Opmerkelijke conclusies o.b.v. 100 jaar koershistorie

Opmerkelijke conclusies o.b.v. 100 jaar koershistorieIndexbeleggen wordt nog steeds door diverse partijen gepromoot, ondanks de teleurstellende resultaten. En niet alleen in de afgelopen decennia. Ik ben eens gaan spitten in de koershistorie van de Dow Jones en kwam tot opmerkelijke conclusies.

Het uitgangspunt bij één van mijn voorgaande analyses was, dat je zo vroeg mogelijk…

Opmerkelijke conclusies o.b.v. 100 jaar koershistorie Indexbeleggen wordt nog steeds door diverse partijen gepromoot, ondanks de teleurstellende resultaten. En niet alleen in de afgelopen decennia. Ik ben eens gaan spitten in de koershistorie van de Dow Jones en kwam tot opmerkelijke conclusies.

Het uitgangspunt bij één van mijn voorgaande analyses was, dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met beleggen, zeg bij je geboorte en stopt op je 65ste. Ik ben teruggegaan tot 1913 en heb 35 periodes van 65 jaar bekeken, om het toeval van een geschikt in- of uitstapmoment zoveel mogelijk te elimineren.

Gemiddelde koersstijging
De gemiddelde koersstijging van deze 35 periodes van 65 jaar bleek uit te komen op 5,53%. Dit komt overigens redelijk overeen met de eerder berekenende gemiddelde stijging van de Dow sinds de start op 26 mei 1896 op 40,94 punten. Wanneer we de samengestelde interest berekenen over een periode van 112 jaar, dan komen we uit op 5,12%. Voor de goede orde, dit is exclusief dividend.

Vertienvoudiging van het kapitaal
Laten we eens kijken naar iemand die op 1 januari 1913 begon met beleggen. De Dow stond toen op 87,86 punten. Na 65 jaar stond de Dow op 831,17 punten. Het kapitaal vertienvoudigde weliswaar, maar op jaarbasis komt dit uit op slechts 3,52%, één van de slechtste periodes van 65 jaar.

Verhonderdvoudiging van het kapitaal
De geluksvogel die begon op 1 januari 1933, tijdens de grote depressie, begon op een stand van de Dow van 60,26 punten en eindigde in 1998, vlak voor de internetbubbel uit elkaar spatte, op 7908,25 punten, een gemiddelde stijging van 7,79%. Dit zou het beste resultaat zijn geweest in deze periode.

Realistisch scenario
De mediaan van de periodes van 65 jaar komt uit op een stijging van 4,97%. Niet echt een vetpot dus, zo lijkt het. Hierbij moet echter een gemiddeld dividendrendement van circa 5% bij worden opgeteld. De geluksvogel die begon in de jaren 30 kon bovendien rekenen op een dividendrendement van 10%, waardoor het totaal resultaat ineens heel anders uitvalt.

De bovenstaande grafiek (zie weekblad) laat tachtig jaar geschiedenis zien van het dividendrendement van de Dow Jones Industrial Average. Duidelijk te zien zijn de Roaring 20 bull markt waarbij het dividendrendement daalde tot 3%, gevolgd door de deprimerende jaren 30 bear markt waarbij het dividendrendement opliep tot een recordhoogte van 10,38% in 1932.

Internetbubbel
Let ook op de grote val van het dividendrendement ten tijde van de enorme stijging van de aandelenkoersen richting de millenniumwisseling. Overigens bedraagt het dividendrendement van de 30 aandelen in de Dow Jones Industrial Average momenteel 3,2%, vanwege de druk op de koersen sinds het leeglopen van de internetbubbel.

Indexbeleggen
Wanneer we rekenen met een gemiddelde koersstijging van 5% en we tellen daar 5% dividendrendement bij op, dan mogen we het gemiddelde meerjarige rendement van de Dow Jones Industrial Average stellen op 10%. Wanneer u een indexbelegger bent, dan mag u dus niet meer dan 10% rendement per jaar verwachten.

