OPEC in wanorde (Tom Lassing)

Het leek allemaal in kannen en kruiken na de laatste OPEC bijeenkomst. Het zou nog slechts om details gaan en dat zouden de gewenste productiebeperkingen doorgevoerd worden, zodat de prijs voor een vat olie weer een stuk hoger gezet zou kunnen worden. De OPEC ziet het liefst een prijs rond of boven de 60 dollar per vat.
The devil is in the details.
30 november komen de leden van de OPEC weer bijeen, maar ondertussen ziet het er helemaal niet naar uit dat ze er makkelijk uit gaan komen. De olieprijs was gisteren rond de 43 dollar per vat te vinden. Dat was na de laatste bijeenkomst een prijs van boven de 50 dollar per vat.
Zowel Irak als Iran zijn met nieuwe te bespreken onderwerpen gekomen en de daling van de olieprijs werd ook versterkt door de verkiezing van Trump, die een sterkere Amerikaanse fossiele energie sector en dus meer Amerikaanse productie voorstaat.
Ondertussen is de dollar wel sterker geworden. In lokaal geld heb je dus minder dollars per vat nodig om toch aan je lokale waarde te komen. Dat is op zich niet ongunstig voor de olieproducerende landen.
Vooral de eis van Iran dat het terug wil naar 4 miljoen vaten productie per dag is een lastige zaak. Die 4 miljoen moet dan ten laste komen van andere producenten. Echter zit iedere andere producent met het feit dat er te weinig geld binnenkomt. Niemand zit te wachten op doelbewust de inkomsten afknijpen en zeker niet als dat de vijand sterker maakt.
Dit laatste is het geval tussen Iran en Saoedi-Arabiƫ die ieder hun versie van de koran aanhangen en hierdoor gezworen vijanden zijn.