Nieuwe Dag woensdag 29 oktober 2008

De Aziatische markten lieten een zeer gemengd beeld zien. De Nikkei wist tussentijds ruim 3,5% bij te schrijven dankzij speculatie over een verdere… De Aziatische markten lieten een zeer gemengd beeld zien. De Nikkei wist tussentijds ruim 3,5% bij te schrijven dankzij speculatie over een verdere verlaging van de rente. De KOSPI moest daarentegen ruim 4,5% inleveren.
Wall Street startte optimistisch, won enkele procenten, om vervolgens weer licht terug te vallen. Ook hier aarzelden beleggers, zoals gisteren ook viel waar te nemen bij onder andere de AEX. Echter, waar de Europese beurzen, uitgezonderd de Duitse Dax, relatief dichtbij huis bleven, gingen op Wall Street na 14:00 uur lokale tijd alle remmen los.
Beleggers besloten tegelijkertijd dat aandelen wel erg goedkoop waren geworden. Daarbij wordt alom gerekend op een renteverlaging met nog eens 0,5% door de Fed. Ook signalen dat de creditcrunch over zijn hoogtepunt heen lijkt (zie onder) zorgden voor een reliefrally.
Hightech aandelen waren ineens weer in de gratie. Fondsen als Microsoft (+ 9%), Intel (+ 11%), Dell (+ 12%), Google (+ 12%) Amazon.com (+ 13%) en Cisco Systems (+ 14%) waren niet aan te slepen. Ook bij de financials werd een koersfeestje gevierd. Zo kon Fifth Third Bancorp maar liefst 27% bijschrijven en Bank of America ruim 12%. Ook bij Citigroup gingen alle remmen los met een koerswinst van 15%. Goldman Sachs profiteerde niet van de opperbeste stemming en sloot vrijwel onveranderd, daar waar JPMorgan Chase en Morgan Stanley nog wel ruim 10% wonnen.
Beleggers pakten zelfs zwaar-cyclische fondsen als Alcoa (+ 19%) en Boeing (+ 15,5%) op. Ook het ver weggezakte General Electric kon zich verheugen in terugkerende belangstelling voor het aandeel en won afgerond 10%. Zelfs huizenbouwers konden meeprofiteren, ondanks dat de jongste cijfers over de huizensector bijzonder slecht bleken.

De Dow Jones won maar liefst afgerond 900 punten oftewel 11%. De S&P 500 deed dapper mee en won afgerond eenzelfde percentage. De Nasdaq kon de krachtige bullrun niet helemaal bijbenen en moest het doen met een dagwinst van 9,5%. 

TRE Investments is een Nederlandse projectontwikkelaar die zich bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en verkoop van vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. Ter financiering van haar projecten geeft de onderneming kortlopende obligaties uit met een vast rendement van 9,6% per jaar en een korte looptijd van drie jaar.

Huizenprijzen VS verder onder druk
Eergisteren een lichtpuntje bij de verkoop van nieuwbouwwoningen (plus 2,7% over september), gisteren maakte de S&P/Case-Shiller index over augustus duidelijk dat het nog veel te vroeg is om de huizencrisis in de VS ten grave te dragen.
Daling verscherpt
Uit de jongste cijfers van de S&P/Case-Shiller index over augustus blijkt dat de gemiddelde huizenprijs jaar op jaar vergeleken met 16,6% is gedaald. De S&P index meet de prijsontwikkeling van woningen in een twintigtal grote steden. Over juli bedroeg datzelfde cijfer nog min 16,3%. Dat impliceert dus een verdere verslechtering. Bedacht zij daarbij ook nog dat de marktomstandigheden sindsdien aanmerkelijk zijn verslechterd, vooral in oktober.
Maand op maand is er sprake van een daling van 1%, maar die cijfers worden niet aangepast voor seizoensinvloeden en geven daarmee een wat onzuiverder beeld. Marktvorsers gaven op basis van de jongste cijfers, eindelijk, aan dat van een herstel pas op zijn vroegst in 2009 pas sprake zal zijn.  

