Plan Sarkozy

Frankrijk wil met een Europese variant op het plan Paulson komen. Een goed idee?
Steunbetuigingen en afwijzingen rond het project van de Europese variant…

Frankrijk wil met een Europese variant op het plan Paulson komen. Een goed idee?
Steunbetuigingen en afwijzingen rond het project van de Europese variant van het plan Paulson, zoals voorgesteld door Frankrijk.
MF: Ik zei u al dat er momenteel een sfeer heerst van concurrentie tussen de regeringen die teveel willen. Nadat iedereen zijn bank nationaliseerde, komt elk land met zijn variant van plan Paulson op de proppen.
Het idee komt van Frankrijk. Een fonds van € 300 miljard: een hulpfonds voor de financiële sector. Een plan Paulson op zijn Europees. Behalve dan dat Duitsland tegen is en daarin hebben de Duitsers volledig gelijk.
Dit plan mist elke logica en grondslag. Het fonds Paulson is niet een fonds ter ondersteuning van de banken, het is een fonds van ondersteuning van de giftige schulden van de Amerikaanse banken. Het Europese fonds is echter een vorm van deelneming van in moeilijkheden verkerende banken. Zie bijvoorbeeld wat er voor Fortis of Dexia wordt gedaan. Merkel heeft gelijk, het zou een blanco cheque zijn voor alle banken die de fouten hebben geaccumuleerd
Het zou waarschijnlijk een opluchting voor de Europese financiële sector zijn.
MF: Ik denk sinds enkele weken dat men zich sterk vergist. En de reactie op het fiat van het plan Paulson door de Amerikaanse Senaat sterkt me in dit idee, zelfs wanneer men weet dat de belangrijkste fase het accorderen van het Amerikaanse Congres vrijdag zal zijn. Vanochtend spreekt men niet meer over het plan Paulson, men spreekt over de wereldrecessie die eraan komt.
De regeringen doen teveel met betrekking tot de financiën en niet genoeg voor de economie. En de consumenten begrijpen dat niet. Hoe kan men tegen hen zeggen dat het geld op is voor de economie, maar dat er wel € 300 miljard kan worden gemobiliseerd voor banken die op domme wijze op de kapitaalmarkten hebben gespeculeerd?
Maar het financiële systeem redden staat indirect gelijk aan het redden van de economie.
MF: De financiële crisis ligt grotendeels achter ons dankzij nationalisaties, massieve injecties van liquiditeit en verschillende reddingsplannen. Dat was nodig en de dingen zullen in orde komen. Wat nu geregeld moet worden, is de vrijwel tot stilstand gekomen groei van de wereldeconomie.
Nicolas Sarkozy doet een foutieve beoordeling, evenals François Fillon. In plaats van te stellen dat zij klaar staan om de banken te redden, zouden zij er beter aan doen om te stellen dat zij klaar staan om de economie te redden. De € 300 miljard zou nuttiger zijn om een barrière te vormen tegen een stijging van de werkloosheid die nu onvermijdelijk is.

Euroland Finance, opgericht in januari 1999 door de huidige CEO Marc Fiorentino, is een onafhankelijke investeringsbank, gereguleerd door de AMF (Autorité des Marchés Financiers) en goedgekeurd door de CECEI. Disclaimer Fiorentino: niet van toepassing.