Opluchtingsrally AEX

Er breekt voor beleggers een interessante periode aan: slecht nieuws, feitelijk zelfs bijzonder slecht nieuws, wordt opgevolgd met een koersrally.
Zo op het eerste gezicht een wonderlijk fenomeen…. Er breekt voor beleggers een interessante periode aan: slecht nieuws, feitelijk zelfs bijzonder slecht nieuws, wordt opgevolgd met een koersrally.
Zo op het eerste gezicht een wonderlijk fenomeen. Echter, waar markten vooral een hekel aan hebben, is onzekerheid. Zolang het plaatje niet helder is, wordt ellende tot in het extreme ingeprijsd. Nu blijkt dat er daadwerkelijk meer dan een half miljoen banen in de VS zijn verdwenen afgelopen maand, slechter dan zelfs de meest negatieve econoom had verwacht, toch een rally.
Deleveraging
Wie terugkijkt ziet dat 2008 een proces is geweest van continue verkopen. Bescheiden herstelbewegingen werden al snel opgevolgd door hernieuwde verkoopdruk. Om misverstanden te voorkomen: de professie is vermoedelijk nog (lang) niet uitverkocht. Het proces van deleveraging zal ook in 2009 nog opgeld doen. Het is wel mogelijk dat er een tijdelijke adempauze optreedt. In een dunne decembermaand kan dat tot forse koersuitslagen leiden. Bedenk daarbij dat windowdressing twee kanten op werkt: de slechtst presterende fondsen krijgen vaak nog een schop na. Een fondsbeheerder is al snel geneigd underperformers er voor het einde van het jaar uit te doen. Fondsen die relatief goed hebben gepresteerd, voor zover die er zijn in rampjaar 2008, krijgen vaak nog een zetje de goede kant op. De fondsstaatjes zullen per 31 december sowieso geen glans vertonen, maar enig poetswerk mag nog wel worden verwacht.
Buying power beperkt
Vanochtend meldde Het Financieele Dagblad dat veel pensioenfondsen onder de wettelijke dekkingsgraad van 105% zijn gedoken. Vanuit die hoek hoeft dan ook weinig te worden verwacht qua (steun) aankopen op de beurs. Maar wellicht dat koopjesjagers en een aantal beleggingsfondsen de markten nog wel een zetje in de goede richting kunnen geven. De AEX staat nog altijd meer dan 50% in de min year to date: de handel startte in januari op een AEX stand van 513. Na de leuke herstelbeweging van vanochtend nog steeds een jaarverlies van 53%.
Disney ziet kans schoon
Walt Disney trekt volop profijt van het barre beursklimaat. De Amerikanen kopen voor € 11 per aandeel een flinke pluk Jetix aandelen en hebben hiermee meer dan 95% van de aandelen in handen gekregen, einde beursnotering. Dat is een fooitje: vrijdag sloot Jetix nog op € 12,60. Tekenend voor het slechte beursklimaat. Petje af voor het oeverloze geduld van de Amerikanen. Het van de beurs halen van Jetix werd al enkele jaren verwacht. Mediatycoon John de Mol hield ooit een belang van 18% in Jetix, later verplaatst naar zijn investeringvehikel Cyrton. Disney heeft in totaal 20% gekocht, had al 75%, dus De Mol lijkt hier via Cyrte de verkoper. Veel lol heeft De Mol dan niet van zijn investering gehad. Een blik op de chart van Jetix ten tijde van zijn aankopen (2006) leert dat De Mol flink heeft lopen kopen tussen de € 15 en € 18.
AEX fors hoger
De AEX schoot vanochtend uit de startblokken, een bijna 7% hogere opening. Na een paar uur handel valt de index iets terug. Het wachten is wederom wat er aan de overkant van de Atlantische Oceaan gaat gebeuren. Obama heeft er zin in: de vierenveertigste president van de VS (vanaf januari) heeft grote plannen om de economie uit het moeras te trekken. Dat moet vooral gebeuren door grote overheidsinvesteringen in zaken als (spoor) wegen, scholen en gezondheidszorg. Of dat het ei van Columbus is, moet sterk betwijfeld worden. Japan heeft in het verleden diverse pogingen gedaan om de economie via overheidsinvesteringen een impuls te geven, pogingen die allen weinig zoden aan de dijk zetten, al zal een optimist wellicht redeneren dat het zonder diezelfde overheidsmiljarden nog slechter was geweest.
De kou is beslist nog niet uit de lucht voor de financiële markten. Zoals een dokter zou zeggen: soms moet je het gewoon uitzieken. Dat is wat er, zeker in de VS, ook moet gebeuren.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.