Nieuwe Dag woensdag 22 oktober 2008

In Azie zorgde dalingen op de Amerikaanse beurzen voor behoorlijk wat koersdruk. In Tokio werden over de gehele breedte forse verliezen geleden. De Nikkei In Azie zorgde dalingen op de Amerikaanse beurzen voor behoorlijk wat koersdruk. In Tokio werden over de gehele breedte forse verliezen geleden. De Nikkei daalde tussentijds ruim 5%.
De markt verschuift zijn aandacht van de kredietcrisis steeds meer naar de bedrijfsresultaten. Die stemmen weinig vrolijk, hetgeen de beurzen in de VS onder druk zette gisteren.
Texas Instruments, na Intel de grootste chipproducent van de VS, stelde teleur met zijn derdekwartaalcijfers: geen $ 0,44 winst per aandeel, maar slechts $ 0,30 tot $ 0,36. Dat werd afgestraft met een koersdaling van 6,3%. Sun Microsystems, producent van servers, stelde zijn omzetverwachting voor het fiscale eerste kwartaal licht neerwaarts bij (3% – 6,5%) en werd met 17,5% afgeserveerd. Andere tegenvallers op het gebied van bedrijfsresultaten/verwachtingen kwamen van financial Western Union (min 18%) en koperproducent Freeport-McMoRan (min 11%).
Lichtpuntjes waren er ook te melden. Zo wist creditcard maatschappij American Express (plus 8,4%) de marktconsensus te verslaan met zijn derdekwartaalwinst, evenals maker van zaken als Post-It 3M (plus 4,4%). Een lichtpuntje van een geheel andere orde: de libor rates vervolgen hun daling. Het driemaands tarief in dollars zakte nog eens 23 basispunten tot nipt boven de 4%. Dat impliceert dat de situatie op de geldmarkten langzaam normaliseert: banken durven elkaar weer meer geld uit te lenen tegen een lager tarief.
Tot nu toe hebben 127 in de S&P 500 opgenomen bedrijven hun resultaten bekend gemaakt: gemiddeld daalde de winst met 27%. De S&P 500 handelt op dit moment op minder dan twaalf keer de winst voor de komende twaalf maanden, althans gebaseerd op berekeningen van analisten. Die taxaties liggen te hoog. Dat betekent dat er nog een heel scala aan neerwaartse taxaties moet volgen.
De markt wacht de druk calculerende analisten niet af en loopt al vooruit op verlaagde winsttaxaties en koersdoelen. De Dow Jones hierop verloor 2,5% en de S&P 500 3,1%. De Nasdaq had het extra zwaar door tegenvallers uit de techhoek en zakte met 4,15%.

kop_left2

TRE Investments is een Nederlandse projectontwikkelaar die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en verkoop van vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Ter financiering van haar projecten geeft de onderneming kortlopende obligaties uit met een vast rendement van 9,6% per jaar en een korte looptijd van drie jaar.

