SNS en het depositogarantiestelsel

De actualiteit met het “genationaliseerde” SNS Reaal, in de volksmond al SNS Fataal genoemd, geeft aanleiding om nog eens te kijken wat het depositogarantiestelsel (DGS) eigenlijk waard is.
U weet wel die 100.000€ die u gegarandeerd krijgt als de bank failliet gaat? Maar wie garandeert dat bedrag eigenlijk? En waar zit het geld?
Indien u dacht dat er ergens een pot geld staat die uw 100.000€ gaan garanderen, heeft u het goed mis. Een Europese rechtbank heeft o.a. bepaald dat onder ‘uitzonderlijke’ omstandigheden een DGS niet toereikend hoeft te zijn en dat een nationale overheid daar bovendien niet verantwoordelijk voor is.
U leest dit goed!

Dat overheden niet verantwoordelijk zijn voor uw 100.000€. Eigenlijk maar logisch, want de overheid dat bent ook u! U als belastingbetaler. U als arme spaarder zou dan moeten garanderen dat mijn 100.000€ veilig staan op de bank met uw belastingbijdrage. Dat zal op dat moment wel spaarsolidariteit of zoiets noemen, maar feit is dat het dan weer de belastingbetaler is die de falende banken moet redden.
Wie betaalt dan wel?
Dat zijn de banken zelf. Die hebben een fonds(je) klaarstaan waaruit ze kunnen putten. Maar… Dat potje geld, kan en mag wettelijk ontoereikend zijn. Ik verzeker u dat het momenteel ruim onvoldoende is. Dit potje geld wordt beheerd door De Nederlandse Bank (DNB).
Hierdoor zou u tevens het misleidende idee kunnen krijgen dat “De staat“ voor uw spaarveiligheid zorgt of garant staat voor uw 100.000€! De DNB beheert enkel dat potje geld van de banken, en als dat ontoereikend is dan…: wordt het missende bedrag voorgeschoteld aan de overblijvende banken. Met andere woorden. De meerderheid van die “100.000€ bankgarantie” wordt eigenlijk achteraf gefinancierd door de overblijvende banken zelf.
Nu terug naar SNS Reaal. Deze bank-verzekeraar trok de laatste jaren enorme bedragen aan spaargeld aan, door (goedgelovige) spaarders hoge rentes te bieden. Dat was goedkoper voor SNS dan obligaties uit te geven met hun intussen BBB solvaliditeits rating. Liefst 32 miljard euro aan spaargeld had SNS intussen in beheer. Spaargeld is eigenlijk een lening dat men geeft aan de bank! Indien SNS falliet ging moest er wegens het bewuste depositogarantie stelsel 32 miljard of zo op tafel komen (indien ieder spaarboekje beneden de 100.000€ zat) SNS was intussen een “systeem bank” geworden. Een bedrijging voor de maatschappij als ze omvalt! Het moge duidelijk zijn wat het werkelijke motief is van de nationalizering van SNS. Niemand zit te wachten op het moment dat de illusie van 100.000€ depositogarantie doorprikt wordt. U niet, de minister niet, DNB niet en de politiek nog veel minder. Dacht u nu werkelijk dat indien een van die systeem banken zoals ING of ABN Amro omvallen dat de andere banken genoeg geld in kas hebben om dat garantiestelsel te garanderen? De keizer blijft naakt rondlopen!