Optimistisch geluid in Europa?

Laat me u eerst melden dat ik in Spanje woon. Lezers uit Nederland en België moeten voor zichzelf vergelijken. Momenteel komen we in het nieuws jubelartikelen tegen dat Europa aan de beterende hand is. Dat het “vertrouwen” in Europa terug is. Dat de weg naar herstel is ingezet. Eerlijk, ik wou dat het waar was. Ik vermoed echter dat deze goednieuws show is ingezet ten dienste van de Europese verkiezingen in mei. Laat ons naar de feiten kijken. De nuchtere feiten en niet de feiten die politiek zijn ingekleurd.

Bankbalansen zitten nog vol met verborgen lijken. De nieuwe bankenstresstest op hun eigen vermogen zal dan ook na de Europese verkiezingen gehouden worden. Hier zullen “verplicht” lijken moeten vallen, daar vorige stresstesten compleet ongeloofwaardig bleken. Wil men de bankenwaarheid wel kennen? Indien politici echter resultaten gaan vergelijken met die van bv 2008, toen het ganse bankenstelsel bijna implodeerde, heb je natuurlijk veel kans dat de resultaten nu beter zijn. Als je uw fysieke toestand vergelijkt met een dooie, is er veel kans dat u heel gezond lijkt! Hetzelfde voor de wassen neus van de aandelenbeurzen. Die begonnen te stijgen toen Mario Draghi riep
alles te zullen doen om de Euro drijvende te houden.
De AEX steeg, maar waar zijn de bedrijfswinsten? In februari 2014 publiceert RTL Z dat in 2013 omzetten en winsten van de AEX bedrijven gedaald zijn(!?). Is die beursstijging dan niet artificieel veroorzaakt door het goedkope geld van de ECB dat banken gebruikten om op de beurs te gaan. De kudde aan particuliere beleggers volgen de trend om geen beursstijging te missen. Wie het verhaal kent van de “Rattenvanger van Hamelen” weet wat ik wil zeggen. Wat zijn de feiten?
In 2012 was er in de EU 25% armoede en sociale uitsluiting. Dat is sindsdien met 4% gestegen. In 2011 was in Spanje 30% kinderarmoede, en dat was dan nog voor dat dingen slechter gingen in 2012. De algemene Europese jongeren werkloosheid is 22% maar met uitschieters zoals Spanje met meer dan 50%. De winkelstraten puilen uit van leegstand. Kantoorgebouwen: leegstand. Krediet aan bedrijven: onbestaand. Hypotheken voor woningen: een utopie. De Nederlandse en Belgische werknemers en kleinbedrijf die op geen enkele manier de concurrentie kunnen winnen met oost-Europeanen. Ze hebben 5x zo hoge vaste lasten als de oost-Europeanen. De lijst van grote bedrijven die dit jaar reeds gesloten zijn is lang. Nog steeds een stijgende staatsschuld hoger dan het inflatiegemiddelde. Wat is de oplossing hiervan? Roepen dat het beter gaat! Om Eurocommissaris Olli Rehn te citeren: “Het grootste neerwaartse risico voor de groeiverwachting is een hernieuwd verlies aan vertrouwen mogelijk als gevolg van het tot stilstand komen van de hervormingen op nationaal of Europees niveau. Daardoor zou de kans toenemen op een langere periode van zwakke groei in Europa met een negatieve impact op de economische activiteit tot aan de prognosehorizon.”
En weer valt het woord “vertrouwen”.
Wie of wat moeten we dan vertrouwen? Moeten we vertouwen hebben in de europolitici? Of in de Euro? Een munt zonder dekking, maar met de wettelijke verplichting hem te aanvaarden als betaalmidddel. Wegens die wettelijke verplichting spreekt men ook wel van fiduciair geld of ‘fiat-geld’. Deze term is afgeleid van ‘fides’, Latijn voor ‘vertrouwen’. ‘Fiat’ is dan weer het latijns voor ‘Laat het zo zijn’. Wat is dan de oplossing? Zolang er geen krediet gaat naar bedrijven, zolang Europese particuliere spaarders hun geld blijven oppotten op zinloze spaarrekeningen in plaats van met bedrijfsobligaties zuurstof aan het bedrijfsleven en nieuwe ondernemers te geven, zolang zal Europa vastgeroest blijven. Een samenleving is gebaseerd op werk. Werkplaatsen komen voort uit investeringen en ondernemen. Politici creëren geen arbeidsplaatsen (behalve voor hun eigen soort), bedrijven en ondernemers wel! Geef ondernemers de (regelvrije)ruimte waar ze eerst 3 jaar kunnen ontkiemen, in plaats van ze vooraf te verstikken in de regelgeving. Wil je een positief geluid? Zoek dan jonge ondernemers op. Misschien kan je ze helpen. Moest de ondernemende VOC vloot hebben moeten voldoen aan de hedendaagse regelgeving, dan lag ze nu nog aan de kant!