Spaanse Crisis Casas: huizenprijzen -50% tot -70%

Spaanse Crisis Casas: huizenprijzen -50% tot -70%Onlangs stelde ik Spanje aan de kaak in de column “Spanje: volgende PIIG aan het spit?”. Daarin schetste ik dat de situatie in Spanje met de dag hopelozer wordt. De Spaanse overheidsschuld steeg in het vierde kwartaal van 2011 zelfs naar het hoogste percentage in 12 jaar.

Spaanse huizenprijzen vierde… Spaanse Crisis Casas: huizenprijzen -50% tot -70% Onlangs stelde ik Spanje aan de kaak in de column “Spanje: volgende PIIG aan het spit?”. Daarin schetste ik dat de situatie in Spanje met de dag hopelozer wordt. De Spaanse overheidsschuld steeg in het vierde kwartaal van 2011 zelfs naar het hoogste percentage in 12 jaar.

Spaanse huizenprijzen vierde kwartaal: -11,2%
Ik stuitte op een artikel op welingelichtekringen.nl waarin werd gesteld dat een prijzenslag gaande is in Spanje op de huizenmarkt. De huizenprijzen daalden er in het vierde kwartaal in het snelste tempo ooit: -11,2%. Maar Spaanse banken laten de prijzen steeds verder zakken, soms tot 80%, in wanhoopspogingen er vanaf te kunnen komen.

Spaanse huizenbubbel
De huizenprijzen bereikten hun piek in het eerste kwartaal van 2008. Toen kwam de enorme expansie van de Spaanse huizenmarkt abrupt tot stilstand. Vervolgens belandde Spanje in de diepste economische crisis sinds de jaren zeventig.

Spaanse slachtbank
Banco Banesto heeft 4.600 huizen in de ramsj gedaan voor een gemiddelde prijs van euro; 638 per vierkante meter. Dat is hetzelfde niveau als de gemiddelde vierkante meterprijs in 1992. De bank biedt via Casaktua.com ruim 1.500 huizen te koop aan tegen kortingen van 50%, 1.800 tegen kortingen van 50 tot 70% en meer dan 1.100 tegen kortingen van 70% of meer.

Banco Santander wanhoop nabij
Banco Santander biedt zijn huizenvoorraad aan via Altamira Real Estate en verkocht onlangs alle appartementen in Seseña (Toledo) eerst voor euro; 89.000. Dit bleek nog veel te hoog, want de vraagprijs ging verder omlaag naar euro; 69.000. Er ging van deze bodemprijs nog eens meer dan 20% vanaf dus.
 
S&P: Spaanse huizenprijzen blijven dalen
Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poors zullen de huizenprijzen in Spanje blijven dalen tot februari 2013. Het lijkt een kwestie van tijd dat het Spaanse kaartenhuis gaan schuiven. Een verzekering in de vorm van een Credit Default Swap (CDS) lijkt me dan ook geen overbodige luxe. Een CDS is te koop voor slechts 400 basispunten per jaar. Met 1 contract heeft de koper $ 10.000.000 aan Spaanse obligaties afgedekt. In concreto betaal je dan $ 400.000 per jaar om $ 10 miljoen te hebben verzekerd.

Huizenmarkt Nederland op instorten?
De prijzen van bestaande woningen in Nederland lagen in februari gemiddeld 3,4% lager dan een jaar geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster daalden van alle woningtypen in prijs. De Nederlandse woningverkopen zijn in februari met ruim 18% gedaald op jaarbasis. In alle provincies was een daling te zien van het aantal verkochte woningen, waarbij in Groningen de huizenverkopen met 32,6% instortten. Het aantal geregistreerde hypotheken nam in februari op jaarbasis met niet minder dan 33,5% af.

Als de ontwikkeling van de dramatische Spaanse huizenmarkt een prelude is voor wat Nederland te wachten staat, dan houd ik mijn hart vast. In dat geval blijft de column van Harm van Wijk “Nederlandse huizenmarkt een kaartenhuis” akelig actueel. Met de druk die wordt opgevoerd om het heilige huis hypotheekrenteaftrek af te breken, wordt de situatie voor de Nederlandse huizenmarkt er niet beter op. Tijd voor een CDS op Nederland?

Jan Robert Schutte
www.aandeelvandeweek.nl
 
Voor grafieken verwijzen we naar het weekblad.