Consument VS verliest alle vertrouwen
De meest recente cijfers van de Conference Board van het consumentenvertrouwen stemmen weinig vrolijk. De Amerikaanse consument gooit de handdoek mentaal in de ring.
Vertrouwen op absoluut dieptepunt
Het consumentenvertrouwen over oktober is uitgekomen op 38. Dat is het laagste niveau sinds de Conference Board is gestart met meten (1967). Vooraf rekende de markt op een cijfer van 52. Slecht nieuws: de consument lijkt er het bijltje bij neer te gooien. Aangezien de Amerikaanse economie voor circa tweederde afhankelijk is van consumentenbestedingen en consumenten die niet lekker in hun vel zitten de hand op de knip houden, zijn de vooruitzichten voor ’s werelds grootste economie somber.
Welvaart weggesmolten
Dat de consument weinig happy is, is logisch. Immers, zijn huis wordt steeds minder waard, idem dito voor zijn aandelenportefeuille. Er is flink wat (papieren) welvaart in no time verdampt. Daarnaast stijgen de hypotheeklasten, is krediet slechts sporadisch beschikbaar en loopt de werkloosheid stevig op. Geen ideale omgeving om optimistisch te gaan shoppen.

Markt commercial paper komt los
De Fed is eergisteren begonnen met het kopen van commercial paper. Noodgedwongen, bij afwezigheid van de reguliere kopers van kortlopend schuldpapier van het bedrijfsleven.
Succes geeft lucht
Hoewel het programma van de Fed al bekend was, reageerde de markt voor commercial paper toch extreem positief op de eerste aankopen door de centrale bank. Er werd voor een recordbedrag van $ 67 miljard door het bedrijfsleven verkocht van commercial paper met een looptijd langer dan tachtig dagen zo blijkt uit Fed gegevens. Dat is een vertienvoudiging ten opzichte van vorige week toen het bedrijfsleven slechts $ 6,7 miljard uit de markt wist te trekken. Onduidelijk is hoeveel van de verkochte $ 67 miljard door de Fed is afgenomen.
Fed faciliteert
Totaal werd eergisteren door het bedrijfsleven voor $ 232 miljard uit de markt gehaald middels commercial paper, dat een looptijd heeft van één dag tot maximaal negen maanden. Ook hierbij is onduidelijk voor hoeveel de Fed heeft gekocht. Wel bekend is dat onder andere General Electric, American Express en Morgan Stanley zich geregistreerd hebben om van de Fed faciliteit gebruik te maken.
Aangezien niet bekend is hoeveel van de verhandelde $ 232 miljard is aangekocht door de Fed, is het prematuur om te stellen dat de markt voor commercial paper echt is vlotgetrokken, maar hoop doet leven.

Vuurwerk rond Japanse yen
De wereld kan in een dag tijd drastisch veranderen. Was er tot gisteren nog sprake van een terugdraaiing van de zogeheten carry trades, gisteren vormde daar het spiegelbeeld van.
Carry trade terug op het menu?
Bij carry trades lenen beleggers geld in een land waar de rente laag is, om de geleende gelden uit te zetten in een land waar de rente (veel) hoger ligt. In Japan staat de rente al sinds mensenheugenis op een extreem laag niveau: 0,5%. Jarenlang werd hiervan geprofiteerd middels carry trades. De extreme financiële crisis leek roet in het eten te gooien en de carry trades werden naar verluidt massaal teruggedraaid door onder andere hedge funds. Dat had een enorme stijging van de Japanse yen tegen een heel scala aan overige valuta tot gevolg. Gisteren was echter een sterk omgekeerde beweging zichtbaar. De yen leverde fors in ten opzichte van onder andere de dollar, de euro, De Noorse kroon en de Zuid-Afrikaanse rand.
BoJ verlaagt mogelijk de rente
Speculatie dat de Bank of Japan de ultralage rente van 0,5% van plan is te verlagen tot 0,25% om de stijging van de yen tegen te gaan lag hier deels aan ten grondslag. Een valutastrateeg van Deutsche Bank, de grootste valutahandelaar ter wereld, gaf een andere verklaring: de risicoaversie onder beleggers neemt eindelijk af. Bij Morgan Stanley wordt daar anders tegenaan gekeken: de repatriëring van Japanse gelden in het buitenland is volgens de bank nog niet ten einde, noch de deleveraging van professionele partijen.
Lange weg te gaan
Hoewel de yen een deel van de stijging van de afgelopen maand teniet deed, is er nog een lange weg te gaan om de valutaverhoudingen weer terug te brengen tot het niveau van voor 1 oktober. In cijfers: de yen klom afgelopen maand 20% versus de euro, 34% versus de Australische dollar en 28% versus de Nieuw-Zeelandse dollar.

