Nieuwe Dag woensdag 15 oktober 2008

Vrijwel alle Aziatische indices gingen in navolging van de VS omlaag. De Nikkei leverde tussentijds bijna 2% in, waarbij exporteurs… Vrijwel alle Aziatische indices gingen in navolging van de VS omlaag. De Nikkei leverde tussentijds bijna 2% in, waarbij exporteurs fors lager noteerden vanwege een sterkere yen.
Wall Street startte nog gematigd positief, maar gaandeweg de handelsdag kwam er toch weer de klad in de koersen. Recessievrees overheerste.
Voedingsconcern Pepsico merkt al dat consumenten minder te besteden hebben. Het bedrijf schroefde zijn winstverwachting voor dit jaar dan ook noodgedwongen terug. Beleggers beloonden dat met een koersdaling van 13%. Concurrent Coca Cola kreeg een tik mee en daalde met 7,5%.
Vooral de techsector was uit de gratie. Diverse analisten stelden in rapporten dat de vraag naar pc’s afneemt, wat omzetdruk impliceert voor partijen als Microsoft (min 5,5%) en Intel (min 6,2%). Ook Oracle (min 6,2%) en Dell (min 7,4%) moesten stevig terug. Intel rapporteerde nabeurs een 12% hogere nettowinst over het derde kwartaal.
De financiële sector kon zich onttrekken aan de negatieve stemming op de rest van de aandelenmarkt. Zo kon Citigroup nog eens 19% bijschrijven, bank of America won 16% en Wachovia steeg 8%.

De Dow Jones eindigde 0,8% lager en de S&P 500 zakte een half procent, weer tot onder de 1.000 punten grens. De Nasdaq had zwaar te leiden onder de techblues en sloot ruim 3,5% lager. 

kop_left2

TRE Investments is een Nederlandse projectontwikkelaar die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en verkoop van vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Ter financiering van haar projecten geeft de onderneming kortlopende obligaties uit met een vast rendement van 9,6% per jaar en een korte looptijd van drie jaar.

