Oproer bij Noront

Noront Resources ligt onder vuur van een hedge fund uit Toronto, dat door middel van een ‘proxy fight’ de controle over het bedrijf wil overnemen.
Oproer
Rosseau Asset Management,… Noront Resources ligt onder vuur van een hedge fund uit Toronto, dat door middel van een ‘proxy fight’ de controle over het bedrijf wil overnemen.
Oproer
Rosseau Asset Management, met circa C$ 120 miljoen onder beheer, hield per 8 oktober circa 9,2% van de aandelen Noront. Het hedge fund verwijt Noront een gebrek aan focus, slecht leiderschap, geldverkwisting en een opklopping van het potentieel (teveel promotie). Rosseau wil de directie vervangen door zeven pesonen die goed en wel bevriend zijn met Rosseau, waarmee het fonds feitelijk de controle over Noront overneemt.
Noront gaf op 15 oktober een persbericht uit waarin wordt opgeroepen om vooral voor de herverkiezing van de zittende directeuren te stemmen. Het bedrijf vreest voor een uitverkoop op een koers die volgens Noront geen recht doet aan de nikkel-koper-pgm- en de chromietontdekking in Noord-Ontario, Canada. Op dit bericht reageert Rosseau vandaag weer. De stemmen worden geteld op de jaarvergadering op 28 oktober.
Volgens directeur Neil Novak van Noront, die gisteren in Amsterdam was voor een institutionele lunch, heeft Rosseau 35% van de stemmen nodig om de directeurs af te zetten. Saillant detail: één van de voorgestelde directeuren is Patrick Anderson, die veel kritiek kreeg te verduren over de verkoopprijs van Aurelian aan Kinross. Rosseau stelt echter terecht dat hier wel een verveertigvoudiging van de koers van Aurelian aan vooraf is gegaan.
De kritiek van Rosseau is deels terecht. Beleggers zien bijvoorbeeld nog weinig terug van de miljoenen die Noront in het Windfall project stak. Daarnaast lijkt het team van Noront voornamelijk te bestaan uit geologen die niet over de vaardigheden beschikken om de gedane ontdekkingen een stap verder te brengen. Niettemin bood Noront het hedgefund eerder aan om twee directeuren aan te stellen, maar Rosseau ging niet op deze aanbieding in. Rosseau doet ook geen recht aan het succesvolle track-record van de zittende directeuren, die aanzienlijke ontdekkingen hebben gedaan in relatief korte tijd. Het lijkt erop dat Rosseau de controle over wil nemen, om vervolgens Noront zo snel mogelijk te verkopen aan een major. Aandeelhouders van Noront zijn op de lange termijn waarschijnlijk beter af door niet in te stemmen met de voorstellen van Rosseau.
Boorprogramma
In de tussentijd boort Noront rustig door met vier boorstations. Zo hoopt het bedrijf een ‘magmatic massive sulphide’ zone te vinden onder de AT12 nikkelvondst. Ook brengt NOT Eagle I verder in kaart, met als doel om diepere MMS klompen te vinden (zoals deze er ook bij Voisey’s Bay zijn). Het derde boorstation onderzoekt of de chromiet-ontdekkingen Blackbeard I en II met elkaar verbonden zijn en het vierde boorstation werkt op een joint venture project 70 kilometer ten noorden van Eagle One (op de staart van de ‘Ring of Fire’).
Eagle II en AT12 kunnen als satellietmijnen fungeren, zodra Eagle I een mijn wordt, want die twee vondsten zijn op zichzelf staand niet hooggradig genoeg (zo lang er geen MMS zone wordt aangetroffen). Boorstalen 11 en 12 van de AT12 vondst ogen interessant en het wachten is op labresultaten. Novak denkt op basis van interne metingen dat de nikkelgraad in een bandbreedte van 1,5 – 2% nikkel uit kan komen. Noront verwacht een eerste economische haalbaarheidstudie voor Eagle I eind 2008 of begin 2009. De andere boordoelen (electromagnetic conductors) rondom Eagle I leveren tot op heden niets op, afgezien van een kleine goudinterval op AT4. Noront moet AT7, AT9, AT10 en AT11 nog aanboren.
