Postzegels verzamelen (Ingekomen stuk)

Even een anekdote:
In de jaren 70 tot ca 1984 spaarde ik fanatiek postzegels (vooral NL) en daarbij kocht ik veel zegels die direct in een boek ging om te bewaren.
Postfrisse zegels zijn dat.

Nu bij mijn verhuizing kwam ik dat allemaal weer tegen en dacht erover om het allemaal te verkopen. Een redelijke verzameling, soms best wel unieke zegels.
Ik ging derhalve afgelopen week bij een plaatselijke taxateur naar binnen en wat denk je?
waarde €0 . . .
Ik denk dat ik destijds voor minstens ƒ 1500, waarschijnlijk meer… aan zegels had gekocht, als verzameling en als “belegging”
Er waren rond 2000 ca 1,2 miljoen postzegelverzamelaars in NL.
Nu nog ongeveer 200.000
En waarom?
Omdat de euro de gulden zegels 100% waardeloos hebben gemaakt.
Dus bedenk maar eens dat er tientallen miljoenen aan zegels zijn gekocht door spaarders en verzamelaars. Dat is in de kas van de PTT gekomen.
Compleet in 1 klap waardeloos.
Ik had daar nooit over nagedacht, maar nu ik er over nadenk krijg ik alsnog extra kotsnijgingen. Ik was maar een kleintje, maar weet hoeveel mensen kapitalen in hun postzegels hebben gestoken. Eerste dag enveloppes etc… Alles gewoon waardeloos…
Wilde ik alleen maar even kwijt…

(Redactie: Naar mijn idee is het grootste probleem vooral het feit dat postzegelverzamelen niet langer een populaire en serieuze hobby is. Postzegels per stuk verzamelen is leuk, maar in feite moet je daarna ook de verzameling weer per stuk aan andere verzamelaars verkopen. Immers, wie heeft er interesse om in één keer een complete verzameling te kopen? Wat is daar de lol van?
We zien hetzelfde bij oude munten. Per munt kopen/verkopen is nog altijd handel in, maar als een weduwe met de totale verzameling bij een handelaar komt, dan krijgt ze hooguit een bod van 30% van de waarde.
De les die we daaruit leren is dat je op tijd je collectie ook weer te gelde moet maken. Als totale verzameling is deze namelijk niet veel waard. Het gaat om individuele stukken.)