Paulson voert druk op banken op
Minister van financiën Paulson springt fors bij om een aantal cruciale banken in de VS overeind te houden. Tegelijk met de geldinjectie komt een eisenpakket.
Cruciale partijen
Het Amerikaanse ministerie van financiën zal in een negental banken aandelenbelangen nemen. Namen werden niet prijsgegeven, maar volgens Bloomberg betreft dit onder andere Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon en State Street. Totaal te verdelen tussen deze acht financials: $ 125 miljard. De overheid zal ook deels garant staan voor nieuw afgesloten leningen. Totaal heeft de Amerikaanse overheid $ 250 miljard klaarliggen voor de sector.
Pass it on please
Paulson wond er geen doekjes om tijdens een persconferentie. De minister liet weten dat het ‘totaal onacceptabel was dat de banken consumenten en het bedrijfsleven geen toegang tot kapitaal gaven.’ Die uitlatingen zitten dicht bij een oorlogsverklaring: banken moéten hun essentiële rol in het geldverkeer weer oppakken.
Andere eisen vanuit de politiek: de topbestuurders van financials dienen akkoord te gaan met limieten qua zowel salaris als afscheidsbonussen en de preferente aandelen moeten de eerste vijf jaar 5% dividend opleveren, oplopend naar 9% in de jaren daarna.
Hedge funds met de billen bloot
Hedge funds propageren in stijgende en dalende beurzen geld te kunnen verdienen. Weinig verrassend: dat is de meesten de afgelopen periode niet gelukt.
Mea culpa
Natuurlijk zijn het barre beurstijden geweest: de S&P 500 had vorige week zijn slechtste week in vijfenzeventig jaar. Toch voelen een aantal hedge fund managers zich geroepen hun beleggers uitleg te geven over de geleden verliezen. De sector als geheel heeft over september gemiddeld een verlies geleden van 4,7%. Sterk meevallend gezien de forse koersdalingen wereldwijd, al zit daar de eerste dramatische week van oktober uiteraard niet bij. Over het gehele jaar tot 9 oktober bedraagt het sectorverlies 17%, versus een 38% daling van de MSCI World Index.
Redemptions
Volgens de hedge fund manager van Tontine Associates LLC (min 67% ytd) heeft de sector zich vooral verslikt in de hoeveelheid redemptions. Cliënten onttrokken massaal gleden uit hedge funds, hetgeen de funds dwong posities af te bouwen om beleggers hun geld terug te kunnen geven.
Slager, fundmanager van Atticus European Fund (min 43,5% ytd), heeft flink lopen verkopen de afgelopen periode: het fonds zit voor meer dan 50% liquide. Kapitaalsbehoud staat even voorop volgens een schrijven aan cliënten op 1 oktober.
Einhorn, fundmanager van Greenlight Capital LLC (min 17% over september), erkent ook dit er foute inschattingen zijn gemaakt maar geeft deels de SEC de schuld. Het aan banden leggen van short selling in financials zou een deel van het septemberverlies verklaren.
Libor daalt nog niet echt
Overheden in onder andere de VS, het VK, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Oostenrijk staan deels garant voor leningen die banken elkaar onderling verstrekken. Veel beter dan dat kun je toch niet hebben als bank. Toch wil de libor nog niet echt dalen.
Aarzelend
De rentes die banken elkaar onderling in rekening brengen, libor, staan nog steeds op een hoog niveau. Driemaands libor in Britse ponden is slechts enkele basispunten gedaald tot 6,25%, terwijl driemaands euro libor met ruim zeven basispunten is gezakt tot 5,23%. In dollars gaat het dankzij de vergaande ingrepen door de Fed iets beter: twaalf basispunten lager tot 4,64%.
Ted-spread blijft hoog
De zogeheten Ted-spread, het verschil tussen de internbancaire tarieven en de rentes op staatsobligaties, blijft onverminderd fors: 420 basispunten. Dat zou deels, nu al, te maken hebben met het eindejaarseffect. Banken willen aan het eind van het jaar zoveel mogelijk cash op de balans hebben.

Johnsons & Johnson recessieproof
Farmaceut Johnsons & Johnson merkt vooralsnog niets van een recessie. Het bedrijf, producent van onder andere huid en wondverzorgingsproducten, contactlenzen en Listerine, versloeg de analistenverwachtingen ruimschoots.
Winstverwachting opwaarts bijgesteld
Over het derde kwartaal boekte J&J een omzet van $ 15,9 miljard (plus 6%) en een nettowinst van $ 3,3 miljard (plus 30%). De winst per aandeel kwam uit op $ 1,17. Analisten rekenden op een wpa van $ 1,11. En passant werd de verwachting voor de wpa over 2008 licht opwaarts bijgesteld tot $ 4,50 – $ 4,53 per aandeel. Tot op de cent nauwkeurig dankzij een groot assortiment must have producten zoals contactlenzen en anti-allergiepillen. Op sommige zaken kan nu eenmaal amper tot niet bezuinigd worden.

His masters voice
Hedge funds, zie boven, hebben zich veelal flink verslikt in de markt. Zoniet het Universa Investments LP, geadviseerd door niemand minder dan Nassim Nicolas Taleb.
Geld verdubbeld
De gerealiseerde rendementen van het Universa Investments LP lopen op tot 110%. Methode? The Black Swan Protection Protocol, een verwijzing naar het boek van Taleb. Een methode bedoelt om 90 tot 95% van de tijd break even te draaien en alleen in periodes van extreme koersuitslagen, door out of the money calls en puts, stevige winsten te maken.
White Swan
Talebs boek heet “The Black Swan: The impact of the Highly Improbable.” De schrijver gaf echter in een interview aan dat de huidige crisis niet als een zwarte, maar als een witte zwaan moest worden gezien. Een pittige uitspraak tot slot: quantitative risk managers moeten volgens Taleb door de maatschappij worden opgesloten voor zij meer schade aan kunnen richten.
Meer over Taleb leest u hier.

