Nieuwe Dag vrijdag 24 oktober 2008

Vrijwel alle Aziatische markten leverden fors in. Een sterk stijgende yen, neerwaarts bijgestelde vooruitzichten voor Sony en een tegenvallende… Vrijwel alle Aziatische markten leverden fors in. Een sterk stijgende yen, neerwaarts bijgestelde vooruitzichten voor Sony en een tegenvallende winst bij Samsung werden beleggers in Tokio even teveel. De Nikkei daalde tussentijds 7% tot onder de 8000 punten.
De Dow Jones gedroeg zich gisteravond als een zwalkende, dronken man. De volatiliteit was extreem met een high/low verschil van bijna 600 punten (7,5%).
Het is even wennen, maar inmiddels lijken er weer speculanten terug te keren in de markt met een optimistische blik in de ogen. De Dow Jones en de S&P 500 konden na een uiterst wilde rit in de plus sluiten op speculatie dat de wereldwijde economische dip niet verder zal verergeren. Daarnaast kregen de indices een lift van een weer oplopende olieprijs. Dat trok vooral de oil majors in de plus. Zo kon Exxon Mobil 9% omhoog en Chevron won ruim 8%.
Grote winnaar was Amgen op veel beter dan verwachte resultaten. De winst over het afgelopen kwartaal blijkt te zijn vervijfvoudigd. Het fonds werd hiervoor beloond met een koersstijging van 11,8%. Ook vliegtuigbouwer Boeing kon herstellen van een daling eerder deze week door tegenvallende bedrijfsresultaten. Het aandeel won gisteren afgerond 8,5%.
Verliezers waren er ook te vinden, vooral bij de huizenbouwers. De jongste cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (zie lager) duiden nog bepaald niet op een stabilisering, laat staan enige vorm van herstel. Dat trok fondsen als Pulte Homes (min 18,5%) Toll Brothers (min 7,4%) en Hovnanian (min 15,3%) compleet door het putje. De sector smeekt Washington inmiddels om een nieuwe fiscale stimulans, net als de autosector.

De Dow Jones eindigde na een achtbaanrit 2% hoger. De S&P 500 bleef aardig bij met een winst van 1,25%. De Nasdaq kon niet profiteren van het voorzichtig terugkerende optimisme en sloot 0,75% lager. Dat wordt wellicht vandaag deels rechtgetrokken. Nabeurs maakte Microsoft beter dan verwachte resultaten bekend. Daarnaast gaf het concern een duidelijke outlook af voor de rest van het fiscale boekjaar. Nabeurs steeg Microsoft met afgerond 4%. 


logo_links01

Today’s Brokers : Beste internetbroker van Nederland 2008!
Today’s Brokers is uitgeroepen tot beste internetbroker volgens het onafhankelijke beleggersplatform Beursplaza.com. Today´s Brokers scoort het hoogst op tarieven, bereikbaarheid, orderuitvoering en klantvriendelijkheid. U betaalt bij ons € 2 voor opties en $ 3 voor Amerikaanse opties. open nu gratis een rekening

Super bear
Dit jaar geldt als een extreem slecht jaar voor beleggers. Althans, voor de bulls. Nouriel Roubini, professor aan de universiteit van New York, toonde zich gisteren nog altijd extreem bearish.
Roubini’s recht van spreken
Roubini heeft recht van spreken, uitlatingen van de professor worden tegenwoordig niet alleen door zijn studenten serieus genomen. In februari van dit jaar voorspelde de voormalige adviseur van het Amerikaanse ministerie van financiën een heuse meltdown van de financiële markten. Grote banken met exposure tot de hypotheekmarkt zouden omvallen, aandelen zouden scherp dalen en centrale bankiers zouden machteloos staan. The rest, is history.
Ergste komt nog
Roubini had een weinig verheugende boodschap voor beleggers die snakken naar een beursherstel: het ergste moet nog komen. Volgens Roubini zit momenteel al een twaalftal emerging markets in grote problemen. Het IMF heeft volgens de opper bear niet genoeg geld om al deze landen te hulp te schieten.
Pijnlijke situatie op huizenmarkt VS
Wie hoopte dat de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt niet slechter kon, kwam gisteren van een koude kermis thuis. Het aantal huiseigenaren in de problemen groeit dagelijks en de waarde van het onderpand kalft steeds verder af.
Besmette huizen
Wie pech heeft en in een huizenblok woont waar een of meerdere woningen door de bank via een veiling gedwongen worden verkocht, ziet de waarde van zijn huis kelderen op basis van een besmettingseffect. Netjes elke maand de hypotheeklasten betalen en afgestraft worden op wanbetalingsgedrag van een van de buren. Het zou je maar gebeuren. Voor veel Amerikanen is dat op dit moment wel de realiteit van de dag. Vorige maand bleek uit cijfers van de NAR al dat de gemiddelde waarde van een woning in de VS jaar op jaar met 9,5% was gedaald in augustus. Cijfers vanuit de Amerikaanse overheid signaleren ‘slechts’ een daling van 5,9%. Die discrepantie wordt veroorzaakt doordat in de overheidscijfers alleen huizen worden opgenomen tot een maximum van $ 417.000.
Steeds meer probleemgevallen
Op dit moment hebben ruim 765.000 huiseigenaren een achterstand in de betaling van hu hypotheeklasten. Op dit moment komen daar elk kwartaal 250.000 bij. Reden voor de politiek om aan te kloppen bij Bush met het klemmende verzoek meer te doen voor huiseigenaren die in de problemen zijn geraakt.

