven.

Productieverlaging Opec losse flodder
De Opec, een oliekartel dat goed is voor circa 40% van ’s werelds olieproductie, heeft besloten de productie terug te schroeven met 1,5 miljoen vaten per dag. De markt reageerde schouderophalend.
Ruimschoots ingeprijsd
De markt hiel voorafgaan aan de spoedmeeting van de Opec al rekening met een gedeeltelijk dichtdraaien van de oliekraan. Marktvorsers hielden rekening met een productiebeperking van een tot twee miljoen vaten. De uitkomst van de meeting kwam keurig uit middenin die verwachting: de Opec heeft afgesproken 1,5 miljoen vaten per dag minder te produceren. Wat hier in de praktijk van terecht komt, moet overigens nog worden afgewacht. De oliefutures in de VS reageerden voorspelbaar: die sloten vrijdagavond 5,5% lager, waarmee de olieprijs tot onder de $ 65 per vat is gedoken.
Vraag naar olie stagneert
Er lijkt bij de vraag naar energie sprake van een serieuze omslag. Die trend komt het best tot uiting in de cijfers van het land met veruit de grootste energiebehoefte ter wereld: de VS. De gemiddelde Amerikaan maakte in augustus van dit jaar 6% minder kilometers dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat een gallon in de piekperiode van de olieprijs meer dan $ 4 kostte, heeft veel Amerikanen aan het denken gezet. Het big is better bij auto’s is vervangen door less is more, met uitzondering van de staat Texas. Grote energieslurpende bakken zijn aan de straatstenen niet meer te slijten. De consument zoekt naar goedkopere, energiezuiniger alternatieven. Een trend die nog steeds geldt, ondanks dat een gallon benzine in de VS nu nog slechts gemddeld $ 2,70 kost.
Verwachtingen verbruik
De schattingen voor het dagelijks wereldverbruik aan olie lopen wat uiteen, vooral voor 2009. Het IEA mikt op een dagelijks verbruik van 87,2 miljoen vaten, het Amerikaanse Energy Department zet in op 86,8 miljoen en het Centre for Global Energy Studies denkt aan 86,4 miljoen. Een ding hebben de diverse instanties gemeen: allen rekenen op de laagste groei in vele jaren.
Vielen partijen tot voor kort nog over elkaar heen in het roepen van prijsverwachtingen voor een vat olie tot 250. Inmiddels lijkt dat spelletje de andere kant op gespeeld te worden. Voorlopig laagst waargenomen schatting: een analist van Deutsche Bank denkt dat een vat olie eind 2009 wel eens rond de $ 50 kan kosten.

Financieel nieuws:

Laatste nieuws:
* G7 waarschuwt voor excessieve stijging yen (Bloomberg)
* Rente Zuid-Korea 75 basispunten verlaagd (Bloomberg)
* GM vraagt overheid VS om financiële hulp voor fusie (Bloomberg)
* Yen wint wederom aan kracht (Bloomberg)
* Goldman en Citi bespraken mogelijke fusie (FT)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* Verzekeraars vrezen oneigenlijke concurrentie door staatssteun
* Crisis treft nu ook bank in Oostenrijk
* Or pleit voor fusie Fortis-Nl met ABN
* KBC onderhandelt over steun
* VEB kritisch over ING-toezicht
* Bartjens: Recessieproof

* Noot redactie: de tabel stockpicks De Kapitalist maakt met ingang van vandaag geen onderdeel meer uit van nieuwsbrief Nieuwe Dag.

Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
07:15 DSM derdekwartaalcijfers
08:00 TNT derdekwartaalcijfers
16:00 Intereffekt Investment Funds BAvA
Bedrijfsnieuws buitenland:
08:20 Canon (Jap.) derdekwartaalcijfers
13:00 Reckitt-Benckiser (VK) derdekwartaalcijfers
13:00 Verizon Communications (VS) derdekwartaalcijfers
Merck KGaA (Dui.) derdekwartaalcijfers
Electrolux (Zwe.) derdekwartaalcijfers
Macronieuws:
08:00 DE effecten van de financiële crisis
10:30 DE Ifo-index ondernemersklimaat okt
15:00 VS verkoop nieuwe woningen sept
(bron: FD.nl)
Markten:

 
24-Oct
24-Oct

t.o.v.

27-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
257,85
245,92
-4,6%
 
 

AMX
369,53
350,57
-5,1%
 
 

AScX
368,52
355,40
-3,6%
 
 

DJ Stoxx 50
2.227
2.118
-4,9%
 
 

3-mnd EU
4,96
4,92
-0,8%
 
 

10-jr Bund
3,85
3,72
-3,4%
 
 

Dow Jones
8.691
8.431
-3,0%
8.379
-0,6%

Nasdaq
1.604
1.568
-2,2%
1.552
-1,0%

S&P 500
908
880
-3,1%
877
-0,3%

10-jr US
3,62
3,65
0,8%
3,69
1,1%

euro/dollar
1,2900
1,2692
-1,6%
1,2624
-0,5%

olie (US)
68,75
64,79
-5,8%
64,15
-1,0%

Goud
717,60
716,10
-0,2%
730,30
2,0%

Nikkei

7.861

7.649

-2,7%

 7.209

 -5,8%

Disclaimer: niet van toepassing.