Sombere stemming AEX

De AEX springt wild heen en weer donderdag. Het leek vanochtend na een wat zwakke opening de goede kant op te gaan, maar inmiddels staat de AEX weer een kleine 3% in de min. Voor de echte die hards die… De AEX springt wild heen en weer donderdag. Het leek vanochtend na een wat zwakke opening de goede kant op te gaan, maar inmiddels staat de AEX weer een kleine 3% in de min. Voor de echte die hards die nu nog steeds actief zijn op de beurs wellicht geen reden nerveus te worden, maar een index die op dagbasis van plus 1% naar min 3% beweegt is nog alles behalve een normale markt.
Macroplaatje somber
De meeste cijfers die nu uit de economie zichtbaar worden zijn slecht tot zeer slecht. In de VS dreigen inmiddels een kleine 800.000 consumenten uit hun huis te worden gezet wegens achterstand op de hypotheekbetalingen. Tel daarbij wat sombere cijfers van de Europese industriële orderontvangst en de redenen voor weer een rode dag zijn volop aanwezig. Pluspunten zijn er ook, maar die worden door de markt genegeerd: een typische bearmarkt dus.
Pensioenfondsen in Nederland dreigen door de aanhoudende koersdalingen tot onder de wettelijk vereiste minimum dekkingsgraden te zakken. Vervelend, maar niet zo erg als in Argentinië waar de presidente van dat land schaamteloos een graai uit de pensioengelden wil doen.
Arcelor/Mittal onderuit
De grootste indexdrukker vandaag is ArcelorMittal. Met een flinke recessie voor de boeg zijn dit soort zwaar-cyclische aandelen compleet uit de gratie. Een andere stevige daler binnen de AEX is ING met een koersverlies van bijna 6%. De opluchting van de kapitaalinjectie van de Nederlandse staat behoort tot het verleden en beleggers focussen, terecht, nu meer op de vooruitzichten van de bankverzekeraar en de vraagtekens rond de grote positie Alt-A leningen. ING heeft eerder deze week een ratingverlaging voor zijn broek gekregen. Nog even los van het psychologische effect van deze stap impliceert dat duurder lenen voor de bankverzekeraar. Slecht nieuws komt zelden alleen.
AirFrance/KLM onder druk
Aparte vermelding verdient AirFrance/KLM. In de VS gingen diverse carriers omhoog vanwege de aanhoudende daling van de olieprijs. In principe een logische koersbeweging: brandstofkosten bepalen voor een aanzienlijk deel de resultaten van luchtvaartmaatschappijen. Daartegenover staat wel dat in economisch slechtere tijden er minder wordt gevlogen. Dat AirFrance/KLM vanmiddag ruim 10% verliest heeft te maken met sombere bedrijfsverwachtingen geuit door topman Spinetta: geen omzetgroei de komende twee (!) jaar.
Een onvervalste omzetwaarschuwing, naar buiten gebracht via een interview met een Franse krant. De koersreactie op dit nieuwtje maakt duidelijk dat dit als koersgevoelige informatie moet worden beschouwd en dus een persbericht had verdiend.
AEX zoekt naar bodem
De index is onder de psychologische grens van 250 gezakt. Definitieve bodemvorming heeft nog niet plaatsgevonden. Vraag is wel hoe lang de uitverkoop nog aanhoudt. Een fonds als RDS noteert inmiddels nog slechts € 18. De taxaties voor de winst per aandeel voor 2008 liggen op € 3,16 en voor 2009 op € 3,57 (bron: Het Financieel Dagblad). Nu is die taxatie voor 2009 te hoog, neerwaartse bijstellingen zullen nog wel volgen, maar zelfs als RDS over 2009 maar € 3 per aandeel verdient, betekent dat een k/w van amper zes. Tel daarbij de hoge cashflows van het energieconcern, het royale dividend en de zeer solide balans en je vraagt je af of de beurs niet gewoon gek is geworden.
RDS laat zelden een outperformance zien ten opzichte van de AEX, maar op dit soort afbraakniveaus lijkt de kans daartoe in 2009 levensgroot. Het dividendrendement ligt sowieso hoger dan je als belegger op ongeacht welke spaarrekening krijgt, zelfs de IJslandse banken boden in opperste geldnood geen 6%+.
Steek als belegger niet teveel (schaarse) tijd in het zoeken naar de bodem, maar focus op de kansen die nu geboden worden. Beleggen doe je immers voor de wat langere termijn.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.