Nieuwe Dag vrijdag 31 oktober 2008

De meeste Aziatische beurzen wisten te profiteren van het positieve sentiment in de VS. De Nikkei en Hang Seng stonden in het teken van winstnemingen… De meeste Aziatische beurzen wisten te profiteren van het positieve sentiment in de VS. De Nikkei en Hang Seng stonden in het teken van winstnemingen en moesten respectievelijk 1 en 1,5% inleveren.
De financiële markten in de VS gingen gisteren optimistisch van start dankzij een meevallende daling (- 0,3%) van het bbp. Vervolgens kwam de klad in de koersen, maar halverwege sloeg de stemming wederom om.
De economie in de VS is volgens voorlopige cijfers over het derde kwartaal met 0,3% gekrompen. Een meevaller: de markt vreesde een daling met 0,5%. Hoewel het bbp-cijfer nog twee keer zal worden bijgesteld en de bijstellingen soms fors zijn, gaat verreweg de meeste aandacht toch uit naar het eerste voorlopige cijfer.
Exxon Mobil kwam met zijn hoogste kwartaalwinst ooit, $ 14, 8 miljard, maar dat kreeg een nogal lauwe ontvangst. Het aandeel klom met slechts 0,5%. Colgate Palmolive werd wel beloond voor een zegge en schrijven $ 0,01 hogere winst per aandeel dan verwacht en steeg met ruim 7%.
Opvallende uitschieter op een goedgemutst Wall Street vormde Intel. Uit cijfers van de SIA blijkt dat de totale chipverkopen over september met 1,6% waren gestegen, waar de markt uitging van een afname. Intel profiteerde sterk van het nieuws en van enkele upgrades van analisten. Het aandeel sloot onder fors handelsvolume ruim 8% hoger. Branchegenoot AMD deelde in het bullish momentum en steeg zelfs met bijna 20%.
Inmiddels hebben ruim 300 van de in de S&P 500 opgenomen bedrijven hun kwartaalcijfers bekendgemaakt: gemiddeld is er sprake van een winstdaling ten opzichte van het derde kwartaal van 2007 met 12%.

De positieve stemming op Wall Street kwam duidelijk tot uiting in de zogeheten advance/decline line: tegenover elke daler stonden zeven stijgende aandelen. De Dow Jones won ruim 2% en de S&P 500 zelfs 2,6%. De Nasdaq behaalde een dagwinst van 2,5%. 

TRE Investments is een Nederlandse projectontwikkelaar die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en verkoop van vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Ter financiering van haar projecten geeft de onderneming kortlopende obligaties uit met een vast rendement van 9,6% per jaar en een korte looptijd van drie jaar.

Onhandig Prudential
Prudential Financial, de op één na grootste levensverzekeraar in de VS, lijkt het huidige sentiment ten aanzien van financials nog niet helemaal goed aan te voelen. Het bedrijf weigerde openheid van zaken te geven met betrekking tot zijn vermogenssurplus en werd hiervoor hard afgestraft.
Wantrouwen overheerst
Verzekeraars bestaan bij de gratie van vertrouwen. Bij Prudential lijken ze ervan overtuigd dat vertrouwen nog steeds een automatisme is. Gaf de verzekeraar bij de halfjaarcijfers nog te kennen dat het een surplus aan kapitaal had van $ 4 miljard, op vragen van analisten over het kapitaaloverschot (if any) aan het eind van het derde kwartaal bleef onbeantwoord. Volgens vice chairman Grier van de levensverzekeraar heeft Prudential geen trek dat cijfer te communiceren omdat ‘de huidige marktcondities niet overeen stemmen met de veronderstellingen van het bedrijf.’
Oktober: min 60%
Dat was voor voorzichtige beleggers het sein de aandelen van de verzekeraar te dumpen. Prudential sloot onder stevig handelsvolume ruim 18% lager. Daarmee komt het koersverlies van de verzekeraar over de maand oktober inmiddels uit op 60%. Slechte derdekwartaalcijfers, een verlies van $ 166 miljoen, dreigende downgrades door rating agencies, opgeteld bij de weigering het eventueel nog aanwezige kapitaalsurplus te vermelden doen de koers van de verzekeraar geen goed. 

