Nouri en het verlies voor AFC AJAX (Lodewijk Hof)

Nouri beheerst om de verkeerde reden het nieuws in Nederland. Hij is helaas niet het wereldtalent in de Eredivisie, hij is niet de persoon die AFC Ajax een overwinning binnen schiet, of net naast schiet. Het zal niet gebeuren en dat is hoogst betreurenswaardig.
Hij heeft blijvend ernstig hersenletsel ondervonden. Na wat navraag bij contacten die uit de zorg komen betekend het dat hij in het ergste geval voortaan een kasplantje zal zijn. Een extreem trieste toekomst voor zo’n talentvolle voetballer. Ik hoop van harte dat het met hem goed komt. Maar hoe nu verder als we er als beleggers in aandelen Ajax naar kijken.
Binnen AFC Ajax was hij het grote talent. Heeft AFC Ajax een alternatief? Oké, de transferwindow is nog steeds open en ik mag hopen dat de technische leiding een lijstje met alternatieven voor iedereen heeft. Maar talent kopen kost geld en dat is voor ons beleggers minder. Immers kon dat geld ook aan ons uitgekeerd worden?
Nou ben ik geen grote aanhanger van voetbalploegen. Mijn favoriete ploeg is FC Eindhoven. Ik gun niemand wat er met Nouri gebeurd is en ik hoop dat hij de medici versteld doet staan met zijn herstel.
Maar dit roept voor beleggers wel vragen op. hoe afhankelijk zijn onze, emotioneel gedreven, beleggingen? Hoe afhankelijk zijn onze beleggingen van slechts een enkel iets? Nouri zal geen hoge transferwaarde opleveren en de opleidingskosten kunnen volledig afgeschreven worden. Oké, dat is dan wel fiscaal aftrekbaar maar dat zien we liever niet. Immers zien we liever zo’n prachtjongen zijn volledige potentieel realiseren.
Nouri is wel een pijnlijk voorbeeld van iets: de afhankelijkheid van voetbal aandelen van een enkel iemand. Zeker op financieel gebied. Door emotie gedreven beleggingen zijn een slecht iets. Beleggingen horen we rationeel te maken. Echter doen we aan emotionele beleggingen. Menig AFC AJAX belegger zit er om emotionele redenen in.
Vraagt u zich de volgende vragen eens af:
Wat stelt AFC AJAX als ploeg voor zonder Nouri als bron van transferwaarden,
Kan AFC AJAX landskampioen worden zonder Nouri,
Wat kost zijn vervanger,

Dit maakt mij niet populair. Maar de vragen moeten gesteld worden, we moeten als investeerder wel naar AFC AJAX met onze hersenen kijken. Het bedrijf AFC AJAX realiseert alleen winst als er Champions League gespeeld wordt.