Veel aandacht bij de presentatie ging uit naar de chromiet ontdekking. Chromiet wordt gebruikt om ferrochroom te produceren, wat een essentieel onderdeel is van roestvrij- en legeringstaal. Het is door de VS en China aangemerkt als een strategisch metaal. Novak maakte een sigarendoosberekening voor Blackbeard I en kwam uit op een potentieel van 12 miljoen ton CR2O3 (chromium oxide). Bij $ 600 per ton (voor 40% CR2O3) zou dit dan een in situ waarde van $ 7,2 miljard geven. De metallurgie lijkt gunstig (‘lumpy’ en in kalk), wat toekomstige winning vereenvoudigt. Het Blackbeard II project is nog prematuur, maar het lijkt erop dat deze vondst zelfs nog groter is dan Blackbeard I. De chromiet ontdekking is relatief hooggradig (40% CR2O3) en kent een gunstige gemiddelde chroom / ijzer ratio van 2. 44% van de wereldwijde chromietproductie komt uit Zuid-Afrika, maar chromietwinning is energieintensief en Novak verwacht hier problemen in de toekomst. Met de recente chromiet-ontdekkingen van andere junior exploratiebedrijven in de Ring of Fire denkt Novak dat er uiteindelijk een ‘First Canadian Chrome Company’ komt. De CEO van Freewest Resources, die recentelijk flinke chromiet intervallen aanboorde, denkt dat de trend maar liefst meer dan 100 miljoen ton chromiet zal houden.
Waardering 
Noront kent op een koers van C$ 1,20 een marktkapitalisatie van C$ 155 miljoen en er is ruim C$ 29 miljoen in kas. Er zit nog ruim C$ 6 miljoen in de pijplijn vanwege in the money warrants en teruggaven van de autoriteiten van Ontario. De maandelijkse burn is C$ 3 miljoen. De in-situ waarde van Eagle I is volgens Novak bij de huidige metaalprijzen ,6 miljard. De chromietontdekking lijkt de nikkelontdekking in waarde naar de achtergrond te verschuiven, maar de markt lijkt niet om de chromietontdekking te geven. Vraag en aanbod zouden al in evenwicht zijn en alleen bij een enorme, hooggradige ontdekking zou het de moeite lonen om de vereiste infrastructuur aan te leggen, aldus marktvorsers. Noront bevindt zich aan de rand van het moeras en 59 kilometer van de weg, die alleen in de winter toegankelijk is. De dichtstbijzijnde spoorlijn ligt op ca. 350 kilometer.
We houden onze positie in de WildcatPortefeuille vooralsnog klein, want we zien niet in waarom we nu haast zouden maken om bij te kopen, mede gelet op de marktomstandigheden. We kijken met spanning uit naar de labresultaten van Blackbeard II en maar een eventuele vondst van MMS zones op één van de nikkelprojecten. Verder zouden we graag zien dat Noront haast maakt met het aanboren van de anomalieën met als doel een hooggradige nikkelontdekking te doen. Een nieuwe ‘Eagle I’ zal een kapitaalkrachtige major doen instappen, is onze verwachting. Noront praat op dit moment in Londen met mogelijke strategische partners, waaronder Xstrata en Anglogold, om een toekomstige financiering veilig te stellen. Novak haalt als voorbeeld Copper Mountain Mining aan, waar Mitsubishi Materials een aandelenbelang van 25% in nam voor C$ 28,75 miljoen, een inspanning tot een projectfinanciering van C$ 250 miljoen en voor een afnamecontract voor het koperconcentraat. Het lijkt nog wat vroeg voor een dergelijke overeenkomst, maar de inmenging van een major zou gunstig zijn. De bodem van de kas komt over een maand of tien ook in zicht, dus dit is dan ook een bittere noodzaak.

SPOTGOEDKOOP IN CANADA, USA EN AZIE BELEGGEN?!
Wilt u als belegger wereldwijd toegang tot meer dan 60 beurzen in 16 landen?
En dat tegen buitengewoon lage tarieven? De nieuwe online broker Lynx maakt het nu mogelijk!

Handel al vanaf €2,25 euro op alle beurzen! Klik hier en bekijk de verschillen!

Peter Vermeulen is columnist van Inveztor. Disclaimer Vermeulen: geen positie in Noront en Freewest op het moment van publiceren