Nieuwe Dag vrijdag 19 december 2008

De Aziatische markten lieten een gemengd beeld zien. De Nikkei noteerde tussentijds licht lager.
De bulls hadden donderdag weinig te zoeken… De Aziatische markten lieten een gemengd beeld zien. De Nikkei noteerde tussentijds licht lager.
De bulls hadden donderdag weinig te zoeken op Wall Street. De markten doken al snel in de min en verloren gaandeweg de handelssessie verder terrein.
S&P verlaagde de rating outlook van General Electric van stable naar negative. Dat bracht een schok door de financiële markten: na alle ellende van het afgelopen jaar vreesden beleggers dat de financiële crisis mogelijk zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. De pijn bij GE (zie ook onder) zit hem vooral bij de financiële tak van het conglomeraat.
De verlaging kwam als een donderslag bij heldere hemel en beleggers deden hierop alle financials in de aanbieding. Fondsen als Bank of America (-4,5%), Citigroup (-5%) en JPMorgan Chase (-5,2%) moesten stevig inleveren. Ook de techsector liep stevige averij op. In Amsterdam luidde ASML de noodklok over een complete vraaguitval uit de chipsector, in de VS dook Intel met ruim 6% omlaag, evenals Applied Materials met 5,3%.
Daarmee was de gifbeker voor de bulls nog niet leeg. Eergisteren verlaagde de Opec voor de derde maal dit jaar de productie in een poging de duikvlucht van de olieprijs een halt toe te roepen. Tevergeefs: sindsdien is de prijs voor een vat olie op de termijnmarkt alleen maar verder gedaald. Eergisteren ging er 7% van de olieprijs af, gisteren kwam daar een daling met nog eens 9% overheen tot ruim $ 36. De grote oliefondsen daalden mee met de aanhoudende prijsval van het zwarte goud: Exxon Mobil verloor 5% evenals Chevron.

De Dow Jones eindigde door de koersdaling van index-zwaargewicht GE 2,5% lager en de S&P 500 zakte ruim 2%. De Nasdaq deed het wederom iets beter en verloor gisteren 1,7%.

logo_links01

Today’s Brokers : Beste internetbroker van Nederland 2008!

Today’s Brokers is onlangs door de Consumentenbond uitgeroepen tot de goedkoopste broker van Nederland.
Maar dat niet alleen! Beursplaza.com heeft ons uitgeroepen tot de beste broker van Nederland. Een gouden combinatie van prijs-kwaliteit waar u, de belegger, als grote winnaar uit de bus komt

Open nu gratis een rekening

Creditcard maatschappijen klantonvriendelijk
De gemiddelde Amerikaanse consument heeft het even gehad met creditcard maatschappijen. Die draaien consumenten de bankschroef aan, net nu diezelfde consument krediet zo hard nodig heeft.
Hogere fees, rentes
Creditcard maatschappijen, veelal banken, hebben te maken met afnemende inkomsten en tegelijk een stijgend percentage defaults. Daarnaast heerst er bij veel financiële instellingen een verscherpt risicobewustzijn door de miljardenafboekingen van het afgelopen jaar op diverse soorten uitstaande leningen. Gevolg is dat creditcard maatschappijen er alles aan doen om de inkomsten uit creditcards op peil te houden en tegelijkertijd de risico’s op wanbetalers proberen te verkleinen.
Ontevredenheid onder consumenten
Een aantal creditcard maatschappijen heeft allereerst de fees en commissies die in rekening worden gebracht als de creditcard wordt gebruikt voor aankopen verhoogd. Daarnaast wordt het rentepercentage over het gebruikte krediet opgeschroefd en worden consumenten geconfronteerd met een verhoging van het terugbetalingspercentage van de tot voor kort gebruikelijke 2% tot veelal 5%. Dat zijn dan nog de consumenten die geluk hebben: bij veel klanten wordt de creditcard zelfs compleet ingetrokken. De ontevredenheid over het veel strengere beleid bij creditcard maatschappijen groeit. Veelgeuite kritiek is dat diezelfde instellingen veelal met belastinggeld overeind zijn gehouden en desondanks de kredietkraan dichtdraaien.
Krediet schaars
Het lenen van geld voor de aankoop van een huis, auto of overige duurzame doeleinden is tegenwoordig lastig in de VS. De creditcard vormt voor veel gezinnen vaak een laatste financieringsbron. Die escape wordt nu afgesneden door het veel striktere beleid van de creditcard maatschappijen. Dat zal op zijn beurt forse schade toebrengen aan een maatschappij die gewend is te leven op krediet.

