Pensioenfondsen en speculatie

In de kranten staan berichten, dat er wordt onderhandelt over de mogelijkheid dat de Nederlandse Pensioenfondsen een gedeelte van hun risico’s zouden mogen doorschuiven naar de pensioen gerechtigden.

Met als één van de redenen, dat dat ze mogelijk maakt meer te kunnen speculeren. Wat een idiote maatregel zou dat zijn. Vrijwel alle pensioenfondsen zijn in de problemen gekomen door te veel (en ook nog stomme) speculatie en daarop volgende grote verliezen tijdens de recente beurs-crash.

En in plaats van de logische maatregel van een wettelijke inperking van speculeren zou het ze nu mogelijk gemaakt moeten worden meer te speculeren? En nog wel speculeren met wat in feite het geld van anderen is, van anderen, die niets te vertellen hebben over hoe er met hun geld gespeculeerd wordt! Het principe van pensioenfondsen die speculeren is al fout; ze zouden juist zo min mogelijk moeten speculeren; ze zouden “als goede huisvaders” met het hen toevertrouwde geld moeten omgaan.

Waar is toch de “common sence”, het “gezond verstand” gebleven? En dit alles bovendien nog op een moment, dat de mogelijkheid van een “tweede dip” in de aandelenmarkt en nieuwe lagere koersen levensgroot is. Je moet je toch langzamerhand gaan afvragen of je nog wel gebruik wilt maken van pensioenfondsen, die met jouw geld mogen en willen speculeren.

visit my website  http://home.kpn.nl/~hansvanrossum/index.html