Erin getuind?
Verzekeraar AIG, voluit American International Group, heeft zichzelf financieel flink dieper in de nesten gewerkt dan naar het zich aanvankelijk liet aanzien.
Uit de hand gelopen
Lehman Brothers mocht failliet: dat was geen bank die vitaal was voor het banksysteem, zo was althans de (foutieve) inschatting. Voor verzekeraar AIG gold echter: too big to fail. Toen AIG aan de bel trok, heette het nog dat de verzekeraar (via initieel $ 70 miljard) met $ 85 miljard aan steun van de Amerikaanse overheid genoeg financiële lucht zou hebben om zijn zaakjes op orde te brengen. Dat blijkt tegen te vallen: de staatssteunteller staat inmiddels op afgerond $ 123 miljard qua de credit line. Een bedrag beschikbaar voor de verzekeraar waarvan topman Liddy op 22 oktober stelde dat dit ‘mogelijk niet toereikend was.’ Volgens de laatste gegevens (een week oud) heeft AIG daarvan ruim $ 90 miljard getrokken.
Vestzak, broekzak
Dat is echter nog niet alles: AIG heeft nog eens, indirect, voor $ 20,9 miljard aan steun van de Fed ontvangen via het commercial paper programma van de Amerikaanse centrale bank. Volgens AIG zal dat geld worden gebruikt om deels af te lossen op de credit line. Ondertussen loopt de verleende steun van de Amerikaanse overheid aan de verzekeraar wel op tot extreme hoogtes. Een voor velen ongetwijfeld herkenbaar probleem: moet je iemand die al geld heeft geleend nog meer geld lenen in de hoop uiteindelijk nog wat van de lening terug te zien, of afkappen wat tot een zeker verlies van het origineel uitgeleende bedrag leidt.
Aandeelhouders AIG lijken ondertussen totaal murw gebeukt: het aandeel sloot ondanks het weinig gunstige nieuws ruim 5% hoger op $ 1,63. Datzelfde aandeel kostte een jaar geleden nog meer dan $ 60.
Even Apeldoorn bellen?
Het Duitse verzekeringsconcern Allianz kan maar beter even een telefoontje naar Apeldoorn plegen. Een investering in een Amerikaanse branchegenoot, Hartford, pakt faliekant verkeerd uit.
Hartford 50% onderuit
Hartford Financial Services Group Inc maakte eergisteravond voor het eerst in vijf jaar tijd een kwartaalverlies bekend. Het verzekeringsconcern meldde een nettoverlies van ruim $ 2,6 miljard. Verliezen op gemaakte investeringen en een boekhoudkundige last gerelateerd aan verkochte pensioenproducten zorgden voor de miljardenverliezen.
Investering Allianz door het putje
De verliezen van Hartford zullen ongetwijfeld Allianz een flinke hoofdpijn bezorgen. De Duitsers investeerden eerder deze maand op 6 oktober een bedrag van $ 2,5 miljard. Dat geld is bij deze compleet in rook opgegaan. Saillant detail: volgens de ceo van Hartford is de verzekeraar erg goed gekapitaliseerd, maar een nieuw beroep op de kapitaalmarkt kon niet worden uitgesloten.
Boekwaarde non-relevant
Beleggers tonen inmiddels een diepgeworteld wantrouwen tegen ceo’s van financials die zonder blikken of blozen beweren er financieel gezond voor te staan. Hartford werd op Wall Street gedumpt en halveerde ruimschoots in koers (- 52%) tot $ 9,62. De boekwaarde per aandeel Hartford bedroeg aan het eind van het derde kwartaal $ 41,80 (- 25%), maar aan die variabele kent de markt duidelijk geen relevantie meer toe.

Noodkreet voor automobielindustrie
De Amerikaanse automobielindustrie neemt nog altijd een belangrijke plek in in de economie van de VS. Zo belangrijk dat een zestal gouverneurs van een evenzo groot aantal Amerikaanse staten Washington om hulp smeken voor de wankelende autoproducenten.
GM, Ford, Chrysler
De drie grote Amerikaanse autofabrikanten, The Big Three, General Motors, Ford en Chrysler worden in hun bestaan bedreigd. De automarkt als geheel krimpt in de VS onder invloed van een recessie en krediet dat slechts mondjesmaat verkrijgbaar is. Daar bovenop maken GM, Ford en Chrysler niet de auto’s waar de gemiddelde Amerikaanse consument tegenwoordig om vraagt.
Belastinginkomsten zakken terug
Voor politici zijn twee zaken van grot belang: het gunstig stemmen van de kiezer en het belastinggeld dat direct en indirect via diezelfde kiezer binnenkomt. Nu dreigt er, als bedrijven als GM de huidige downturn überhaupt al overleven, een fors verlies aan banen. Volgens accountantsberekeningen (bron: Bloomberg) zullen er bij de nagestreefde fusie tussen GM en Chrysler 74.000 banen verdwijnen. Dat kost staten in meerdere opzichten geld. Lagere inkomsten uit belastingen en hogere uitgaven aan ww-gelden.
Dat is echter nog niet alles. De terugvallende verkopen van automobielverkopen heeft ook nog tot gevolg dat er minder belastinggelden binnenkomen, zogeheten vehicle sales tax (BPM). Zo rekent South Dakota op $ 57 miljard BPM per jaar. Dat bedrag zal met de inzakkende sales niet gehaald gaan worden. Reden voor een zestal gouverneurs een brandbrief te schrijven aan Washington om te pleiten voor directe steun aan de zwaargetroffen automobielindustrie.