Financieel nieuws:

Laatste nieuws:
* Bank of Japan biedt ongelimiteerd dollars aan voor banken (Bloomberg)
* Bayer kan 1.200 rechtszaken in de VS tegemoet zien (Bloomberg)
* InBev stelt rights issue uit (FT)
* Bedrijven VS terughoudender om aandelen in te kopen (FT)
* Voedselprijzen zetten economie VK verder onder druk (WSJE)
* Merrill geïnteresseerd in Aziatisch vastgoed (WSJE)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* Neergang Fortis compleet
* VS volgen met reddingsplan de Europese lijn
* Geldmarkt toont weer levensteken
* Banken karig met bedrijfskrediet
* Brussel akkoord met verkoop Getronics
* ‘Opleving euro is van tijdelijke aard’
* Duitse investeerders veel pessimistischer
* Indicator voor recessie onderuit
* Bartjens: Rentegokje
* Boven de markt: Dode katten
StockPicks Inveztor-universum

fondscode
fondsnaam
14-Oct
13-Oct

verschil

topstijgers
 
 
 
 

XE.V
Xemplar
0,23
0,13
73,08%

ROA.V
Roadrunner
0,15
0,12
25,00%

TEO.PA
Theolia
7,10
5,73
23,91%

BNLN.L
Bateman Litwin
0,18
0,15
20,00%

VARY.ST
Varyag Res
23,40
19,80
18,18%

topdalers
 
 
 
 

ATPG
ATP Oil & Gas
9,96
10,58
-5,86%

KO
Coca Cola
43,73
47,26
-7,47%

XRC.V
Exeter Res
1,87
2,07
-9,66%

VIT.V
Victoria Res
0,20
0,22
-11,36%

SKN.V
Skana Capital
0,21
0,25
-14,29%

Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
08:00 ASML derdekwartaalcijfers
ASM International BAvA
Bedrijfsnieuws buitenland:
08:00 Rio Tinto (VK) productiecijfers 3e kwartaal
13:00 JPMorganChase (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Abbott Laboratories (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Delta Air Lines (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Coca-Cola (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Wells Fargo (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 Novellus Systems (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 EBay (VS) derdekwartaalcijfers
American Airlines (AMR) (VS) derdekwartaalcijfers
Macronieuws:
06:30 Japan industriële productie aug (def.)
08:00 EU automobielverkopen sept
08:00 DE inflatie (cpi) sept
10:30 VK werkloosheid, banengroei sept
11:00 EU inflatie (cpi) sept (def.)
13:00 VS wekelijkse hypotheekaanvragen
13:00 VS Bloomberg-index vertrouwen wereldwijd
14:30 VS producentenprijzen sept
14:30 VS detailhandelsverkopen sept
14:30 VS New York Empire Manufacturing Index okt
16:00 VS bedrijfsvoorraden aug
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 VS beige book Federal Reserve
OPEC maandrapport oliemarkt okt
NOO monetaire vergadering, rentebesluit
Italië economisch kwartaalrapport centrale bank
(bron: FD.nl)
Markten:

 
14-Oct
14-Oct

t.o.v.

15-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
285,27
284,51
-0,3%
 
 

AMX
412,99
427,13
3,4%
 
 

AScX
404,51
416,66
3,0%
 
 

DJ Stoxx 50
2.320
2.409
3,8%
 
 

3-mnd EU
5,39
5,37
-0,4%
 
 

10-jr Bund
3,93
4,04
2,8%
 
 

Dow Jones
9.388
9.394
0,1%
9.311
-0,9%

Nasdaq
1.844
1.815
-1,6%
1.779
-2,0%

S&P 500
1.003
1.005
0,2%
998
-0,7%

10-jr US
3,98
4,00
0,5%
4,06
1,5%

euro/dollar
1,3594
1,3674
0,6%
1,3638
-0,3%

olie (US)
81,60
80,69
-1,1%
79,23
-1,8%

Goud
839,80
843,50
0,4%
839,10
-0,5%

Nikkei

9.418

9.448

0,3%

 9.277

 -1,8%

Disclaimer: niet van toepassing.