Financieel nieuws:

Laatste nieuws:
* Fed verlaagt rente mogelijk tot 1% (Bloomberg)
* Economie VS gevoeligst voor huizenprijzen volgens survey UCLA (Bloomberg)
* Olie toevoer loopt sneller terug dan eerst aangenomen (FT)
* Hongarije ontvangt $ 21,1 mld aan financiële hulp (FT)
* Kremlin schiet rijkste oligarch te hulp (WSJE)
* Omvorming GMAC tot bank zal toegang bieden tot fondsen Fed (WSJE)
Het Financieele Dagblad en FD.nl (FD)
* Delta Lloyd pleit voor verplichte kapitaalinjectie financiële sector
* Juridische druk op Fortis neemt toe
* TomTom ziet lagere omzet dan verwacht
* Beleggers doen Aegon en ING in de uitverkoop
* AA-rating Aegon blijft intact
* Uitzender USG People blijft koel en onbewogen onder crisissfeer
* Heineken schrapt 150 banen in Zwitserland
* Klanten Océ stellen orders uit
* Bartjens: Verzekerde toekomst
* Boven de markt: Auto’s en derivaten
Agenda:
Bedrijfsnieuws binnenland:
07:00 Akzo Nobel derdekwartaalcijfers
10:00 Stern Groep BAvA
10:00 Gouda Vuurvast BAvA
16:00 Unilever BAvA
18:00 ASM International derdekwartaalcijfers
Nieuwe Steen Investments derdekwartaalcijfers
Bedrijfsnieuws buitenland:
08:00 Toshiba (Jap.) halfjaarcijfers
13:00 Procter & Gamble (VS) eerstekwartaalcijfers
13:00 Comcast (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Kraft Foods (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Garmin (Kaai.) derdekwartaalcijfers
13:00 Office Depot (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Lazard (VK) derdekwartaalcijfers
13:00 Corning (VS) derdekwartaalcijfers
13:00 Newmont Mining (VS) derdekwartaalcijfers
21:00 Symantec (VS) halfjaarcijfers
21:00 Hartford Fin. Services (VS) derdekwartaalcijfers
21:00 Computer Associates (VS) halfjaarcijfers
21:00 Uniphase, JDS (VS) eerstekwartaalcijfers
21:00 Prudential Financial (VS) derdekwartaalcijfers
21:00 Canadian Oil Sands Trust (Can.) derdekwartaalcijfers
Kellogg (VS) derdekwartaalcijfers
BBVA (Sp.) derdekwartaalcijfers
Suez Environnement (Fr.) omzetcijfers 3e kwartaa
Bayer (Dui.) derdekwartaalcijfers
Macronieuws:
09:30 NL verwachting werkloosheid okt
10:30 VK consumentenkrediet sept
10:30 VK hypotheekverstrekkingen sept
11:00 EU kapitalisatie effectenmarkten EU sept
12:00 VS wekelijkse hypotheekaanvragen
13:30 VS orders duurzame goederen sept
15:00 BE economische groei (bbp) 3e kwartaal
15:30 VS weekrapport olievoorraden
19:15 VS Fed meeting, rentebesluit
Japan industriële productie sept
(bron: FD.nl)
Markten:

 
28-Oct
28-Oct

t.o.v.

29-Oct

t.o.v.

 
7:00
17:35
7:00
7:00
17:35

AEX
237,10
237,96
0,4%
 
 

AMX
333,54
334,95
0,4%
 
 

AScX
344,25
346,26
0,6%
 
 

DJ Stoxx 50
2.058
2.062
0,2%
 
 

3-mnd EU
4,93
4,91
-0,4%
 
 

10-jr Bund
3,74
3,75
0,3%
 
 

Dow Jones
8.176
8.339
2,0%
9.065
8,7%

Nasdaq
1.506
1.517
0,7%
1.649
8,7%

S&P 500
849
861
1,4%
941
9,2%

10-jr US
3,69
3,80
3,0%
3,85
1,3%

euro/dollar
1,2492
1,2506
0,1%
1,2735
1,8%

olie (US)
62,19
63,68
2,4%
64,43
1,2%

Goud
731,00
736,50
0,8%
749,00
1,7%

Nikkei

7.379

7.622

3,3%

 7.910

 3,8%

Disclaimer: niet van toepassing.