Paniek in de tent (Jack Hoogland)

Slechts een paar uur nadat ik u afgelopen dinsdag in dit artikel schreef dat Canada aan de rand van een enorme crisis staat, meldde Canada’s centrale bankier Stephen Poloz dat de rente opnieuw met 0,25% wordt verlaagd. Van 0,75% naar 0,50%. Op de grafiek hieronder zien we dat de Canadese rente maar liefst vier jaar lang op 1% stond. En nu dus in twee stappen omlaag naar 0,50%.

Op de grafiek zien we tegelijk dat de Bank of Canada de afgelopen jaren niets deed om de stijging van huizenprijzen (en de fors oplopende hypotheekschulden) in te dammen. Ze lieten de rente al die tijd op 1% terwijl huizenprijzen en hypotheekschulden de pan uitrezen. Niet slim. Zeer dom zelfs.

En nu zijn ze in paniek.

Poloz voelt zich verplicht om de rente verder te verlagen, want de economie staat op de rand van een recessie. Maar huizenprijzen en hypotheekschulden zijn al veel te hoog en hebben juist een renteverhoging nodig. Poloz erkent dit. Hij geeft zelfs toe dat er een verhoogd risico op een “full-blown crisis” is. Als een centrale bankier dát toegeeft, dan weet je genoeg. Dan staat het 100% vast dat die “full-blown crisis” er komt.
Klik hier om verder te lezen