Lange halen, snel thuis
American Express, één van de grootste creditcard maatschappijen ter wereld, grijpt hard in nu blijkt dat consumenten de creditcards vooral hebben gebruikt om de eindjes aan elkaar te knopen en niet thuis geven als de rekening op de deurmat valt.
Grote banenreductie
De creditcard maatschappij maakte gisteren plannen bekend om 10% van zijn werknemers, 7.000 banen, te ontslaan. American Express stelt weinig keus te hebben. Het aantal creditcard gebruikers dat zijn schulden aan het bedrijf niet afbetaalt, stijgt explosief. Het aantal defaults is het afgelopen jaar verdubbeld en dreigt onder invloed van een stijgende werkloosheid nog verder toe te nemen. De bezuinigingsronde bij American Express moet per 2009 tot $ 1,8 miljard aan besparingen opleveren.

Financieel nieuws:
Laatste nieuws:
* Mizuho schrapt winstvooruitzichten met 55% (Bloomberg)
* Inflatie Japan gedaald, arbeidsmarkt verslechterd (Bloomberg)
* Autoverkopen VS waarschijnlijk verder afgenomen (Bloomberg)
* Barclays dichtbij kapitaalinjectie £ 6 mld uit Midden-Oosten (FT)
* Bank of Japan verlaagd rente naar 0,3% (FT)
* Ford neemt 1.000 werknemers terug in dienst (WSJE)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* Renteverlaging heeft kort valuta-effect
* Top zakenbank ABN Amro stemde tegen fusie Barclays
* Staat mengt zich in Fortis-zaak
* Rem op oliezanden Shell in Canada
* AFM verlengt verbod op ‘naakt’ kort gaan
* Boskalis neemt Indiase haven onder handen
* Lage olieprijs ‘slecht nieuws voor de consument’
* ‘ArcelorMittal sluit 13 hoogovens in Europa’
* Bartjens: Stilstand
* Boven de markt: Weeffout
Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
08:00 Beter Bed Holding derdekwartaalcijfers
08:00 NYSE Euronext derdekwartaalcijfers
10:00 Super de Boer BAvA
Bedrijfsnieuws buitenland:
08:25 Nissan Motor (Jap.) halfjaarcijfers
12:00 Sanoma WSOY (Fin.) derdekwartaalcijfers
13:00 Chevron (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Wyerhaeuser (VS) derdekwartaalcijfers
Atos Origin (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaal
OfficeMax (VS) derdekwartaalcijfers
Sanofi-Aventis (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaal
ENI (It.) derdekwartaalcijfers
Macronieuws:
00:30 Japan werkloosheid sept
00:30 Japan inflatie (cpi) sept
00:30 Japan monetaire vergadering, rentebesluit
08:00 DE detailhandelsverkopen sept
09:30 NL producentenprijzen sept
11:00 EU inflatie (cpi) okt
11:00 EU werkloosheid sept
11:00 Italië inflatie (cpi) okt
13:30 VS gezinsinkomens en -bestedingen sept
13:30 VS arbeidskostenindex 3e kwartaal
14:00 VS RPX-index aug
14:45 VS Chicago PMI okt
15:00 VS consumentenvertrouwen UvM okt
Japan halfjaarlijks rapport centrale bank
(bron: FD.nl)
Markten:

 
30-Oct
30-Oct

t.o.v.

31-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
259,58
257,65
-0,7%
 
 

AMX
353,06
363,03
2,8%
 
 

AScX
357,12
367,36
2,9%
 
 

DJ Stoxx 50
2.266
2.264
-0,1%
 
 

3-mnd EU
4,90
4,85
-1,0%
 
 

10-jr Bund
3,74
3,80
1,6%
 
 

Dow Jones
8.991
9.101
1,2%
9.181
0,9%

Nasdaq
1.657
1.681
1,4%
1.699
1,1%

S&P 500
930
943
1,4%
954
1,2%

10-jr US
3,84
3,91
1,8%
3,97
1,5%

euro/dollar
1,2945
1,2923
-0,2%
1,2956
0,3%

olie (US)
68,96
65,68
-4,8%
65,65
0,0%

Goud
760,00
742,30
-2,3%
738,50
-0,5%

Nikkei

8.879

9.030

1,7%

 8.926

 -1,2%

Disclaimer: niet van toepassing.