Stormbal gehesen voor de S&P 500 (Jan van Gemeren)

De S&P 500 maakte afgelopen week opnieuw een fractioneel hogere all time high (1991) maar sloot de week exact onveranderd af op 1978. Andere Amerikaanse indices moesten inleveren. De Dow Jones min 0,80% en de Russell2000 verloor 0,60%.

Al ruim 7 maanden vertoeven de meeste indices in een topvormingsproces. De Dow en Russell2000 noteren gemiddeld onveranderd met de slotkoers van eind 2013. In Europa een vergelijkbaar beeld met een gemiddelde winst voor de AEX en DAX van 1%. Japan is hekkensluiter met voorlopig een jaarverlies van 5%. Positieve uitschieters zijn de S&P 500 en de Nasdaq die gemiddeld op een winst noteren dit jaar van 6,75%.

Kijken we naar het meer recente koersverloop dan zien we dat de Europese indices een top maakten op 20 juni en sindsdien duidelijk in een correctiefase zit met thans rond de 4% koersverlies. Ook is dit duidelijk zichtbaar bij de middelgrootte ondernemingen (Russell 2000) met tot op heden een koersverlies van 5% onder de dubbele top van maart en begin juli. De laatste keer dat we een vergelijkbare grote divergentie zagen tussen de ‘blue chips’ en kleinere ondernemingen was in 2011 toen de S&P 500 in 6 maanden 19% verloor.
Belangrijk lange termijn omkeersignaal geactiveerd

Mondiaal gezien zitten de meeste aandelenindices nu gemiddeld ongeveer 6 weken in een correctie met als uitzondering de ‘blue chips’ in de S&P 500 en in iets mindere mate in de Nasdaq. De spoeling van de stijging in de Amerikaanse aandelen wordt dus steeds dunner en gelden worden meer en meer ‘geparkeerd’ in veiligere havens. Dit heeft er afgelopen week in geresulteerd dat in een van de belangrijkste lange termijn technische indicatoren, de Advance/Decline lijn, een negatieve divergentie zichtbaar is (zie afbeelding hieronder).

Zolang deze indicator in de pas loopt met de S&P 500 en hogere toppen maakt hand in hand met de S&P 500 is dit voor technische analisten een bevestiging dat de lange termijn trend omhoog gericht is. Echter afgelopen weken kwam daarin verandering. Eerst zagen we een lagere top in de Advance/Decline lijn met de Dow Jones en enige dagen later ook met de S&P 500. De laatste keer dat we een vergelijkbaar signaal zagen in deze indicator was in juni 2007 vlak voordat de index een forse daling startte.

GannAnalist aanbieding
We denken dat we erin geslaagd zijn om Brains & Analysis (wekelijks ruim 40 pagina’s) nog aantrekkelijker voor u als belegger te maken via concrete adviezen en diepgaande analyses.

Tijdelijk hebben we een heel aantrekkelijke aanbieding voor u. Voor slechts 149 euro ontvangt u wekelijks Brains & Analysis tot 1 januari 2015. Dat is een korting van ruim 40%!

Deze aanbieding is slechts van toepassing voor de eerste 100 bestellingen dus wees er snel bij. Als extra bonus ontvangt u tevens het uitgebreid jaarrapport 2014 met lange termijn analyses.

Wilt u ook profiteren van deze actie? Meld u dan aan in het GannAnalist CMS.