Aankloppen bij het IMF
Het IMF, Internationale Monetaire Fonds, beschikt hopelijk over flinke reserves. De lijst met landen dat bij het instituut aanklopt voor steun groeit snel.
IJsland trendzettend
Het kleine IJsland voert al ruim een week besprekingen met het IMF voor noodhulp in de orde van grootte van $ 6 miljard. Extreem veel geld voor een land met slechts 300.000 inwoners. Omgerekend per hoofd van de bevolking komt het gevraagde bedrag neer op het lieve sommetje van $ 20.000. Hoe dat ooit moet worden terugbetaald, is een raadsel.
Lijst landen in de problemen groeit
IJsland is echter niet de enige die bij het IMF om noodhulp vraagt. Zo wil ook Pakistan, Hongarije, de Oekraïne en Belarus een helpende hand van het IMF om de huidige wereldwijde financiële crisis het hoofd te bieden. Bij deze groeiende lijst landen die de storm niet alleen kunnen doorstaan kan ook Argentinië worden toegevoegd. Volgens CMA Datavision schat de markt een niet nakomen van de verplichtingen van Argentinië inmiddels op 94%.

Oliemarkt: spanning wordt opgevoerd
Later vandaag komt de Opec bijeen om te praten over de zware prijsval van de prijs van olie en om te overleggen of er een productiebeperking komt, en zoja met hoeveel vaten.
Saudi-Arabië zaait twijfel
De markt is er al van overtuigd dat de Opec de oliekraan gedeeltelijk zal dichtdraaien. Een vat olie kostte van de zomer nog $ 149. Sindsdien is de prijs van het zwarte goud in een vrije val terecht gekomen. Dit uiteraard zeer tegen de zin van de Opec.
Iran grote oliehavik
Iran stelt zich vooruitlopend op de Opec meeting het meest als oliehavik op. Volgens de Iraniërs dient de productie van de Opec op dagbasis met twee miljoen vaten te worden teruggeschroefd. Het belangrijkste Opec lid, Saudi-Arabië, zaaide gisteren bij monde van zijn olieminister echter twijfel. Volgens al-Naimi staat een productieverlaging alles behalve vast. Daarnaast wordt de prijs voor olie volgens hem door de markt bepaald. Een slimme zet: als de markt nu al een productieverlaging inprijst, zal het effect van het definitieve besluit van de Opec geen impact meer hebben. Olie sloot in de VS gisteravond op $ X,XX per vat. Dat is X,X% hoger dan woensdag.

New York Times zucht onder economisch klimaat
Traditionele media als kranten hebben het al geruime tijd zwaar. Adverteerders schroeven hun budgetten terug en oplages staan onder druk. Voorlopige cijfers van de New York Times (NYT) zorgden voor gefronste wenkbrauwen bij beleggers en rating agency Moody’s.
Nettowinst gehalveerd
Uit voorlopige cijfers door de NYT blijkt dat de krant over het derde kwartaal een winstdaling van 51% voor zijn kiezen heeft gekregen. De nettowinst kwam uit op $ 6,5 miljoen, vergeleken met $ 13,4 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. De omzet zakte met afgerond 9% terug tot $ 687 miljoen. De pijn bij de NYT zit vooral bij de krant: de advertentie-inkomsten van het concern als geheel daalden met 14%. Echter, de inkomsten uit online stegen met 10% dankzij een met 15% toegenomen internetverkeer. Kostenbesparingen, de NYT heeft eerder dit jaar 550 banen geschrapt, konden slechts een deel van de omzetdaling compenseren.
Ongeluk komt zelden alleen
De NYT torst een zware schuldenlast met zich mee van circa $ 1,1 miljard. In kas: nog slechts $ 46 miljoen. Het krantenconcern overweegt assets te verkopen om de schuld terug te brengen, een mission impossible in het huidige barre economische klimaat. Ook een verlaging van het dividend wordt overwogen. Om het geheel nog een donkerder tintje te geven: de NYT zal tot $ 150 miljoen moeten afschrijven op de waarde van zijn New England activiteiten.
Moody’s reageerde alert op de zwakke cijfers en sombere vooruitzichten van de NYT. De rating agent overweegt de schuldenrating van de krant te verlagen. Dat zou niet best zijn voor de NYT. Herfinanciering van de schuldenlast wordt dan vrijwel onmogelijk aangezien een verlaging zou impliceren dat de NYT een junkbond status toegemeten krijgt. De New York Times sloot X,X% lager.