Lijdzaam toekijken
Bij indexbeleggen blijft u bovendien lijdzaam toekijken wanneer de beurs steeds verder wegzakt. En dat hoeft natuurlijk niet. U kunt natuurlijk ook tijdelijk aan de zijlijn gaan staan of beter nog, dalingen gebruiken om ook aan te verdienen. Want waarom zou u uw geld werkloos aan de zijlijn laten staan?

Geautomatiseerd systeem
Hieronder ziet u een volledig geautomatiseerd systeem waarmee u zowel van de dalingen als van de stijgingen had kunnen profiteren. Er waren natuurlijk nog veel betere perioden geweest om in- of uit te stappen, achteraf bezien. Deze momenten zijn gebaseerd op een systeem dat de trend volgt. Per definitie is dit dus ná de top en ná de bodem, zoals u duidelijk kunt zien in de onderstaande grafiek. Op de top verkopen en op de bodem kopen, is natuurlijk een mooi streven, maar in de praktijk niet werkbaar.

Hieronder ziet u het resultaat van dit systeem, waarbij op kwartaalbasis de AEX-index wordt gekocht (long) of verkocht (short).

7 keer in actie komen in 23 jaar
In plaats van dat u was ingestapt op 26 september 1988 op 109,63 punten en op 19 augustus 2011 op 272,68 punten zou staan, een winst van 163,01 punten, had u ook een winst kunnen hebben van 774,12 punten en dat door slechts 7 keer in actie te komen in circa 23 jaar. Mocht de AEX overigens dit kwartaal niet herstellen, dan zou de huidige longpositie op 30 september worden gesloten en een shortpositie worden ingenomen.

Volg de pijlen
In euros uitgedrukt zou u op 26 september 1988 voor euro; 10.963 aan AEX-aandelen hebben gekocht. De AEX is immers niets anders dan een mandje aandelen met een waarde van 100 maal de stand van de AEX-index. Dat mandje zou dan op 19 augustus 2011 een waarde hebben van euro; 27.268, een rendement op jaarbasis van 4,06%. Volgens het bovenstaande systeem zou de investering van euro; 10.963 uitgegroeid zijn tot euro; 88.375 (109,63 + 774,12 maal 100), een jaarlijks rendement van 9,54% en dat dus simpelweg door de pijlen te volgen. Overigens mag hier het dividend nog bij worden opgeteld.

Weekbasis, dagbasis of zelfs nog korter
Voor veel beleggers is dit systeem waarbij op kwartaalbasis wordt belegd, ondanks het mooie rendement, veel te traag. De winst die was opgebouwd door de longpositie die was ingenomen op 31 december 2009 op 335,33 punten, stond immers op 18 februari 2011 op een stand van 374,19 op een mooie winst. Die hele winst is verdwenen en zelfs omgeslagen in een verlies. Daarom beleggen veel beleggers liever op weekbasis, dagbasis of zelfs nog korter.

Aantoonbaar 204% rendement
Er zijn diverse partijen waarbij u signalen van de handelssystemen kunt ontvangen of die voor u de transacties verrichten. Kairos Asset Management bijvoorbeeld biedt al jaren de mogelijkheid om te profiteren van de stijgingen en dalingen in de markt door meerdere malen per dag de ontwikkelingen van de AEX te volgen. Wanneer u in 2005 euro; 25.000 door Kairos zou laten beleggen, dan was uw kapitaal gegroeid met 204%. Ook dit jaar is, ondanks (of juist dankzij) de daling van de AEX het rendement alweer fors opgelopen.

De minimale investering is euro; 25.000,- en de vergoeding is deels afhankelijk van het resultaat dat voor u wordt behaald. U kunt middels een persoonlijke rekening dagelijks de gedane transacties en posities bekijken in het systeem van Interactive Brokers. Wilt u meer weten over Kairos Managed Futures, klik dan hier.

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

Voor de grafieken en tabellen verwijzen wij u naar het weekblad.