Fed springt bij
De balans van de Amerikaanse centrale bank moet inmiddels wel uit zijn voegen barsten. Gisteren werd bekend dat de Fed de money market mutual funds te hulp schiet met $ 540 miljard.
Redemption mania
Beleggers onttrekken op dit moment in rap tempo gelden aan zogeheten money market mutual funds. Sinds augustus is er door risicomijdende consumenten al voor $ 500 miljard aan de funds onttrokken. Tot voor augustus leken dit soort funds de ultieme veilige haven, totdat Lehman Brothers failliet ging. Een aantal funds had geld geïnvesteerd in leningen van Lehman Brothers en toen bleek het veilig geparkeerde spaargeld ineens toch niet zo veilig als werd gedacht. Diverse funds kregen zelfs met het als breaking the buck verschijnsel te maken (de waarde van de participatie daalde tot onder de $ 1).
Spaarders kiezen het hazenpad
Sindsdien onttrekken spaarders massaal gelden aan de money funds, te massaal. Een aantal funds kan de toeloop niet aan (lees: is niet bij machte tijdig voldoende cash geld vrij te maken). De Fed heeft hierop besloten bij te springen en fourneert tot $ 540 miljard voor funds die de toeloop aan afhakende spaarders niet aankunnen.
Gokken met geleend geld
Dat het hebben van veel geld niet per definitie gelijk staat aan superieure inzichten laat miljardair Kirk Kerkorian zien.
Min 70%
Kerkorian, succesvol investeerder 91 jaar oud, heeft zich dubbel verslikt met een grote belegging in autofabrikant Ford. Allereerst de timing: uit data van Bloomberg blijkt dat Kerkorian, eigenaar van onder andere het beroemde MGM Mirage Casino, 140 miljoen aandelen Ford had aangeschaft tegen gemiddeld $ 7,07 per aandeel. Dat komt overeen met een bedrag van bijna $ 1 miljard. Kerkorian gokte op een soepel herstel bij Ford, maar de Amerikaanse auto-industrie gaat door een diep dal. De huidige koers van Ford bedraagt circa $ 2 per aandeel. Daarmee is de miljardair op papier zo’n $ 700 miljoen armer.
Margin call
Dat verlies an sich is al pijnlijk genoeg, maar Kerkorian blijkt een van de basic rules in beleggen te hebben geschonden: de aankoop van het grote belang in Ford was voor een groot deel ($ 600 miljoen) gedaan met geleend geld. De bank eiste vervolgens nog eens vijftig miljoen aandelen MGM Mirage als extra onderpand. Pijnpunt bereikt: Kerkorian heeft inmiddels een eerste pluk van zeven miljoen aandelen Ford verkocht en zou voor de verkoop van de resterende 133,5 miljoen aandelen Ford inmiddels een investment bank in de arm hebben genomen. Ford sloot op het nieuws dat er een groot pakket aandelen boven de markt hangt 7% lager.
Dividendstroom droogt op
De huidige crisis op de financiële markten, gecombineerd met een economische dip, lijkt steeds meer en ingrijpender gevolgen te krijgen.
S&P rekent mee
Het Amerikaanse bedrijfsleven heeft het moeilijk. De winsten staan onder druk, financiering voor de reguliere bedrijfsvoering is lastiger te krijgen en alleen tegen een stevig prijskaartje. Dat heeft nogal wat gevolgen voor de dividenduitkering aan aandeelhouders. S&P heeft uitgerekend dat het dividend van de in de S&P 500 opgenomen bedrijven dit kwartaal wel eens met 10% zou kunnen dalen. Een dergelijke afname kon voor het laatst worden waargenomen in 1958.
Banken en bouwers
Vooral banken hebben de dividenduitkering sterk verlaagd, als er überhaupt al dividend wordt uitgekeerd. Datzelfde geldt voor huizenbouwers als Lennar Corp. Ook huizenbouwers gaan door een ongekend diep dal: de meesten lijden zware verliezen, reden het dividend geheel over te slaan, danwel drastisch terug te brengen.

Bank of America legt geld toe op creditcards
Eén van de grootste consumentenbanken in de VS, Bank of America (BoA), ondervindt sterke hinder van de afzwakkende Amerikaanse economie.
Consument gebruikt creditcard als lost resort
De gemiddelde Amerikaanse consument is de afgelopen periode aardig gemangeld tussen hoge energieprijzen, oplopende rentes van hypotheken en persoonlijke leningen en een pittige inflatie. Aangezien krediet steeds minder gemakkelijk beschikbaar is en het geld voor het eind van de maand al op was, hebben consumenten creditcards benut als laatste financieringsbron voor de maandelijkse lasten. Dat kan enige tijd goed gaan, tot de rekening op de deurmat valt. Voorspelbaar: diezelfde rekening blijkt door veel consumenten niet meer te voldoen.
Verlies van $ 373 miljoen
De creditcard business van BoA heeft over het derde kwartaal een verlies geleden van $ 373 miljoen. Vorig jaar behaalde diezelfde divisie nog een nettowinst van ruim $ 1 miljard. Reden voor het verlies: consumenten blijken in toenemende mate hun creditcard niet meer te kunnen afbetalen. Voor BoA zat er weinig anders op dan het verlies te accepteren, van een kale kip valt immers niet te plukken. Een kleine 6% geldt inmiddels als achterstallig.
Operationele winst daalt stevig
BoA had niet alleen te kampen met tegenwind bij zijn creditcard divisie. Ook bij de hypotheek activiteiten heeft de bank tegenslag, net als bij consumentenbankieren, leidend tot een daling van de operationele winst voor het bankconcern als geheel van 68%.
De cijfers maakten weinig indruk, eerder al had het concern voorlopige resultaten gepubliceerd. BoA sloot slechts 1,8% lager.