Oproer in Zwitserland

Zwitserland, normaliter een land van rust, vormde gisteren het toneel van een waar oproer. Geen politieke, maar een financiële: de ooit toonaangevende zakenbank UBS werd belaagd.
Geld terug
Nederlanders vragen tot op de dag van vandaag de fiets van hun opa terug aan Duitse toeristen. Een fenomeen wat eerdaags wel eens kon worden vervangen door het terugvragen van uitbetaalde bonussen aan overbetaalde bankiers. In Zwitserland verzamelden zich honderden ontevreden Zwitsers bij het hoofdkantoor van UBS in Zurich. Betogers, geschat duizend in getal, eisten de hoge bonussen terug die het management van UBS eerder heeft ontvangen. UBS moest onlangs bij de Zwitserse staat aankloppen voor een miljardeninjectie. Voor de betogers aanleiding de werkwijze van de zakenbank ter discussie te stellen door de hoofdingang te blokkeren (bron: Bloomberg).

Financieel nieuws:

Laatste nieuws:
* Verkopen Toyota voor het eerst gedaald sinds 2001 (Bloomberg)
* Economische groei Zuid-Korea loopt verder terug (Bloomberg)
* Samsung rapporteert grootste winstdaling in drie jaar (Bloomberg)
* Fed neemt $ 2,7 mld verlies op Bear (FT)
* Cerberus wil invloed behouden in geval van fusie GM, Chrysler (WSJE)
* Mexico en Brazilië trachten daling valuta’s te beperken (WSJE)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* Staalbedrijf ArcelorMittal herziet investeringen door economie
* KPN en Vodafone in Debitel Nederland
* Europese autofabrikanten lijden onder crisis, vooruitzichten slecht
* Fors banenverlies bij Goldman Sachs
* Gasunie plaatst een miljard aan obligaties
* Sterke yen baart Sony zorgen
* ABP dreigt Fortis met stappen
* Vertrek bestuurder verrast top ING
* Bartjens: Sombere dagkoersen
* Boven de markt: Slim geld?
StockPicks Inveztor-universum

fondscode
fondsnaam
23-Oct
22-Oct

verschil

topstijgers
 
 
 
 

ROA.V
Roadrunner
0,15
0,13
20,00%

NIC.TO
Pure Nickel
0,05
0,04
12,50%

TEO.PA
Theolia
6,35
5,75
10,43%

RYD.V
Ryland Oil
0,40
0,37
8,11%

TAS.V
Terra Ventures
0,37
0,35
5,71%

topdalers
 
 
 
 

SOLF
Solarfun Power
5,35
6,11
-12,44%

RR.V
Rainy River
0,73
0,84
-13,10%

VIT.V
Victoria Res
0,11
0,14
-18,52%

NOT.V
Noront Res
0,73
0,94
-22,34%

SKN.V
Skana Capital
0,18
0,24
-23,40%

Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
08:00 OPG update 2e halfjaar
08:00 Binckbank derdekwartaalcijfers
08:00 Ahold update 3e kwartaal
Gamma Holding update 3e kwartaal
Spyker Cars update 3e kwartaal
Bedrijfsnieuws buitenland:
08:00 Peugeot (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaal
14:00 Corn Products Int. (VS) derdekwartaalcijfers
Tata Steel (India) derdekwartaalcijfers
ICBC (China) derdekwartaalcijfers
Construction Bank (China) derdekwartaalcijfers
Macronieuws:
08:00 DE importprijzen sept
09:00 FR inkoopmanagersindex okt
09:30 DE inkoopmanagersindex okt
09:30 NL consumptie van huishoudens aug
10:00 EU inkoopmanagersindex okt
10:30 VK economische groei (bbp) 3e kwartaal
16:00 VS verkoop bestaande woningen sept
OPEC vervroegde spoedvergadering olielanden
India monetaire vergadering, rentebesluit
(bron: FD.nl)
Markten:

 
23-Oct
23-Oct

t.o.v.

24-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
255,08
257,85
1,1%
 
 

AMX
379,20
369,53
-2,6%
 
 

AScX
372,76
368,52
-1,1%
 
 

DJ Stoxx 50
2.227
2.227
0,0%
 
 

3-mnd EU
4,99
4,96
-0,6%
 
 

10-jr Bund
3,95
3,85
-2,5%
 
 

Dow Jones
8.519
8.683
1,9%
8.691
0,1%

Nasdaq
1.616
1.627
0,7%
1.604
-1,4%

S&P 500
897
912
1,7%
908
-0,4%

10-jr US
3,59
3,63
1,1%
3,62
-0,3%

euro/dollar
1,2866
1,2868
0,0%
1,2900
0,2%

olie (US)
66,54
68,99
3,7%
68,75
-0,3%

Goud
720,50
724,30
0,5%
717,60
-0,9%

Nikkei

8.066

8.461

4,9%

 7.861

 -7,0%

target="_blank" href="http://www.tre-investments.com/kanaal6-V+VI.asp">