Straks is het niet meer verkrijgbaar… (Jack Hoogland)

Vorige week las ik onder meer een uitgebreid verslag van een gesprek dat Jim Rickards vorige maand had met de CEO van Zwitserland’s grootste goudsmelter. Een goudsmelter koopt juwelen, goudbaren en goud van mijnbouwers op, en smelt het om in goudbaren en gouden munten die 99,99% puur zijn, zodat wij desgewenst goud met 99,99% puurheid kunnen kopen.

De CEO vertelde dat hij zoveel omgesmolten goud kan verkopen als hij maar wil. Onbeperkte vraag. Vooral vanuit China en andere Aziatische landen. Maar hij krijgt het steeds moeilijker om goud te vinden dat omgesmolten kan worden. Het raakt simpelweg op. In zijn 30-jarige carrière heeft hij nog nooit zó een krapte in de markt meegemaakt. Het meest treffend was een simpele vraag van Jim Rickards en het antwoord van de CEO hieronder.
goud
Jim Rickards: Als je mij niet zou kennen en ik zou je bellen om een paar ton goud te bestellen, zou je me dat kunnen leveren?
CEO: Als je geen bestaande klant zou zijn, dan zou ik jouw bestelling niet aannemen. Ik heb niet genoeg goud ter beschikking. Ik zou je misschien niet eens terugbellen.
Een CEO die géén nieuwe klanten wilt. Géén nieuwe verkooporders. Dat zegt alles over de krapte in de goudmarkt. Dit is precies wat ik u al vaker in onze nieuwsbrief heb verteld. Er verdwijnt ieder jaar een ongekend grote hoeveelheid goud in Chinese kluizen. Klik hier om verder te lezen