Papieren postzegel geld! (Walter Mathijssen)

Op een zondagmorgen (in augustus) slenterde ik op het prachtige plein van het stadhuis van Alicante. Er was toen de wekelijkse numismatiekmarkt bezig. Een dertigtal tafeltjes met meestal oude mannen die probeerden hun postzegels, muntstukken en bankbiljetten te ruilen of te verkopen. Plots viel mijn oog op wel iets heel speciaals. Een hard geperst kartonnen cirkeltje ter grootte van een twee euro muntstuk met aan de ene kant een postzegel en aan de andere kant de zegel van de Spaanse republiek (Franco). Aan dit kraampje stond ook de schrijver van het boekje ‘Het postzegelgeld van de republiek’ ene Juan Bautista MirĂ³.

postzegelgeld 2
Het kartonnetje deed me denken aan de vele rare sprongen die landen al gemaakt hebben om hun munt te beschermen, oorlogen te betalen of hun schuld kwijt te schelden. In de tijd van de Spaanse burgeroorlog van Franco was er een tekort aan metaal. Er konden geen muntstukken meer geslagen worden. De oude zilveren muntstukken met de kop van de koning erop kon de republiek moeilijk gebruiken en werden gesmolten wegens hun echte zilverwaarde (en verdwenen of zijn verkocht om de oorlog te financieren).
Een echte zilveren munt verwisselen voor een kartonnen, blijkt mij een goede zaak! Tevens hadden de steden ook geen geld meer (is er iets nieuw onder de zon?).
Met het decreet van 24 december 1937 werden plots deze harde kartonnetjes met een postzegel erop geld! Doch door distributieproblemen van dit kartonnen geld was iedere gemeente of stad gemachtigd om zijn eigen kartonnen geld met postzegels erop, te drukken. U kan zo al aan voelen komen, dat de natte droom van iedere burgemeester om zijn eigen geld te drukken, op een fiasco uitloopt. De burgers vertrouwden dat kartonnen geld niet en betaalden er hun belastingen mee, en de oude (zilveren) muntstukken hielden ze zelf. Ik heb toen op die markt een kartonnetje gekocht van 45cent (Pesetas) met de kop op van Pablo Iglesias. Iedere vergelijking met een huidig politiek sujet uit de actualiteit is louter toevallig. (Rode Pablo Iglesias van de Spaanse partij Podemos zou met eigen gedrukt geld ook de crisis kunnen oplossen). Maar niet alleen steden brachten hun eigen kartonnen geld uit, ook grote bedrijven begonnen er mee! Een niet zo vreemd verschijnsel, want wie kent er niet de ‘spaarzegels’ die grote supermarkten uitbrengen, of de ‘Fort bonnetjes’ en ‘Valois zegels’, die men in een boekje moest plakken en die je voor geld kon inwisselen.
Uiteindelijk komt het er op neer: hoeveel geloof hecht je aan de waarde van dat muntstuk, kartonnetje, of papiertje waar een lelijke kop op staat met een cijfer. Dit geld ‘van goed geloof’ noemt men fiat geld, omdat het door niets gedekt is. Fiat niet te verwarren met failliet! Dit geeft uiteraard mogelijkheden in deze moderne tijd. Stel dat een wereldbedrijf als Apple dat enorme winsten behaalt, het morgen in zijn hoofd haalt om een digitale munt te ontwikkelen. De ‘I-coin’. En deze I-coin is voor 50% gedekt door de gereserveerde winsten van Apple, die in goud geparkeerd staan. Dan is waarschijnlijk het hek van de dam. Momenteel met de Bitcoin is er al een digitale munt, maar die is ook niet gedekt door iets substantieels.
Tot besluit van dit artikel. Een regering of bestuur maakt rare sprongen als het in het nauw zit. Van de wet van Gutt, het tientje van Lieftinck (einde 2e wereldoorlog), de Assignat van Napoleon, de IOU (I owe You) van Arnold Schwarzenegger, toen gouverneur van het failliete California, kartonnen geld van generaal Franco, en eigenlijk nu ook de huidige euro en dollar; allen zijn gebaseerd op de kracht en verplichting van de wetgever, die u doet geloven dat het cijfer wat op het postzegelkartonnetje, papiergeld of op uw bankrekening staat ook echt iets van waarde voorstelt. Hoe goedgelovig kan je zijn?
Mijn wandeling in Alicante bracht even mijn angst voor ‘de grote reset’ weer naar boven. Onze ganse monetaire bestel is gebaseerd op schuld en biljoenen staatsobligatieverplichtingen die nooit meer terug te betalen zijn. Oplossing: bakstenen, gouden of zilveren munten en alles wat je kan vasthouden.

Walter bereiken? Mailt u naar info@forexathome.com