Ontvangen bericht: Experts?

“Ik sprak laatst iemand, die zoals hij zich zelf noemde, ‘bankier’ was geweest voor een grote Nederlandse bank. Hij had 10 jaar lang grote leningen aan bedrijven verstrekt. Zijn grootste deal ooit was 300 mln.
Het was een leuk en interessant gesprek. Toen ik hem vroeg of hij wist wat fractional reserve bankieren was antwoorde hij: Nee, geen idee…”
– Is dit een verrassing? Neen!

Op heel veel plekken zitten ‘experts’ die het werk al jaren doen maar uiteindelijk alleen maar een geleerd kunstje uitvoeren zonder te weten wat hun rol in het grote geheel is. Ze spelen in feite een rol, maar weten niet in welk toneelstuk.
Ook ik was ooit zo’n persoon. Ik was als 22 jarige uitkeringsmedewerker van een bedrijfsvereniging. Ik werkte op de afdeling AAW/WAO. Na enkele weken vroeg ik aan mijn collega’s waar die letters eigenlijk voor stonden. Ze keken me wat verdwaast aan. Weet je dat niet? Neen, geen idee. Ach, zeiden ze, dat zijn de wetten die we hier uitvoeren. OK, dat weet ik wel dat het wetten zijn, gaf ik aan, maar waar staan die letters dan precies voor, wat is AAW/WAO? Wat zijn dan die wetten vervolgens precies? Oeps, verkeerde vraag. Algemene A… Wet en Wet Arbeid… On… Oeps. Ik was dan misschien stom dat ik het na enkele weken nog niet wist, maar hier zaten mensen die er al 10 jaar werkten. Uiteindelijk is er een korte cursus gekomen waar iedereen even op de hoogte werd gebracht. Die stomme vraag van mij bleek zo stom toch niet te zijn. Later heb ik nog een officiĆ«le cursus Sociale Verzekeringen gevolgd en het diploma gehaald. Vooral de WW was een nekbreker voor me. Ik heb er drie keer examen op moeten doen. Wat een %^&*(# wet was (is) dat.
Overigens is het me ook overkomen met de handel in opties. Ik werd nogal afgezeken op IEX door een expert in opties. Ik zou er niets van begrijpen… Hij was directeur van een optiebedrijf en had jarenlang op de optievloer gewerkt. Hij bleek echter in al die tijd nooit met geschreven opties te hebben gewerkt en hij had geen idee hoe opties in de markt kwamen en hoeveel er dus op ieder moment konden uitstaan en hoe je dat in je trading kon en moest gebruiken. Mede daarom waren zijn uitgangspunten totaal verkeerd. De man in kwestie gaf zelfs cursussen in optiehandel! Hij had geen verstand van het belangrijkste en meest winstgevende deel van opties!
Ik ben dus niet verbaasd als een bankier geen verstand van geld heeft. Ze moeten hun werk doen, niemand heeft ze ooit gezegd dat ze er ook verstand van moeten hebben. Hoeveel bankmedewerkers zouden niet voor een bank willen werken als ze echt wisten hoe hun bank te werk gaat?