Palladium: Industrie- of investeringsmetaal?

{jcomments off}Palladium is een edelmetaal, net zoals platinum, goud en zilver. Maar in tegenstelling tot deze laatste twee wordt palladium bijna exclusief in de industrie gebruikt. Bijna driekwart van de jaarlijkse productie van palladium gaat naar de wagenindustrie voor het maken van katalysatoren.

De andere helft gaat naar allerlei toepassingen zoals in de tandheelkunde, juwelen, bloedsuiker-testen, instrumenten. Eric Sprott van Sprott Global Resource Investments beschreef onlangs hoe tegenwoordig meer en meer palladium verdwijnt in investeringsfondsen. Sprott heeft zelf ook een fonds dat fysiek palladium bijhoudt. Door aandelen te kopen van dat fonds, wordt je dus eigenaar van een hoeveelheid palladium.

 

Maar alle metaal dat verdwijnt in een investeringsfonds, is niet meer beschikbaar in de industrie. Daar komt nog eens bij dat de we bij de twee grootste producenten, Zuid-Afrika en Rusland, ieder jaar de productie zien dalen. Het gebruik in de auto-industrie daarentegen neemt nog elk jaar toe door de steeds strengere eisen wat betreft de uitstoot van wagens.

De jaarlijkse toevoer van palladium vermindert, maar de vraag neemt toe. Dit kan op termijn alleen maar leiden tot prijsstijgingen. Veel meer nog dan bij goud, zal vraag en aanbod gaan zorgen voor prijsstijgingen.

Hierop kunnen we inspelen op verschillende manieren: door het kopen van fysiek palladium (niet erg makkelijk), door aandelen van een palladiumfonds te kopen of door het kopen van aandelen van palladium producenten.

Ook US Option Trader verwacht een stijgende trend voor palladium en de producenten. In een recent Optieadvies op Maat hebben we hier recent op ingespeeld door goedkope opties te kopen van een palladium producent: met een beperkt risico kans op een mooie winst!

Klik hier om samen met US Option Trader voordeel te behalen uit de stijgende prijzen van grondstoffen.