Bijzondere situatie rond olie
Afgelopen zomer noteerde de olieprijs op de futuresmarkt in de VS nog bijna $ 150 per vat. Sindsdien ziet de wereld er heel anders uit en is de olieprijs met 75% gedaald tot rond de $ 36.
Tandeloze tijger
De markten zijn op dit moment volledig in de ban van de zware recessie waarin zo ongeveer de hele wereld in gedompeld is. Dat betekent dat de vraag naar olie, tijdelijk, onder druk staat. Productieverlagingen door de Opec zijn maatregelen die de aanbodzijde betreffen, de vraag laat zich uiteraard hiermee niet aanzwengelen. De tijd dat het oliekartel de prijzen naar zijn hand kon zetten, lijkt even voorbij.
Markt rekent op hogere prijzen
Hoewel olie in rap tempo in prijs afkalft, lijkt iedereen het erover eens dat op termijn de prijs voor een vat ruwe olie onmogelijk rond het huidige lage niveau kan blijven. Zo geldt de prijs van $ 36 voor het futurecontract met levering in januari< de februarifuture staat ruim $ 5 hoger. Een dergelijk wijde spread is al sinds 1986 niet meer voorgekomen. Historische tijden, ook op de olietermijnmarkt. Oliemaatschappijen huren op dit moment olietankers, niet voor transport, maar voor opslagdoeleinden: voorraden aanleggen in afwachting van betere tijden.

Verlaging outlook rating voor GE
Een van ’s werelds grootste bedrijven, General Electric (GE), kreeg gisteren een draai om zijn oren van Standard & Poors (S&P).
Ooit toonbeeld van financiële degelijkheid
S&P verlaagde gisteren de outlook voor de rating van de schulden van GE van stable naar negative. Dat lijkt geen majeure stap, maar GE gold altijd als toonbeeld van financiele degelijkheid. De AAA rating blijft vooralsnog gehandhaafd, maar S&P stelde ‘bezorgd te zijn over de cashflow en fundingsmogelijkheden van GE Capital.’ Dat is de financiële tak van het wereldwijd opererende conglomeraat. S&P zal daadwerkelijk de triple-A rating verlagen op het moment dat GE Capital beduidend minder nettowinst maakt dan de nu door het concern verwachte $ 5 miljard. Niet ondenkbaar volgens S&P gezien de ‘bijzondere en hevige economische downturn.’ GE daalde op het nieuws met ruim 8%.

logoffreturns 
Wat doen de meest succesvolle beleggers veel beter dan de rest? Lees het in ons gratis rapport!

FF returns geeft gratis 250 exemplaren van het rapport ‘Voorkom Dure Beleggingsfouten, Ga Voor Maximaal Rendement’ weg. Lees over:

–          De drie grootste valkuilen voor beleggers
–          Maximaal potentieel mét maximale bescherming
–          Beleggingsstrategieën met bewezen succes
Vraag het rapport direct aan. Klik hier.
logoffreturns2

Financieel nieuws:
Laatste nieuws:
* Financiële hulp GM, Chrysler tot maart verwacht (Bloomberg)
* Bank of Japan verlaagt rente tot 0,1% (FT)
* Sterling benadert pariteit met euro (FT)
* BA, Qantas beëindigen gesprekken (WSJE)
* Fairfield lijkt centrale speler in Madoff affaire (WSJE)
* Broker geeft rol $ 5 mln insider-trading toe (WSJE)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* BNP stelt aankoop Fortis uit
* ‘Rivaal TNT duikt op in strijd Royal Mail’
* Imtech neemt Spaans bedrijf over
* KPN schroeft tarieven externen terug
* Meer openheid bieder vereist
* Populariteit hedgefondsen bij pensioenbeleggers even voorbij
* Poolse beurs zet zich schrap voor optie-expiratie
* Yen daalt ondanks aandelenplan Aso
* Bartjens: Fortis-val
* Boven de markt: Fair en Fortis
Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
10:00 Fortis 2e BAvA
Pensioenfonds Zorg en Welzijn bestuursbesluit indexering pensioenen 2009
ABP bestuursbesluit indexering pensioenen 2009
Bedrijfsnieuws buitenland:
International Paper (VS) laatste handelsdag aandelen aan Euronext
Macronieuws:
08:00 Duitsland producentenprijzen nov
Japan monetaire vergadering, rentebesluit
(bron: FD.nl)
Markten:

 
18-Dec
18-Dec

t.o.v.

19-Dec

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
247,76
249,88
0,9%
 
 

AMX
301,40
304,39
1,0%
 
 

AScX
304,42
302,87
-0,5%
 
 

DJ Stoxx 50
2.064
2.057
-0,3%
 
 

3-mnd EU
3,29
3,20
-2,7%
 
 

10-jr Bund
3,21
2,98
-7,2%
 
 

Dow Jones
8.824
8.805
-0,2%
8.605
-2,3%

Nasdaq
1.579
1.581
0,1%
1.552
-1,8%

S&P 500
904
905
0,1%
885
-2,2%

10-jr US
2,17
2,11
-2,8%
2,07
-1,9%

euro/dollar
1,4402
1,4320
-0,6%
1,4232
-0,6%

olie (US)
40,46
38,05
-6,0%
36,73
-3,5%

Goud
868,60
852,00
-1,9%
852,60
0,1%

Nikkei

8.637

8.667

0,4%

 8.615

 -0,6%

wijnvoordeel_december 2008Grand Cru wijnen met 50% korting
Wij hebben voor u een wijnpakket gevonden met 6 verschillende Grand Cru’s uit 6 opeenvolgende jaren (2001 t/m 2006). Een zeer zeldzame verrijking van uw wijncollectie. U kunt als lezer van de Inveztor nieuwsbrief dit unieke pakket bestellen van € 119,70 voor slechts € 59,95.
Disclaimer: niet van toepassing.