Financieel nieuws:

Laatste nieuws:
* Samsung schrapt bod $ 5,85 mld op SanDisk (Bloomberg)
* Ford reduceert mogelijk belang in Mazda (Bloomberg)
* Zuid-Korea bereid meer stimulusacties te ondernemen (Bloomberg)
* Verkoop nieuwe huizen zal volgend jaar 12% dalen volgens MBA (Bloomberg)
* GM op zoek naar Buffett-achtige kapitaal injectie (FT)
* Winst Apple 26% hoger dankzij iPhone verkopen (WSJE)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* ‘Herstel geldmarkt, maar geen doorbraak’
* Laagste koers euro in anderhalf jaar
* Beleggers Fortis eisen herziening
* Weer besparingen Draka
* Océ-aandeelhouders akkoord met omstreden beloningsbeleid
* Fed komt met nieuw steunplan
* Randstad verdacht in Brits prijskartel
* Amerikaanse overheid sponsort DSM
* Bartjens: Een beetje beurs
* Boven de markt: Chocolade
StockPicks Inveztor-universum

fondscode
fondsnaam
21-Oct
20-Oct

verschil

topstijgers
 
 
 
 

TEO.PA
Theolia
6,21
5,60
10,89%

DEQ.V
DEQ Systems
0,53
0,48
10,42%

METEX.PA
Metabolic Expl
5,10
4,79
6,47%

CRXL.AS
Crucell
8,79
8,41
4,52%

ALGUI.PA
LeGuide.com
13,00
12,45
4,42%

topdalers
 
 
 
 

NIC.TO
Pure Nickel
0,05
0,05
-10,00%

COP.OL
Copeinca
17,10
19,50
-12,31%

NOT.V
Noront Res
1,08
1,24
-12,90%

XE.V
Xemplar
0,17
0,19
-13,16%

ROA.V
Roadrunner
0,14
0,20
-30,00%

Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
KPN derdekwartaalcijfers
Bedrijfsnieuws buitenland:
13:00 Wachovia (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Wyeth (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 GlaxoSmithKline (VK) derdekwartaalcijfers
14:00 AT&T Inc. (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Boeing (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Kimberly Clark (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 McDonald’s (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Merck & Co (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 Northwest Airlines (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 Cirrus Logic (VS) halfjaarcijfers
22:00 Pulte Homes (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 Amazon.com (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 Seagate Technology (VS) eerstekwartaalcijfers
22:00 Amgen (VS) derdekwartaalcijfers
22:00 Robert Half Int. (VS) derdekwartaalcijfers
22:30 BroadVision (VS) derdekwartaalcijfers
EMC (VS) derdekwartaalcijfers
Genzyme Corporation (VS) derdekwartaalcijfers
Philip Morris Int. (VS) derdekwartaalcijfers
Reynolds American (VS) derdekwartaalcijfers
BHP Billiton (Austr.) productiecijfers 1e kwartaal
Danone (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaal
Macronieuws:
09:30 NL werkloosheid EU augustus
11:00 EU overheidsschuld en -tekort 2007 (2e melding)
11:00 EU betalingsbalans 2e kwartaal (2e schatting)
13:00 VS wekelijkse hypotheekaanvragen
16:30 VS weekrapport olievoorraden
(bron: FD.nl)
Markten:

 
21-Oct
21-Oct

t.o.v.

22-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
269,41
269,36
0,0%
 
 

AMX
383,77
395,45
3,0%
 
 

AScX
381,70
384,86
0,8%
 
 

DJ Stoxx 50
2.369
2.344
-1,1%
 
 

3-mnd EU
5,08
5,02
-1,2%
 
 

10-jr Bund
3,97
4,00
0,8%
 
 

Dow Jones
9.265
9.176
-1,0%
9.034
-1,5%

Nasdaq
1.770
1.743
-1,5%
1.697
-2,6%

S&P 500
985
973
-1,3%
955
-1,8%

10-jr US
3,84
3,76
-2,1%
3,73
-0,8%

euro/dollar
1,3322
1,3176
-1,1%
1,3056
-0,9%

olie (US)
74,38
70,70
-4,9%
70,89
0,3%

Goud
795,30
775,20
-2,5%
773,00
-0,3%

Nikkei

9.179

9.306

1,4%

 8.824

 -5,2%

Disclaimer: niet van toepassing.